Sóska, Spenót
Spenót
A spenót egy leveles zöldség, amely a libatopfélék családjába tartozik. Gazdag tápanyagokban, különösen A-, C- és K-vitaminban, valamint vasban és folsavban. A spenót levelei zöldek és húsosak, íze enyhén édes és fanyar. Fogyasztható nyersen salátákban, főzve, párolva vagy turmixokban. Gyorsan nő, és általában hűvösebb időjárásban, tavasszal és ősszel ültetik.
Sóska
A sóska egy lágyszárú növény, amely szintén gazdag tápanyagokban, de főként oxálsavban. Jellemzője a hosszú, hegyes levelei és savanykás íze, ami miatt salátákban, levesekben vagy főtt ételekben is népszerű. A sóska könnyen termeszthető, és a tavaszi időszakban friss levelei különösen ízletesek. Kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, de a magas oxálsav-tartalom miatt érdemes mértékkel fogyasztani.