Leírás
Az Allium schoenoprasum, vagy metélőhagyma eredete Európára, Ázsiára és Észak-Amerikára nyúlik vissza, ahol vadon is előfordul, és az emberiség évezredek óta használja. Már az ókorban is ismerték kulináris fűszerként és gyógyászati célokra, a görögök és rómaiak például napégés és torokfájás kezelésére alkalmazták. Európa és Ázsia szerte elterjedt a könnyű termesztése és népszerűsége miatt, az európai telepesek pedig Észak-Amerikába is elvitték, ahol jól alkalmazkodott az új környezethez. Történelmileg alapvető fűszer volt salátákban, levesekben és szószokban, emellett az emésztés elősegítésére, az immunrendszer erősítésére és vízhajtóként is használták. Európai néphit szerint védő tulajdonságokkal bírt, a ház köré akasztott csokrok állítólag elűzték a gonosz szellemeket és betegségeket. Napjainkban világszerte termesztik, értékelik az íze, dekoratív lila virágai és könnyű gondozhatósága miatt.
A metélőhagyma évelő növény, levelei vékonyak, hengeresek és üregesek, sötétzöld színűek, 30-50 cm hosszúra nőnek, hasonlítanak a hagyma zöld szárához. Virágai lila vagy rózsaszín színűek, gömb alakú virágzatban nyílnak késő tavasztól kora nyárig. A növény föld alatt apró, fehér hagymákkal rendelkezik, amelyek kulináris szempontból kevésbé jelentősek. Szaporítása magvakkal és tőosztással történik, utóbbi a leggyakoribb módszer, mert gyorsan új növényekhez juttat.
config_title]Ültetése , gomndozása
A metélőhagyma jól fejlődik jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajban, amelynek pH-értéke semleges vagy enyhén savas. Napos helyet kedvel, de részleges árnyékban is megél, a teljes napfény elősegíti a legjobb növekedést és virágzást. Mérsékelt öntözést igényel, rövidebb száraz időszakokat is elvisel, de a túlöntözést kerülni kell, mert gyökerei könnyen rothadnak.
Kulinárisan a leveleket enyhe hagymaízük miatt salátákban, levesekben, szószokban és díszítésre használják, frissen, apróra vágva. A virágok is ehetők, dekoratív elemként szolgálnak az ételekben. Gyógyászati szempontból antioxidánsokat, vitaminokat, különösen C- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például káliumot tartalmaz, segíthet az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében. Hagyományosan emésztési problémák, megfázás és torokfájás enyhítésére használták. Dísznövényként is népszerű, szép lila virágai és zöld levelei miatt.
Ültetése egyszerű. A magokat tavasszal, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 15°C-ot, közvetlenül a szabadba vethetjük 1 cm mélyre, 15-20 cm távolságra egymástól, csírázási ideje körülbelül két hét. Palántázás tavasszal vagy ősszel történik, a palánták között 15-20 cm távolságot hagyva. Tőosztással is könnyen szaporítható, ilyenkor a növényt óvatosan kiássuk, kisebb csomókra osztjuk és az eredeti mélységbe ültetjük, majd alaposan öntözzük.
Gondozása mérsékelt öntözést, tavasszal szerves trágyát vagy komposztot igényel, szezon közben mértékletes folyékony műtrágya adható. A leveleket rendszeresen lehet vágni az új hajtások elősegítésére, a virágokat pedig eltávolíthatjuk, ha a levelekre koncentrálunk. Kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, de előfordulhat levéltetű vagy hagymaféreg, ilyenkor természetes védekezési módszerek, például rovarölő szappan alkalmazható.
A leveleket bármikor betakaríthatjuk, amikor elérik a 15 cm hosszúságot, a legjobb íz érdekében frissen, közvetlenül felhasználás előtt. Fagyasztható is, így hosszabb ideig eltartható. Összességében a metélőhagyma egyszerűen termeszthető, kevés gondozást igényel, ideális kezdő kertészeknek és konyhakerti növényként egyaránt.
Paraméterek
Egy csomag 1 gramm +-5% |