Leírás
A padlizsán egy évelő növény, amely magasra nőhet, levelei szív alakúak. A termő hajtások különféle formákban és méretekben előfordulhatnak, a kisebbtől az ovális és hosszúkás változatokig. Színe változhat fehértől és sárgától a lilán át a sötétbarnáig, mérete szintén változó, kisebb és nagyobb változatok is előfordulnak. Héja sima és fényes lehet, belseje puha, sűrű és sok apró magot tartalmaz. Íze enyhe, kicsit keserű, de jól felveszi az ízeket és fűszereket, nyersen enyhe, főzés során könnyen átveszi a többi ízt.
Gyakran használják főzve, párolva, sütve vagy grillezve, és fontos összetevője számos mediterrán és ázsiai ételnek, például rakottaknak, szószoknak, pástétomoknak, curryknak és más főételeknek. Alacsony kalóriatartalmú, rostban, B-vitaminokban és káliumban gazdag, jó forrása számos fontos tápanyagnak. Frissen hűtőszekrényben tárolják, de ne tegyük a mélyhűtőbe, mert az alacsony hőmérsékleten a hús könnyen megsérülhet.
Számos egzotikus padlizsánfajta létezik, például a japán nasu, amely hosszú és vékony, vagy a thai görögdinnye, amely apró, gömb alakú és erősen lila. A padlizsán sokoldalú zöldség, amely sokféle étel elkészítéséhez felhasználható, íze, textúrája és sokoldalúsága miatt népszerű a konyhákban világszerte.
config_title]Ültetése, gondozása
A padlizsánt olyan területeken lehet ültetni, ahol a fagy már nem fenyeget, általában tavasszal vagy kora nyáron. Általában előre nevelt palántákat ültetnek, amelyeket 6-8 héttel az ültetés előtt kell nevelni, miután a fagyveszély elmúlt. A magokat 1,5-2,5 centiméter mélyre kell ültetni. A padlizsán kedveli a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt, amelynek pH-értéke kissé savas vagy semleges. A palánták között 60-90 centiméter távolságot, a sorok között 90-120 centimétert kell biztosítani a növekedéshez.
A padlizsánoknak egyenletes vízellátásra van szükségük, különösen száraz időszakokban, de a túlzott öntözést kerülni kell, mert a nedves talaj gyökérrothadáshoz vezethet. A talajba adagolt műtrágya, amely gazdag foszforban és káliumban, segíti a virágok kialakulását és a termés fejlődését. A növényeket támrendszerrel érdemes támogatni, hogy a szárak ne hajoljanak le a termés súlya alatt. Fontos a környezet tisztán tartása és a gyomok eltávolítása, mert azok a tápanyagokért és a vízért versenyeznek.
A felesleges hajtások visszavágásával javítható a levegő áramlása a növény körül, és megelőzhető a túlzott sűrűsödés. A padlizsánt a betakarítás előtt hagyjuk megnőni; a gyenge szín és a kemény héj jelzi, hogy kész a szedésre. A betakarításhoz éles kertészeti ollót vagy kést használjunk. A padlizsánt hűvös helyen, például a hűtőszekrényben tároljuk, kerüljük a hőingadozást, és a betakarítás után minél hamarabb használjuk fel.
A padlizsán termesztése és gondozása hasonló más zöldségekhez, de fontos a megfelelő vízellátás, tápanyagok és növénytámogatás biztosítása az egészséges növények és bőséges termés érdekében.
Paraméterek
Egy csomag 3 gramm magot tartalmaz | |
1 gram kb 200-250 mag |