Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőkorong Metélőhagyma Praga R
890 Ft
Menny.:g

Vetőkorong Metélőhagyma Praga R

890 Ft
Menny.:g
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 g raktáron

1.,Allium schoenoprasum

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) eredete és története rendkívül gazdag, és mind az Óvilágban, mind az Újvilágban gyökerezik. A metélőhagyma az Allium nemzetség tagja, amelybe a fokhagyma, a vöröshagyma, a póréhagyma és a mogyoróhagyma is beletartozik. Íme egy áttekintés az eredetéről és történetéről:

 

Leírás

Eredet

 1. Földrajzi Elterjedés: A metélőhagyma Európa, Ázsia és Észak-Amerika őshonos növénye. Vadon is megtalálható ezeken a területeken, és az emberiség évezredek óta használja.

 2. Ősi Használat: Bizonyítékok vannak arra, hogy a metélőhagymát már az ókorban is használták, mind kulináris fűszerként, mind gyógyászati célokra. A görögök és a rómaiak is ismerték, és különböző betegségek kezelésére alkalmazták, például napégésre és torokfájásra.

 3. Terjedés és Művelés: A metélőhagyma Európa és Ázsia szerte elterjedt a könnyű termesztése és a főzésben való népszerűsége miatt. Az európai telepesek Észak-Amerikába is elhozták, ahol jól alkalmazkodott az új környezethez.

Történelmi Jelentőség

 1. Kulináris Használat: A metélőhagyma évszázadok óta alapvető fűszer a különböző konyhákban. Enyhe hagymaíze miatt népszerű összetevő salátákban, levesekben és szószokban.

 2. Gyógyászati Használat: Történelmileg úgy vélték, hogy a metélőhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve az emésztés elősegítését, az immunrendszer erősítését és a vízhajtó hatást.

 3. Kulturális Hatás: Az európai néphitben a metélőhagymát védő tulajdonságokkal ruházták fel. Úgy tartották, hogy a ház köré akasztott metélőhagyma csokrok elűzik a gonosz szellemeket és a betegségeket.

Napjainkban

Manapság a metélőhagymát világszerte termesztik, és gyakori fűszernövény a konyhakertekben és a kulináris gyakorlatokban. Értékelik nemcsak az íze miatt, hanem dekoratív lila virágai és könnyű termesztése miatt is.

Összefoglalva, az Allium schoenoprasum eredete sokrétű és széleskörű, története mélyen összefonódik az emberi kultúrával és konyhaművészettel.

 

2.,Az Allium schoenoprasum, vagyis a metélőhagyma, egy évelő növény, amely számos jellegzetességgel rendelkezik. Íme a főbb jellemzői:

Botanikai Jellemzők

 1. Levelek: A metélőhagyma levelei vékonyak, hengeresek és üregesek, sötétzöld színűek. A levelek 30-50 cm hosszúra nőhetnek, és gyakran hasonlítanak a hagyma zöld szárához.

 2. Virágok: A metélőhagyma lila vagy rózsaszín virágokat hoz, amelyek gömb alakú virágzatban (umbellában) rendeződnek el. A virágok általában késő tavasztól kora nyárig nyílnak.

 3. Hagyma: A növény apró, fehér hagymákkal rendelkezik, amelyek föld alatt fejlődnek. Ezek a hagymák nem olyan jelentősek kulináris szempontból, mint a levelek.

 4. Szaporodás: A metélőhagyma magvakkal és tőosztással is szaporítható. A tőosztás a leggyakoribb módszer, mivel így gyorsan új növényekhez lehet jutni.

Ültetése , gomndozása

Növekedési Körülmények

 1. Talaj: A metélőhagyma jól fejlődik a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajban. A pH-értéket tekintve a semleges vagy enyhén savas talajt kedveli.

 2. Fény: Napos helyet kedvel, de részleges árnyékban is jól növekszik. A teljes napfény elősegíti a legjobb növekedést és a virágzást.

 3. Víz: Mérsékelt öntözést igényel, de elviseli a rövidebb száraz időszakokat is. A túlöntözést kerülni kell, mert a gyökerei könnyen rothadnak.

