Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kömény (Római kömény R)
995 Ft
Menny.:db

Kömény (Római kömény R)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 4 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A római kömény (Carum carvi), más néven igazi kömény vagy magyar kömény, évelő növény, amelyet elsősorban magjai miatt termesztenek és használnak. Eredetileg Közép- és Kelet-Európában, valamint Észak-Ázsiában őshonos, de az évszázadok során számos más régióban is elterjedt. A növény jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlati viszonyokhoz és a gazdag talajokhoz.

Bár neve a "római" szót tartalmazza, nem feltétlenül a Római Birodalomból származik. A név valószínűleg a római kori gyógyászati és kulináris felhasználásra utal, mivel a rómaiak fűszerként és gyógynövényként is használták.

Konyhai felhasználása széleskörű. A magok karakteres, enyhén édes illatúak és ízűek, és péksüteményekben, kenyerekben, savanyúságokban, levesekben és húsételekben egyaránt megtalálhatók. Gyógyászati célokra is alkalmazták, elsősorban emésztést segítőként, gyomorpanaszok enyhítésére. A magokból kivont köményolaj is használható gyógyászati célokra.

A római kömény könnyen termeszthető gazdag, jól lecsapolt talajban, napos vagy félárnyékos helyen. Hidegtűrő és szárazságtűrő növény, ezért viszonylag kevés gondozást igényel.

Ez a fűszernövény hosszú történelmi múltra tekint vissza, és ízesítőként, valamint gyógyászati célokra a világ számos konyhájában és háztartásában megtalálható.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A júniusban szedett római kömény (Carum carvi) magokat szárítás után káposztás ételek, pékáruk és sajtok ízesítésére használjuk.

A római kömény egy 30–60 cm magas évelő növény, finoman metszett levelekkel. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, összetett ernyőkben helyezkednek el, és a magok a természetes érés során két hosszanti vállú sávban fejlődnek. A magok kellemesen aromásak, enyhén édes illattal és kissé pikáns, édeskés ízzel rendelkeznek, ezért a konyhában széles körben alkalmazzák. Kenyér, levesek, húsételek és savanyúságok ízesítésére egyaránt alkalmas.

Gyógyászati szempontból a római kömény emésztést segítő hatású, gyomorpanaszok és bélgázok enyhítésére használják. A magokból kivont köményolaj is gyógyászati célokra alkalmas.

A növény jól terem mérsékelt égövön, gazdag, laza talajban, napos vagy félárnyékos helyen, és a második évben hozza meg a magtermést. Az ókortól kezdve a rómaiak és más európai kultúrák is előszeretettel használták mind a konyhában, mind gyógyászati célokra.

A római kömény gazdag ízvilága és gyógyító tulajdonságai révén sokoldalú fűszer, amely hozzájárul a kulináris élményekhez és az egészséges életmódhoz.

config_title]

Ültetése,gondozása

A kömény (Carum carvi) ültetése és gondozása egyszerű, és néhány alapvető lépés követésével sikeresen termeszthető. A magokat tavasszal, a fagyveszély elmúltával, vagy késő ősszel, a lehűlt talajba ültethetjük. Hidegtűrő növény, így a hidegebb hónapokban is jól fejlődik.

A kömény számára napos helyet válasszunk, a talaj legyen jó vízelvezetésű és közepesen tápanyagban gazdag. A talajt lazítsuk fel, majd keverjünk hozzá komposztot vagy trágyát. A magokat a talaj felszínére szórva enyhén nyomjuk bele, majd takarjuk be vékony talajréteggel, a sorok között 30–45 cm távolságot hagyva.

Az ültetés után tartsuk a talajt nedvesen, amíg a növények kikelnek és fejlődni kezdenek, de kerüljük a pangó vizet. Rendszeresen gyomláljuk a környéket, és ha szükséges, támasszuk alá a hosszú szárakat a hajlás és törés elkerülése érdekében.

A kömény körülbelül 90 nap alatt érik. Az érettségi jelek a barna és kemény magok. A betakarítás után a magokat hagyjuk megszáradni, majd száraz helyen tároljuk. A megfelelő gondozással a kömény gazdagíthatja a kertet ízletes és aromás fűszernövénnyel.

Paraméterek

Egy csomag 6 g magot tartalmaz
1 g mag -300-400 db mag