Leírás
A sárgarépa Daucus carota a zellerfélék Apiaceae családjába tartozó kétnyári növény amelyet elsősorban édes ropogós gyökeréért termesztenek. Eredetileg a Földközi-tenger térségéből és Közép-Ázsiából származik és ma az egyik legnépszerűbb gyökérzöldség világszerte
Jellemzői
Gyökere
Vastag húsos és édes ízű általában narancssárga színű de lehet fehér sárga lila vagy vörös is
A narancssárga szín az antioxidáns hatású béta-karotin jelenlétének köszönhető amely a szervezetben A-vitaminná alakul
Levelei
Zöldek finoman szeldeltek rozetta alakban nőnek. Ehetőek de főként állatok takarmányozására használják
Virágzata
Második évben fejlődnek ki az apró fehér virágok ernyős virágzatban
Felhasználása
Élelmiszerként
Nyersen főzve párolva vagy pürésítve fogyasztható
Készítenek belőle levest salátát süteményt pl répatorta és bébiételeket
Sárgarépalé formájában is kedvelt
Gyógyhatása
Gazdag A-vitaminban amely jót tesz a látásnak a bőrnek és az immunrendszernek
Tartalmaz rostokat amelyek támogatják az emésztést
Termesztése
Talajigény
Laza mély homokos vagy vályogos talajban fejlődik jól amely lehetővé teszi a gyökér egyenletes növekedését
Éghajlat
A mérsékelt éghajlatot kedveli és jól tűri a hűvösebb időjárást is
Vetési idő
Tavasztól kora őszig vethető a tenyészidőtől függően
A sárgarépa tápláló sokoldalúan felhasználható és könnyen termeszthető zöldség amely a világ szinte minden konyhájában megtalálható
config_title]Ültetése, gondozása
A sárgarépa Daucus carota magról való ültetése és gondozása egyszerű de néhány alapvető szabály betartása szükséges a sikeres terméshez Ez a gyökérzöldség mély és egyenletes talajt igényel a szép sima gyökerek fejlődéséhez
Vetési idő
Tavaszi vetés Március végétől áprilisig amikor a talaj hőmérséklete eléri a 8-10 °C-ot
Nyári vetés Július-augusztus ha őszi vagy téli tárolásra szeretnénk termeszteni
Éghajlati feltételek A sárgarépa a hűvösebb időjárást kedveli de jól tűri a meleget is ha elegendő nedvességet kap
Talaj előkészítése
Talaj típusa
Mélyen megművelt laza homokos vagy vályogos talaj a legjobb
Ne legyen köves mert ez eltorzíthatja a gyökerek alakját
A talaj pH-ja 6,0-6,8 között ideális
Trágyázás
Friss trágyát ne használjunk mert az a gyökerek elágazásához vezethet Komposztált szerves anyagok vagy kálium- és foszfortartalmú műtrágya használata ajánlott
Magvetés
Előkészítés
A magokat sekélyen 1-2 cm mély barázdákba vessük
A sorok között hagyjunk 20-25 cm távolságot
Vetési technika
A magokat egyenletesen szórjuk vagy vékonyan helyezzük el hogy a későbbi ritkítást minimalizáljuk
Finom földdel takarjuk be a magokat és enyhén tömörítsük a talajt
Öntözés
Vetés után azonnal öntözzük meg hogy a talaj nedves legyen és biztosítsuk a magok csírázásához szükséges környezetet
Gondozás
Öntözés
Rendszeresen öntözzük különösen száraz időszakokban A sárgarépa egyenletes nedvességet igényel mert a túlzott száradás vagy vízingadozás a gyökerek repedezését okozhatja
Gyomlálás
A gyomok eltávolítása kulcsfontosságú a fiatal növények fejlődése során
Ritkítás
Amikor a palánták elérik a 2-3 cm-es magasságot ritkítsuk őket hogy a növények között 5-8 cm távolság maradjon
Kártevők elleni védekezés
Sárgarépalégy Az egyik leggyakoribb kártevő amelynek lárvái károsítják a gyökereket Védőháló használata vagy a sorok közé hagymák és fokhagyma ültetése segíthet
Trágyázás
Rövid tenyészidőszaka miatt nem igényel további trágyázást ha a talaj előkészítésekor elegendő tápanyagot kapott
Betakarítás
Időzítés
A fajtától függően 70-120 nap szükséges a teljes érettség eléréséhez
Fiatal sárgarépák esetén korábban is szedhetjük pl bébirépának
Módszer
Laza talaj esetén húzzuk ki kézzel nehezebb talajnál használjunk ásót hogy a gyökerek ne sérüljenek
A sárgarépa termesztése ideális választás kezdő kertészek számára is mert nem igényel bonyolult gondozást és tápanyagban gazdag egészséges termést biztosít
Paraméterek
| A csomag tartalma 50 gramm |