Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Római kömény R
890 Ft
Menny.:db

Római kömény R

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron

A római kömény (Carum carvi), más néven igazi kömény vagy magyar kömény, egy évelő növény, amelyet a magjai miatt termesztenek és használnak. A római kömény eredetére vonatkozóan az alábbiakban találsz egy rövid ismertetőt:

 • Eredet és Elterjedés: A római kömény eredetileg a Közép- és Kelet-Európában, valamint Észak-Ázsiában őshonos. Az évszázadok során azonban széles körben elterjedt és termesztett számos más régióban is. A növény jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlati viszonyokhoz és a gazdag talajokhoz.

 • Római Kömény a Római Birodalomban: Annak ellenére, hogy a nevében szerepel a "római", a római kömény nem feltétlenül származik a Római Birodalomból. A neve valószínűleg a római kori gyógyászati és kulináris felhasználására utal. A rómaiak használták a köményt fűszerként, és a gyógyászatban is alkalmazták.

 • Kulináris Felhasználás: A római kömény magjai a konyhában igen népszerűek, és különféle ételek ízesítésére használják. A karakteres, enyhén édes illatú és ízű magok gyakran megtalálhatók péksüteményekben, kenyerekben, savanyúságokban, levesekben és húsételekben.

 • Gyógyászati Használat: A római köményt hagyományosan gyógyászati célokra is alkalmazták. Számos kultúrában emésztést segítő tulajdonságai miatt bevetették például gyomorpanaszok enyhítésére. A köményolajat is kivonják a magokból, és ez is használatos lehet gyógyászati célokra.

 • Termesztés és Környezeti Igények: A római köményt könnyen termeszthetjük gazdag, jól lecsapolt talajban és napos vagy félárnyékos környezetben. A növény kifejezetten hidegtűrő és szárazságtűrő is.

A római kömény ízletes fűszernövény, amely hosszú történelmi múltra tekint vissza és szerte a világon megtalálható a konyhákban és a gyógyászatban.

Leírás

A római kömény (Carum carvi) egy évelő növény, amelynek magjait fűszerként és gyógynövényként használják. Itt van egy rövid ismertetője:

 • Leírás: A római kömény egy 30-60 cm magas növény, amely finoman metszett levelekkel rendelkezik. A virágai fehérek vagy rózsaszínűek lehetnek, és összetett ernyőkben csoportosulnak. A növény magjai a természetes érés során két hosszanti vállú sávban helyezkednek el.

 • Illat és Íz: A római kömény magjai kellemesen aromásak és karakteresek. Az illatuk enyhén édes, míg az ízük kissé pikáns, kissé édeskés. A fűszer különleges íze miatt a konyhákban széles körben használják.

 • Kulináris Felhasználás: A római kömény magjait a konyhában sokféleképpen felhasználják. Főzés során például kenyeret, leveseket, húsételeket és savanyúságokat ízesíthetünk vele. A kenyérsütésnél gyakran megtalálható a különleges aromája.

 • Gyógyászati Tulajdonságok: A római kömény hagyományosan ismert gyógyászati tulajdonságairól. Emésztést segítő hatása miatt gyomorpanaszok kezelésére, bélgázok enyhítésére alkalmazzák. A köményolajat is kivonják a magokból, és gyógyászati célokra használják.

 • Termesztés: A római köményt a hideg és mérsékelt égövön termesztik. Jól teljesít gazdag, laza talajban, napos vagy félárnyékos helyeken. A növény a második évében hozza meg a magtermést.

 • Hagyományok és Történelem: A római köményt már az ókori időkben is használták, és a rómaiak, valamint más európai kultúrák széles körben alkalmazták konyhájukban és gyógyászatukban. A fűszert és a magjait évszázadok óta a különböző kultúrákban kedvelték.

A római kömény egy rendkívül sokoldalú fűszer, amely gazdag ízvilágával és gyógyító tulajdonságaival hozzájárul a kulináris élményekhez és az egészséges életmódhoz.

Ültetése,gondozása

A kömény (Carum carvi) ültetése és gondozása meglehetősen egyszerű, és a következő lépések segíthetnek a sikeres termesztésben:

1. Ültetési időpont:

 • A kömény magokat általában tavasszal, a fagyveszély elmúltával, vagy késő ősszel, amikor a talaj már lehűlt, lehet elültetni. Hidegtűrő növény, így a hidegebb hónapokban is jól fejlődhet.

2. Hely kiválasztása:

 • A kömény jól fejlődik napos vagy félárnyékos helyeken. A talajnak jó vízelvezetésűnek és közepesen tápanyagban gazdagnak kell lennie.

3. Talaj előkészítése:

 • Lazítsa fel a talajt és keverje el jó minőségű komposzttal vagy trágyával. A kömény kedveli a laza talajt, így a jó vízelvezetés elengedhetetlen.

4. Magok ültetése:

 • Ültesse a kömény magokat a talaj felszínére, majd könnyen nyomja bele a talajba, és takarja be egy kis réteg talajjal. Tartsa be a megadott ültetési távolságokat, általában 30-45 cm távolságot hagyva a sorok között.

5. Öntözés:

 • Az ültetést követően tartsa a talajt nedvesen, amíg a növények kikelnek és elkezdenek nőni. Azonban a kömény érzékeny a túlzott vízre, így ügyeljen arra, hogy ne hagyja a talajt vízben állni.

6. Gondozás:

 • A köményt rendszeresen gyomlálja, és távolítsa el a gyomokat a növények körül. Támogatásra is szükség lehet, különösen ha hosszú száraik vannak, hogy megelőzzék a hajlást és a törést.

7. Betakarítás:

 • A kömény általában körülbelül 90 napig érik. Az érettségi jelek közé tartozik, amikor a magok barna színűek és kemények. A betakarítás után hagyja a magokat megszáradni, majd szedje össze és tárolja száraz helyen.

A kömény termesztése tehát nem túl bonyolult, és a megfelelő gondozással és környezeti feltételekkel gazdagíthatja kertjét ezzel a finom fűszernövénnyel.