Kulináris Használat

 1. Levelek: A metélőhagyma levelei enyhe hagymaízzel rendelkeznek, és gyakran használják salátákban, levesekben, szószokban és díszítésre. A leveleket frissen, apróra vágva használják fel.

 2. Virágok: A metélőhagyma virágai is ehetőek, és dekoratív elemként szolgálnak salátákban és egyéb ételekben.

Gyógyászati és Népgyógyászati Használat

 1. Egészségügyi Előnyök: A metélőhagyma antioxidánsokat, vitaminokat (különösen C-vitamint és K-vitamint), valamint ásványi anyagokat (például káliumot) tartalmaz. Segíthet az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében.

 2. Népgyógyászat: Hagyományosan használják emésztési problémák kezelésére, valamint a megfázás és a torokfájás enyhítésére.

Dísznövény

A metélőhagyma nemcsak kulináris, hanem dísznövényként is népszerű a kertekben, mivel szép, lila virágai és zöld levelei dekoratívak.

Összefoglalva, az Allium schoenoprasum egy sokoldalú és könnyen termeszthető növény, amely számos felhasználási lehetőséget kínál mind a konyhában, mind a kertben.

3., Az Allium schoenoprasum, vagyis a metélőhagyma, ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, mivel ez a növény alkalmazkodóképes és kevés karbantartást igényel. Itt van egy részletes útmutató az ültetéshez és a gondozáshoz:

Ültetés

Hely kiválasztása

 • Fényigény: A metélőhagyma legjobban teljes napsütésben növekszik, de részleges árnyékot is elvisel.

 • Talaj: Jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajra van szüksége. A semleges vagy enyhén savas pH-érték a legmegfelelőbb.

Vetés és szaporítás

 • Magvetés:

  • Tavasszal, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 15°C-ot, vethetjük a magokat közvetlenül a szabadba.

  • A magokat kb. 1 cm mélyre kell vetni, és 15-20 cm távolságra egymástól.

  • A csírázási idő körülbelül 2 hét.

 • Palántázás:

  • A palántákat tavasszal vagy ősszel lehet kiültetni.

  • Ültetéskor a palánták között 15-20 cm távolságot kell tartani.

 • Tőosztás:

  • A metélőhagyma könnyen szaporítható tőosztással. Ezt tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni.

  • Óvatosan ássuk ki a növényt, és osszuk szét kisebb csomókra.

  • Ültessük el a csomókat az eredeti mélységükbe, és alaposan öntözzük meg.

Gondozás

Öntözés

 • A metélőhagymának mérsékelt öntözésre van szüksége. Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen, de ne túl vizesen.

 • Aszály idején gyakrabban kell öntözni.

Trágyázás

 • Tavasszal érdemes szerves trágyát vagy komposztot használni a talaj javítására.

 • Szezon közben folyékony műtrágyát is adhatunk a növényeknek, de mértékkel, hogy elkerüljük a túltrágyázást.

Metszés

 • A leveleket rendszeresen lehet vágni, hogy elősegítsük az új hajtások növekedését.

 • A virágokat érdemes eltávolítani, ha a levelekre koncentrálunk, mivel a virágzás energiát von el a növénytől.

Kártevők és betegségek

 • A metélőhagyma viszonylag ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

 • Lehetnek azonban problémák levéltetvekkel vagy hagymaféreggel. Ezen esetekben használjunk rovarölő szappant vagy más természetes védekezési módszereket.

Betakarítás és felhasználás

 • A leveleket bármikor vághatjuk, amikor elérik a 15 cm hosszúságot.

 • A legjobb íz érdekében a leveleket frissen, közvetlenül a felhasználás előtt vágjuk le.

 • A metélőhagyma jól fagyasztható is, így hosszabb ideig eltartható.

Összefoglalva, a metélőhagyma ültetése és gondozása egyszerű, és kevés gondoskodást igényel. Ideális növény kezdő kertészek számára, és remek kiegészítője bármely konyhakertnek.