Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Mángold Duo Rhubarb Chard+Lucullus
355 Ft
Menny.:db

Mángold Duo Rhubarb Chard+Lucullus

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

A mángold leveleit spenótként, a levélnyélét spárgaként fogyasztjuk. A Lucullus fajta sárgászöld, fodros levelű, míg a Rhubarb fajta piros levélnyelű, főzés után is megőrzi szép színét.

A mángold (Beta vulgaris subsp. cicla) eredete az ókori földközi-tengeri térségbe nyúlik vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is termesztették és fogyasztották, írók, például Dioszkoridész és Plinius a gyógyító tulajdonságait is említik. A középkorban továbbra is népszerű volt, a gazdálkodók a levelet és a szárat egyaránt hasznosították. A reformáció és a tudomány fejlődése idején, a 18–19. században botanikai szempontból is tanulmányozták, ekkor került a "Beta vulgaris" nevű cukorrépa csoportba.

Az első európai telepesek az Egyesült Államokban is megismerték, ahol széles körben termesztették, és sokféle változata alakult ki. A 20. században újabb fajták és hibridek jelentek meg a jobb íz és a kedvezőbb termesztési tulajdonságok érdekében. Ma a mángoldot számos országban termesztik és fogyasztják, a levelei és a szára egyaránt ehető, íze gazdag, tápláló, és sokféle ételben jól alkalmazható.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A mángold (Beta vulgaris subsp. cicla), más néven sóska, libatop vagy tarackbors, egy leveles zöldség, amelyet évszázadok óta termesztenek és fogyasztanak különböző kultúrákban. A növény hosszú, vastag szárral és nagy, húsos levelekkel rendelkezik, melyek színe zöld, vörös vagy sárga lehet. Levelei enyhén keserű ízűek, de egyes fajták enyhén édesek, a fiatal levelek puhábbak, míg az idősebbek vastagabbak és roppanósabbak.

A mángold rendkívül tápláló, gazdag A-, K- és C-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban és káliumban. Magas rosttartalma hozzájárul az emésztés támogatásához. A konyhában sokféleképpen felhasználható: párolva, főzve, sütve vagy akár frissen salátaként. A fiatal levelek frissebb salátákhoz, az idősebbek főzéshez vagy pároláshoz ideálisak.

A mángold számos klímán jól terem, de a melegebb időszakokat kedveli. Sokféle talajon megél, és tavasszal, nyáron a legelterjedtebb, de egyes területeken ősszel és télen is termeszthető. Egészségügyi előnyei közé tartozik a magas antioxidáns-tartalom, amely erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást, valamint a káliumtartalom, amely hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához.

A mángold ültetése és gondozása viszonylag egyszerű. A növény jól fejlődik jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajban, egyenletes öntözést igényel, és rendszeres gyomirtást igényel a megfelelő növekedéshez. Leveleit fiatalon érdemes szüretelni, így a növény folyamatosan új hajtásokat hoz.

config_title]

Ültetése és Gondozása

A mángold ültetése és gondozása viszonylag egyszerű. Általában tavasszal és ősszel ültetik, hideg éghajlaton tél végén vagy kora tavasszal, melegebb vidékeken késő ősszel. A növény jó vízelvezetésű, laza, tápanyagban gazdag talajt igényel, amit komposzttal vagy trágyával érdemes gazdagítani. Az ültetési távolság általában 30-45 cm, így a levelek és a szárak szabadon fejlődhetnek. A mángold magját közvetlenül a kertbe vethetjük, vagy előnevelhetjük, majd kiültethetjük, ügyelve arra, hogy a talaj meleg legyen a keléshez.

A mángold egyenletes vízellátást igényel, a talaj legyen nedves, de ne ázzon el. A növekedési időszakban trágyázásra van szükség, komposzt vagy kiegyensúlyozott műtrágya használható. Rendszeresen távolítsuk a gyomokat, hogy elegendő hely és tápanyag jusson a növénynek. A betegségeket és kártevőket folyamatosan ellenőrizzük, és szükség esetén kezeljük. A leveleket fiatalon érdemes szüretelni, így a növény folyamatosan hozza az új hajtásokat, de mindig hagyjunk elegendőt a további fejlődéshez.

Megfelelő gondozás mellett a mángold hosszan biztosít friss, tápláló leveleket a konyhában.

Paraméterek

A tasak tartalma 2x4g.
1 gramm 50-55 szem magot tartalmaz