Leírás
A mustár egy fűszernövény, amelynek magjait és leveleit gyakran használják főzéshez, valamint mustárszósz és mustárpor készítéséhez. A mustárnövények változó magasságúak lehetnek, általában 30 cm-től 1,5 méterig terjednek. Leveleik szórtan helyezkednek el, virágaik sárgák. A növény jól alkalmazkodik különböző éghajlati és talajviszonyokhoz, az érett magokat szüretelik, és ezekből készülnek a különféle mustártermékek. A mustármagok lehetnek feketék, barnák vagy sárgák, méretük változó, a fekete magok kisebbek és keményebbek, a sárgák nagyobbak és lágyabbak. A magok az íz és aroma forrásai, megőrölve és keverve különböző fűszerszószokat és mustárporokat hoznak létre, ízük fűszeres és karakteres, érlelésük során jellegzetes mustárillatot árasztanak. A mustárszószokat a megőrölt magokból, ecetből, sóból és egyéb ízesítőkből készítik, lehetnek enyhék, közepesen erősek vagy erősek a felhasznált mag típusától függően. A mustárpor a magok száraz, őrölt formája, amelyet sütéshez, főzéshez vagy saját mustárszósz készítéséhez használnak. A mustármagokat és a mustárszószt saláták, szószok, húsételek és szendvicsek ízesítésére alkalmazzák, hagyományosan gyógyászati célokra is használták, például emésztési problémák kezelésére vagy a vérkeringés serkentésére. Sárga színe divat- és dísznövényként is inspirációt adhat. A mustár tehát sokoldalú fűszernövény, amely hosszú történelmi múltra tekint vissza, és a konyhában, a gyógyászatban és a divatban is jelentős szerepet játszik. A mustárnövények ültetése magról és gondozása viszonylag egyszerű, mivel jól alkalmazkodnak különböző környezeti feltételekhez.
config_title]
Ültetése , gondozása
A mustár ültetése magról általában tavasszal vagy ősszel történik, a pontos időpont a helyi éghajlattól és a választott fajtától függ. A növények jól növekednek különböző talajtípusokon, de előnyben részesítik a jó vízelvezetésű, laza talajokat. A mustármagokat vetés előtt egy éjszakára érdemes áztatni a csírázás serkentése érdekében, majd 1-2 cm mélyre ültetni. A növények között hagyj 10-15 cm távolságot, öntözd meg őket az ültetés után, és biztosíts elegendő napfényt. A mustár egyenletes nedvességet igényel, különösen a csírázás és a korai növekedés során, de ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túl vizes. Ha a talaj tápanyagtartalma alacsony, komposzt vagy műtrágya hozzáadása ajánlott. A gyomokat rendszeresen távolítsd el, mert versenyeznek a növényekkel a vízért és tápanyagért. A növényeket ellenőrizd betegségek és kártevők ellen, bár a mustár viszonylag ellenálló. A betakarítás általában 6-8 hét után történik, a leveleket vagy a magokat a kívánt felhasználás szerint szedheted. A mustár gyorsan növekszik és egyszerűen nevelhető, így otthoni kertekben is ideális választás. A mustár története az ókori Kínáig nyúlik vissza, ahol először használták fűszerezésre, majd a rómaiak ismerték és termesztették, a középkorban pedig Európában is elterjedt. Dijon városa világhírűvé vált a dijoni mustárnak köszönhetően, amely fehér borral és mustármaggal készül, finom íze miatt ismert. A mustár hagyományosan népszerű szendvicsek és hot dogok feltétjeként, pikáns íze és sűrű textúrája kiválóan kiegészíti a húsokat és péksüteményeket.
Paraméterek
A csomag tartalma 10 gramm | |
1 gramm kb 700-800 db mag |