Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Mustár
995 Ft
Menny.:db

Mustár

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 2 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A mustár (Brassica juncea) az egyik legrégebbi ismert fűszer és gyógynövény, története évezredekre nyúlik vissza. Az ókori kínai, indiai és egyiptomi kultúrák már régóta használták a mustármagokat kulináris és orvosi célokra, a kínaiak például több mint 3000 éve ismerték és alkalmazták. Az ókori rómaiak is kedvelték a mustárt, gyakran használták az ételek ízesítésére, és a mustármagokat részben megőrölték. A mustárt főleg a magvakból és a mustárpasztából készítik. A mustármagokat megőrlik, majd ecettel, borssal és egyéb ízesítőkkel keverik, és hagyják érlelődni, hogy az ízek összeérjenek. A mustármagok a mustárnövény terméséből származnak, amelyet gyakran mustárfának is neveznek. A magokat apró részekre darálják vagy egészben hagyják, a mustárszószok pedig a magok, ecet és egyéb összetevők keverékéből készülnek. Érdekes tény, hogy a párizsi éttermekben a fűszeres mustárt „Dijon”-nak ismerik, a név a francia város, Dijon alapján született, ahol a mustárok általában finomabbak és simábbak. A mustár nemcsak ízesítő, hanem divatos is lehet, színét és ízét inspirációként használják ruházati és lakberendezési tárgyak tervezéséhez. A gázokat gyakran „mustárgáznak” nevezik jellegzetes szaguk miatt, amely a mustárolajból származik. A mustár tehát gazdag történetével és sokoldalú felhasználásával évezredek óta szorosan kapcsolódik az emberi kultúrához és a konyhához.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A mustár egy fűszernövény, amelynek magjait és leveleit gyakran használják főzéshez, valamint mustárszósz és mustárpor készítéséhez. A mustárnövények változó magasságúak lehetnek, általában 30 cm-től 1,5 méterig terjednek. Leveleik szórtan helyezkednek el, virágaik sárgák. A növény jól alkalmazkodik különböző éghajlati és talajviszonyokhoz, az érett magokat szüretelik, és ezekből készülnek a különféle mustártermékek. A mustármagok lehetnek feketék, barnák vagy sárgák, méretük változó, a fekete magok kisebbek és keményebbek, a sárgák nagyobbak és lágyabbak. A magok az íz és aroma forrásai, megőrölve és keverve különböző fűszerszószokat és mustárporokat hoznak létre, ízük fűszeres és karakteres, érlelésük során jellegzetes mustárillatot árasztanak. A mustárszószokat a megőrölt magokból, ecetből, sóból és egyéb ízesítőkből készítik, lehetnek enyhék, közepesen erősek vagy erősek a felhasznált mag típusától függően. A mustárpor a magok száraz, őrölt formája, amelyet sütéshez, főzéshez vagy saját mustárszósz készítéséhez használnak. A mustármagokat és a mustárszószt saláták, szószok, húsételek és szendvicsek ízesítésére alkalmazzák, hagyományosan gyógyászati célokra is használták, például emésztési problémák kezelésére vagy a vérkeringés serkentésére. Sárga színe divat- és dísznövényként is inspirációt adhat. A mustár tehát sokoldalú fűszernövény, amely hosszú történelmi múltra tekint vissza, és a konyhában, a gyógyászatban és a divatban is jelentős szerepet játszik. A mustárnövények ültetése magról és gondozása viszonylag egyszerű, mivel jól alkalmazkodnak különböző környezeti feltételekhez.

config_title]

Ültetése , gondozása

A mustár ültetése magról általában tavasszal vagy ősszel történik, a pontos időpont a helyi éghajlattól és a választott fajtától függ. A növények jól növekednek különböző talajtípusokon, de előnyben részesítik a jó vízelvezetésű, laza talajokat. A mustármagokat vetés előtt egy éjszakára érdemes áztatni a csírázás serkentése érdekében, majd 1-2 cm mélyre ültetni. A növények között hagyj 10-15 cm távolságot, öntözd meg őket az ültetés után, és biztosíts elegendő napfényt. A mustár egyenletes nedvességet igényel, különösen a csírázás és a korai növekedés során, de ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túl vizes. Ha a talaj tápanyagtartalma alacsony, komposzt vagy műtrágya hozzáadása ajánlott. A gyomokat rendszeresen távolítsd el, mert versenyeznek a növényekkel a vízért és tápanyagért. A növényeket ellenőrizd betegségek és kártevők ellen, bár a mustár viszonylag ellenálló. A betakarítás általában 6-8 hét után történik, a leveleket vagy a magokat a kívánt felhasználás szerint szedheted. A mustár gyorsan növekszik és egyszerűen nevelhető, így otthoni kertekben is ideális választás. A mustár története az ókori Kínáig nyúlik vissza, ahol először használták fűszerezésre, majd a rómaiak ismerték és termesztették, a középkorban pedig Európában is elterjedt. Dijon városa világhírűvé vált a dijoni mustárnak köszönhetően, amely fehér borral és mustármaggal készül, finom íze miatt ismert. A mustár hagyományosan népszerű szendvicsek és hot dogok feltétjeként, pikáns íze és sűrű textúrája kiválóan kiegészíti a húsokat és péksüteményeket.

Paraméterek

A csomag tartalma 10 gramm
1 gramm kb 700-800 db mag