Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Protea Cynaroides
890 Ft
Menny.:db

Protea Cynaroides

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron

A Protea cynaroides, vagy közismert nevén a dél-afrikai protea, a Protea nemzetség legismertebb és legnagyobb virága. A Proteaceae családba tartozik, és azon belül a Protea nemzetség legnagyobb faja. Az elnevezését az ókori görög mitológiából kapta, ahol a tengerész Proteus isten formát váltott.

A Protea cynaroides őshonos Dél-Afrikában, a Fokföldön és a KwaZulu-Natal tartományokban, főként a hegyvidéki régiókban fordul elő. A növény a fenyőfélék és a rózsafélék rokonaihoz tartozik, és jellegzetes megjelenésével kiemelkedik a környezetéből.

A virág rendkívül látványos és dekoratív. Nagy, gömbölyű fejekből áll, melyek általában 15-30 centiméter átmérőjűek lehetnek. A virágok színe változatos lehet, a fehértől a rózsaszínen át a vörösig, sőt, akár zöldes árnyalatokig terjedhet. A virágok közepén kis csőrész található, ami a prototípusnak tekinthető, ezért a nevét is innen kapta.

A Protea cynaroides széles körben elterjedt kerti növény is, különféle hibrid változatai léteznek. Kiválóan alkalmazkodik a szárazságos körülményekhez és a homokos talajokhoz. Emellett a virágok kitűnőek vágott virágként is, gyakran szerepelnek virágkötészeti alkotásokban és dekorációkban.

Ezenkívül a Protea cynaroides fontos szerepet játszik Dél-Afrika kulturális örökségében is, ahol a virág nemzeti szimbólumként ismert és elismert.

Leírás

A proteák (Protea) egy nagy és változatos növénycsaládot alkotnak, melyek több mint 1700 fajt foglalnak magukban. Ezek az évelő növények, a Proteaceae család tagjai, főként Dél-Afrikában őshonosak, de megtalálhatók Ausztráliában és más trópusi és szubtrópusi régiókban is. A Proteaceae család tagjai között találhatók olyan népszerű és szépséges növények, mint a banksia, a macadamia és a waratah.

A proteák jellemzői:

 1. Virágok: A proteák virágai rendkívül változatosak lehetnek, különféle színűek, formájúak és méretűek. Gyakran feltűnő, exotikus megjelenésűek, és széles körben használják vágott virágként.

 2. Levelek: A levelek is változatosak lehetnek, attól függően, hogy melyik protea fajról van szó. Vannak olyan fajok, amelyeknek a levelei lándzsa alakúak, míg másoknak bojtosak vagy szárnyasak.

 3. Méret: A proteák méretei változóak. Vannak kis cserjék és föld alatti gumókból növő növények, de akadnak magasra növő fák is.

 4. Életmód: Az életmódjuk szintén változatos. Van olyan protea, amely cserje formájában nő, de találkozhatunk fákkal és föld alatti gumókkal is.

 5. Környezeti igények: Sok protea faj igényli a szárazabb és trópusi vagy szubtrópusi klímát. A talaj típusa is változó lehet, és vannak olyan fajok, amelyek homokos, savas talajokon is jól fejlődnek.

A proteák kiemelkedően szép és egyedi megjelenésű virágaik miatt nagyra értékeltek a kertészeti világban, és dísznövényként, valamint vágott virágként is széles körben használják.

Ültetése, gondozása

A protea ültetése és gondozása speciális igényeket támaszt, mivel ezek a növények a szárazabb és trópusi környezetekben fejlődnek ki. Itt van egy általános útmutató a protea ültetéséhez és gondozásához:

Ültetés:

 1. Talaj: A proteák szeretik a jól szellőző, jó vízelvezetésű talajt. Használj savas talajt, és lehetőleg keverj bele homokot vagy kavicsot a vízelvezetés javítása érdekében.

 2. Fényigény: Proteák napos helyen fejlődnek legjobban. Biztosíts legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt számukra.

 3. Magvetés: A proteát lehet magvetéssel szaporítani. A magokat nedves törölközőbe csomagolva csíráztathatod, majd amikor a kicsi hajtások megjelennek, ültesd el őket kis cserépbe vagy tartályba.

 4. Ültetés időpontja: Legjobb tavasszal vagy korai nyáron ültetni, amikor a hőmérséklet megfelelő és a fagyok már nem fenyegetik.

Gondozás:

 1. Öntözés: A proteák szeretik a mérsékelt öntözést. Fontos, hogy a talaj mindig tartsa meg a nedvességét, de ne legyen túlságosan vizes, különösen télen.

 2. Trágyázás: Tavasszal és nyáron adhatsz nekik általános folyékony műtrágyát. Vigyázz, hogy ne adj túl sok nitrogént, mert ez negatívan befolyásolhatja a virágzást.

 3. Védőbevonat: Mivel a proteák gyökerei érzékenyek a talaj fagyára, fontos, hogy tartsd be őket a hideg időjárási körülmények között. Mulccsal vagy talajtakarással is megvédheted a gyökerüket.

 4. Metszés: Ritkán igényelnek metszést, de ha szükséges, vágd le a régi vagy sérült hajtásokat tavasszal.

 5. Betegségek és kártevők: Vigyázz a gombás betegségekre és a takácsatkára. A jó levegőáramlás és a rendszeres ellenőrzés segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

Mint minden növény esetében, a helyi éghajlati és talajkörülmények figyelembevétele fontos a proteák sikeres ültetéséhez és gondozásához.