Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Paprika  Tizenegyes  11
355 Ft
Menny.:db

Paprika Tizenegyes 11

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: 15 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

Gyors fejlődésű, bőven termő, 25–30 cm magas determinált fajta. Különlegessége sötétzöld lombja, igen jó ellenálló képességű.

Fényhiányra nem érzékeny. Termése tölteni való, fehér, édes, vállas, kihegyesedő kúp alakú, csüngő, tömege 80–90 g.

Xanthomonas-toleráns. A dohánymozaikvírus közönséges törzseivel szemben ellenálló.

Friss fogyasztásra alkalmas.  Hajtatásra, szabadföldi termesztésre, helyre vetésre ajánlott.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Itt van a szöveg formázás és felsorolások nélkül, tisztított változatban:


A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény, amely Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik. Rendkívül sokféle formában, színben, méretben és ízben fordul elő, és az egyik legváltozatosabb zöldségnövényünk.

A paprika az amerikai kontinens melegebb vidékeiről származik, Európába Kolumbusz közvetítésével került. Termése lehet édes, enyhén csípős vagy nagyon csípős, színe változatos: zöld, sárga, narancssárga, piros, lila vagy barna, érettségtől és fajtától függően. Ízvilága a lágy, édes változatoktól az extrém csípős paprikákig terjed. A növény bokros, lágyszárú, melegkedvelő, és akár 50–150 cm magasra is megnőhet.

A paprika gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, rostban, valamint antioxidánsokban, például karotinoidokban. A csípős paprikákban található kapszaicin gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Felhasználása sokrétű: frissen salátákban, szendvicsekben vagy ropogtatni való zöldségként fogyasztható, főzve töltött paprikaként, levesek, pörköltek és szószok alapanyagaként használható, szárítva pedig őrölt paprika vagy fűszerpaprika formájában kerül felhasználásra. Csípős változatából készíthető chili szósz, paprikaolaj vagy erős fűszerkeverék.

Magyarországon a paprika az egyik legfontosabb zöldség- és fűszernövény. A szegedi és kalocsai fűszerpaprika világhírű. A különféle paprikafajták közé tartoznak az édes húsos paprikák, például a TV-paprika, valamint az erős fajták, például chili, jalapeño és habanero. A paprika nemcsak kulináris értékével, hanem díszítő megjelenésével és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is az egyik legértékesebb zöldségféle.

config_title]

Ültetése, gondozása

A paprika Capsicum annuum magról történő ültetése és gondozása némi türelmet igényel de ha biztosítod számára a megfelelő feltételeket gazdag terméssel hálálja meg Mivel melegkedvelő növény különösen fontos az optimális hőmérséklet és a tápanyagban gazdag talaj

Ültetése magról

Időzítés
Előnevelés A paprika magját március elején beltérben cserépben vagy palántanevelő tálcában érdemes elvetni
Kiültetés A palántákat május közepén az utolsó fagyok elmúltával ültetheted ki szabadföldbe vagy fóliasátorba

Csíráztatás
Magok A magokat 1 cm mélyen ültesd laza tápanyagban gazdag palántaföldbe
Hőmérséklet A csírázáshoz 22–25 °C szükséges Hűvösebb környezetben lassabban csírázik
Öntözés Tartsd a talajt enyhén nedvesen de kerüld a túlöntözést
Csírázási idő 7–14 nap

Palántanevelés
Helyezd napos helyre hogy elkerüld a palánták megnyúlását
Hetente egyszer gyenge tápoldattal öntözd meg a palántákat

Kiültetés
A palánták akkor ültethetők ki ha már legalább 6–8 levelük van és elérték a 10–15 cm-es magasságot
Tőtávolság 30–40 cm
Sortávolság 50–60 cm
Ültetéskor ültess mélyebbre hogy erősebb gyökérrendszert alakítson ki

Gondozása

Talaj és öntözés
Talaj Tápanyagban gazdag jó vízelvezetésű talajt igényel A pH érték ideális esetben 6 0–6 8
Öntözés Egyenletes talajnedvességet biztosíts különösen virágzás és terméskötés idején Kerüld a pangó vizet mert gyökérrothadást okozhat

Tápanyagellátás
Ültetés előtt dolgozz be szerves trágyát vagy komposztot
A növekedési szakaszban nitrogénben gazdag trágyát adj a virágzás és termésérés idején káliumot és foszfort tartalmazó műtrágyát használj

Karózás és támogatás
A nagyobb fajtáknál karót vagy támrendszert használj hogy elkerüld a növények elfekvését a termés súlya alatt

Gyomlálás és talajlazítás
Rendszeresen távolítsd el a gyomokat
A talaj fellazítása segít a gyökerek oxigénellátásában

Kártevők és betegségek elleni védekezés
Kártevők Paprikát gyakran támadja meg levéltetű tripsz és atka Biológiai szerekkel vagy neemolajjal védekezhetsz ellenük
Betegségek Gombás betegségek például lisztharmat és alternáriás foltosság ellen gondoskodj a jó szellőzésről és kerüld a túlöntözést

Szellőzés és hőmérséklet
Melegkedvelő növény a legjobb terméshozam érdekében a hőmérséklet ne essen 15 °C alá és ne haladja meg a 30 °C-t

Betakarítás

Időzítés
A paprika tenyészideje a fajtától függően 70–90 nap
Érettségi állapottól függően zöld sárga piros vagy más színben szüretelhető

Szüretelés módja
Éles késsel vagy metszőollóval vágd le a terméseket hogy ne sértsd meg a növényt

Tippek a sikeres termesztéshez
Növénypárosítás Jól társítható paradicsommal bazsalikommal és hagymával de ne ültesd burgonya közelébe
Folyamatos szüret Minél gyakrabban szedsz annál több termést hoz
Meleg védelem Hűvösebb időszakban használj fóliatakarót

A gondos ápolás eredményeként egészséges zamatos paprikát termeszthetsz amely friss fogyasztásra és tartósításra is kiváló

Paraméterek

A csomag tartalma 0,5 gramm