Leírás
A júniusban szedett római kömény (Carum carvi) magokat szárítás után káposztás ételek, pékáruk és sajtok ízesítésére használjuk.
A római kömény egy 30–60 cm magas évelő növény, finoman metszett levelekkel. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, összetett ernyőkben helyezkednek el, és a magok a természetes érés során két hosszanti vállú sávban fejlődnek. A magok kellemesen aromásak, enyhén édes illattal és kissé pikáns, édeskés ízzel rendelkeznek, ezért a konyhában széles körben alkalmazzák. Kenyér, levesek, húsételek és savanyúságok ízesítésére egyaránt alkalmas.
Gyógyászati szempontból a római kömény emésztést segítő hatású, gyomorpanaszok és bélgázok enyhítésére használják. A magokból kivont köményolaj is gyógyászati célokra alkalmas.
A növény jól terem mérsékelt égövön, gazdag, laza talajban, napos vagy félárnyékos helyen, és a második évben hozza meg a magtermést. Az ókortól kezdve a rómaiak és más európai kultúrák is előszeretettel használták mind a konyhában, mind gyógyászati célokra.
A római kömény gazdag ízvilága és gyógyító tulajdonságai révén sokoldalú fűszer, amely hozzájárul a kulináris élményekhez és az egészséges életmódhoz.
config_title]
Ültetése,gondozása
A kömény (Carum carvi) ültetése és gondozása egyszerű, és néhány alapvető lépés követésével sikeresen termeszthető. A magokat tavasszal, a fagyveszély elmúltával, vagy késő ősszel, a lehűlt talajba ültethetjük. Hidegtűrő növény, így a hidegebb hónapokban is jól fejlődik.
A kömény számára napos helyet válasszunk, a talaj legyen jó vízelvezetésű és közepesen tápanyagban gazdag. A talajt lazítsuk fel, majd keverjünk hozzá komposztot vagy trágyát. A magokat a talaj felszínére szórva enyhén nyomjuk bele, majd takarjuk be vékony talajréteggel, a sorok között 30–45 cm távolságot hagyva.
Az ültetés után tartsuk a talajt nedvesen, amíg a növények kikelnek és fejlődni kezdenek, de kerüljük a pangó vizet. Rendszeresen gyomláljuk a környéket, és ha szükséges, támasszuk alá a hosszú szárakat a hajlás és törés elkerülése érdekében.
A kömény körülbelül 90 nap alatt érik. Az érettségi jelek a barna és kemény magok. A betakarítás után a magokat hagyjuk megszáradni, majd száraz helyen tároljuk. A megfelelő gondozással a kömény gazdagíthatja a kertet ízletes és aromás fűszernövénnyel.
Paraméterek
Egy csomag 6 g magot tartalmaz | |
1 g mag -300-400 db mag |