Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Spenót (Spinacia oleracea)
995 Ft
Menny.:db

Spenót (Spinacia oleracea)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 3 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A spenót (Spinacia oleracea) egy zöld levelű növény, amelyet széles körben fogyasztanak és termesztenek szerte a világon. Eredete a Közel-Kelet régióiban, valószínűleg Perzsiában (mai Irán) található. Régészeti bizonyítékok szerint a spenótot már az i. e. 7. században termesztették Perzsiában.

A spenót fokozatosan terjedt el a Közel-Keleten és Ázsiában. A perzsa birodalom terjeszkedésével és kereskedelmével más régiókba is eljutott. Arab kereskedők hozták be az iszlám hódítások idején Spanyolországba, majd innen egész Európába.

A középkori Európában kulináris célokra használták, és az olasz reneszánsz konyhában is népszerűvé vált. A 19. és 20. század fordulóján a spenótot már széles körben termesztették az Egyesült Államokban és más nyugati országokban.

A spenót kiváló táplálkozási értékkel rendelkezik, gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Fogyasztható frissen, főzve, párolva vagy salátákban.

A spenót tehát régóta jelen van az emberi táplálkozásban, és évszázadok óta számos kulináris hagyomány részét képezi. Értékes tápanyagtartalmának és sokoldalúságának köszönhetően ma is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb zöldség.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Külső megjelenés
A spenót nagy, zöld színű levelekkel rendelkezik, amelyek általában simák vagy hullámosak lehetnek. A levelek formája lehet kerek vagy lándzsás. A szárak vékonyak és puhák, a növény hajlamos a levéltől való elágazásra, és a szárak általában nem túl vastagok.

Táplálkozási érték
A spenót kiváló forrása az A-, C- és K-vitaminnak, valamint folsavnak, vasnak és kalciumnak, továbbá magas rosttartalommal rendelkezik. Alacsony kalóriatartalma és szénhidráttartalma miatt ideális választás azok számára, akik energiaszegény étrendet követnek.

Íz és felhasználás
A spenót enyhe, friss ízű, ezért könnyen kombinálható más ételekkel. Fogyasztható főzve, párolva vagy nyersen, a friss levelek kiválóak salátákhoz. Széles körben használják levesekben, tésztákban, szószokban, omletekben és számos más ételben.

Egészségügyi előnyök
A spenót jelentős mennyiségű vasat és kalciumot tartalmaz, amelyek fontosak a vérképzés és az egészséges csontok szempontjából. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést és hozzájárulhat a teltségérzethez.

Termesztés
A spenót lehet többéves vagy egynyári növény, attól függően, hogy milyen fajtát választanak. Hidegtűrő növény, így tavasszal és ősszel is könnyen termeszthető.

A spenót tehát nemcsak tápláló, hanem sokoldalúan felhasználható zöldség is, amely számos ételhez adhat értéket és ízt. Magas tápanyagtartalma és kedvező egészségügyi hatásai miatt az egészséges étrend népszerű eleme.

config_title]

Ültetése, gondozása

A spenót ültetése magról és gondozása viszonylag egyszerű. A spenótot hideg időjárásban lehet legjobban termeszteni, az ültetési időpont a téli vagy kora tavaszi hónapok, valamint ősszel is alkalmas a termesztésre. A spenótmagokat érdemes néhány órára beáztatni, hogy gyorsítsuk a csírázást. A talaj legyen jól lecsapolt, tápanyagban gazdag és laza szerkezetű. A magokat a talaj felszínére kell vetni, majd enyhén betakarni. Az optimális sortávolság általában 30–45 cm, a magok között pedig 2,5–5 cm legyen. A talajt öntözés után tartsuk egyenletesen nedvesen, mert a spenót jól reagál a rendszeres, mérsékelt vízellátásra.

A spenótnak megfelelő tápanyagokra, különösen nitrogénre van szüksége, ezért trágyázáskor ügyeljünk a nitrogénmennyiségre. Fontos a gyomirtás, hogy a gyomok ne vegyék el a tápanyagokat a növénytől. A spenót jól bírja a hideget, de védőleplezéssel vagy fóliával még nagyobb védelmet biztosíthatunk a hideg időszakokban. Az egész éves termesztés érdekében érdemes több időpontban vetni, így folyamatosan biztosítható a betakarítás. A leveleket akkor lehet szedni, amikor elérték a kívánt méretet, általában a vetés után 4–6 hét elteltével. A földig érő fajták előnyösek lehetnek, mert kevésbé gyűjtik össze a homokot vagy a port.

A spenót gyorsan nő és könnyen termeszthető, ezért ideális választás otthoni kertészkedéshez. A gondozás során ügyeljünk a megfelelő vízellátásra és tápanyagokra, így rövid időn belül élvezhetjük a friss és ízletes spenótleveleket.

Paraméterek

A csomag 10 gramm magot tartalmaz
1 gramm kb 90 mag