Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Oregáno, Szurokfű
355 Ft
Menny.:db

Oregáno, Szurokfű

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

Évelő. Gyógynövény és fűszernövény. Szárazságtűrő.

Felhasználás: fűszerként húsételek pizzák, saláták ízesítője. Gyógynövényként köhögéscsillapító, köptető hatása van.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Az oregánó (Origanum vulgare), más néven szurokfű, évelő gyógynövény, amely a mentafélék családjába tartozik. Őshazája a mediterrán térség, de ma már világszerte termesztik és fűszerként használják. Jellegzetesen intenzív illata és íze miatt az olasz, görög és mexikói konyha alapfűszere. Szárított levelei aromásak, enyhén csípősek, és különösen jól illenek paradicsomos ételekhez, pizzákhoz, húsokhoz és salátákhoz.

Az oregánó nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatású, teaként vagy olajként fogyasztva segíthet légúti panaszok enyhítésében és az emésztés javításában. Illóolaja karvakrolt és timolt tartalmaz, amelyek erős baktérium- és gombaölő tulajdonságúak.

Meleg, napos fekvést kedvel, és a jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talaj az ideális számára, de szegényebb földben is megél. Könnyen termeszthető és kevés gondozást igényel, így kiskertekben és balkonládákban is remekül nevelhető.

config_title]

Vetése, gondozása

Az oregánó magról való szaporítása egyszerű, és ez a növény könnyen nevelhető fűszerkertben vagy cserépben is.

Vetés magról
Időzítés: Az oregánót legjobb tavasszal, április környékén vetni, amikor már nincs fagyveszély. Beltéren korábban is el lehet vetni, hogy előnevelt palántákat ültethessünk ki.

Hely és talaj: Válasszunk napos helyet, mert az oregánó meleg- és napkedvelő növény. A talaj legyen laza, jól vízelvezető, enyhén lúgos vagy semleges, de szegényebb talajon is megél. Homokos vagy kavicsos talajjal is jól boldogul.

Magvetés: Szórjuk a magokat a talaj felszínére, majd enyhén nyomkodjuk le, vagy fedjük be nagyon vékony réteg földdel, mivel a magok fényre csíráznak. Az ültetést követően permetezzük meg vízzel, hogy a talaj nedves maradjon.

Csírázás: Az oregánó magjai 1-2 hét alatt csíráznak. Tartsuk a talajt nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el.

Gondozás
Öntözés: Az oregánó szárazságtűrő, ezért csak mérsékelten öntözzük. Ne álljon víz a növény körül, mivel a gyökerek hajlamosak a rothadásra. Hagyjuk a talajt két öntözés között kissé kiszáradni.

Tápanyag-utánpótlás: Az oregánónak nincs szüksége sok tápanyagra, de a növekedés kezdetén adhatunk neki egy kevés komposztot vagy szerves trágyát. A túlzott trágyázás csökkentheti az íz- és illóolaj-tartalmat.

Metszés: Rendszeresen csípjük vissza a hajtásokat, hogy sűrűbb, bokrosabb növényt kapjunk. Az oregánót virágzás előtt érdemes visszavágni, hogy az íze erőteljes maradjon.

Betegségek és kártevők: Az oregánó általában ellenálló, de néha megtámadhatják levéltetvek vagy a lisztharmat. Szellős, napos helyen nevelve ezeket könnyen elkerülhetjük.

Betakarítás
Levelek szedése: Az oregánó leveleit folyamatosan szedhetjük, amint a növény eléri a megfelelő méretet. A leveleket frissen vagy szárítva használhatjuk.

Szárítás: Az oregánó szárításához vágjuk le a szárakat, majd fejjel lefelé kössük össze és szárítsuk meg jól szellőző helyen, napfénytől védve. A szárított leveleket légmentesen záródó edényben tároljuk.

Az oregánó könnyen termeszthető, és a konyhában is értékes fűszernövény, amely különösen jól illik mediterrán ételekhez.

Paraméterek

A csomag tartalma 0,5gramm