Leírás
Retek
A retek (Raphanus sativus) egy gyorsan növő növény, amelyet elsősorban ehető gyökerei miatt termesztenek. Az ókori Egyiptomból és Ázsiából származik, és mára világszerte elterjedt zöldségnövény
Jellemzői
Gyökere
Gömbölyű, ovális vagy hosszúkás formájú lehet, színe változatos: piros, fehér, rózsaszín, sárga vagy fekete. A gyökér húsa általában fehér, ropogós és enyhén csípős
Levelei
Zöldek, szeldeltek, ehetőek, főként salátákban használják
Virágzata
Apró, fehér vagy lila szirmokból álló keresztes virágok, amelyekből később hüvelyszerű termés képződik
Felhasználása
Élelmiszerként
Nyersen, salátákban vagy savanyítva fogyasztják. Csípősségét a benne található mustárolaj-glikozidok adják
Gyógyhatása
Gazdag vitaminokban (C-vitamin) és ásványi anyagokban. Serkenti az emésztést, méregtelenítő és vizelethajtó hatású
Termesztése
Talajigény
Laza, jól áteresztő talajt igényel
Vetési idő
Tavasszal vagy ősszel vetik, mivel a hűvösebb időjárást kedveli
Betakarítás
Gyors növekedése miatt már 3-4 hét alatt szüretelhető
A retek népszerű zöldség, mivel könnyen termeszthető, és friss, ropogós íze tökéletes a változatos ételekhez
config_title]Ültetése, gondozása
Retek ültetése és gondozása
A retek (Raphanus sativus) termesztése egyszerű, mivel gyorsan fejlődik, és kevés gondoskodást igényel
Vetési idő
Tavaszi vetés március végétől áprilisig, amikor a talaj már elég meleg kb 10-12 °C
Őszi vetés augusztus végétől szeptemberig Az őszi retek általában nagyobb és tovább tárolható
Talaj előkészítése
Talajigény
Laza, jó vízelvezetésű talaj a legjobb, mivel a kötött talajban a gyökerek eltorzulhatnak
A talaj legyen tápanyagban gazdag, de ne túlzottan nitrogénes, mert az buja lombot eredményez a gyökér helyett
Előkészítés
Ásás vagy lazítás vetés előtt
Komposzt vagy érett szerves trágya hozzáadása
Magvetés
Mélység 1-2 cm
Sortávolság 15-20 cm sorok között, a magokat pedig 3-5 cm távolságra vessük el egymástól
Takarás lazán földdel betakarni, majd gyengéden tömöríteni
Öntözés vetés után azonnal alaposan öntözzük meg
Gondozás
Öntözés
Egyenletesen nedvesen kell tartani a talajt, de ne álljon meg a víz, mert a retek gyökere rothadásnak indulhat
Szárazság esetén a gyökér csípős és fás lehet
Gyomlálás
Rendszeresen gyomláljuk a növények körül, hogy a gyomok ne vegyék el a tápanyagot
Ritkítás
Ha a magokat túl sűrűn vetettük, a palánták megjelenése után ritkítsuk őket 5-8 cm távolságra Ez biztosítja a gyökerek egyenletes fejlődését
Kártevők elleni védekezés
A leggyakoribb problémát a földibolhák okozzák, amelyek kis lyukakat rágcsálnak a leveleken
A talaj és növények rendszeres nedvesítése csökkenti az aktivitásukat
Tápanyag
Rövid növekedési időszakuk miatt külön trágyázásra nincs szükség
Betakarítás
Időzítés
A vetés után 3-5 héttel már szedhetők a retkek
Ne hagyjuk túl sokáig a földben, mert a gyökér megkeményedhet vagy üregessé válhat
A retek gyors növekedésű növény, így kezdő kertészek számára is ideális választás
Elegendő napfény és nedvesség mellett kiváló minőségű gyökereket termeszthetünk
Paraméterek
| A csomag 3gramm magot tartalmaz |