Leírás
A karfiol magról történő ültetése és gondozása otthoni kertben jól követhető lépésekből áll. A növény a hűvös, mérsékelt éghajlatot kedveli, és tavaszi, nyári vagy őszi betakarításra is alkalmas.
A magokat tavaszi termesztéshez beltérben február végén vagy márciusban érdemes elvetni, szabadföldre áprilisban ültetve, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10–15 °C-ot. Őszi termesztéshez a vetés június-júliusban történik. A magokat 1–1,5 cm mélyre ültessük tálcákba vagy közvetlenül a kertbe. A csírázás 7–10 nap alatt következik be, ha a talaj hőmérséklete 18–22 °C. A palánták 4–6 hét alatt fejlődnek ki, ültetésük előtt fokozatosan szoktassuk őket a szabad levegőhöz. A sor- és tőtávolság 40–50 cm, illetve 40 cm.
A karfiol tápanyagban gazdag, közepesen kötött, jó vízelvezetésű talajt igényel. Fontos az egyenletes nedvesség, különösen a fejképződés idején, de kerüljük a túlöntözést. Ültetés előtt dolgozzunk be érett komposztot vagy szerves trágyát, növekedés közben pedig nitrogénben gazdag műtrágyával támogathatjuk a fej fejlődését. A rendszeres gyomlálás és a mulcsozás segít a talaj nedvességének megőrzésében és a gyomosodás csökkentésében.
Amikor a rózsa kialakul, takarjuk be a külső levelekkel, hogy megóvjuk a napfénytől és fehér maradjon. Kártevők, például földibolhák és káposztalepkék hernyói ellen védekezhetünk hálóval vagy biológiai szerekkel. A betegségek, például peronoszpóra megelőzéséhez ügyeljünk a jó szellőzésre, kerüljük a túlöntözést, és évente váltogassuk a káposztafélék helyét.
A karfiol tenyészideje 60–90 nap, a betakarítás ideje akkor jön el, amikor a fej tömör és eléri a fajta jellemző méretét, általában 15–20 cm átmérőjű. A fejet éles késsel vágjuk le a külső levelekkel együtt, ne hagyjuk túl sokáig a növényen, mert szétnyílhat vagy túléretté válhat.
A folyamatos szürethez érdemes több ütemben vetni a magot. A karfiol jól társítható például salátával, hagymával vagy spenóttal, de a káposztafélék közelségét érdemes kerülni. Hőségben árnyékolással, hűvös időben fóliatakaróval védhetjük a növényt. Ezekkel az egyszerű lépésekkel zamatos és egészséges karfiolt termeszthetünk otthon a kertben.
config_title]
Ültetése, gondozása
A karfiol ültetése tavaszi vagy kora őszi hónapokban történjen, mert a növény a hűvösebb időt kedveli. Az előnevelés opcionális, de segítheti a korai csírázást: a magokat néhány órára áztassuk vízbe, majd nedves papírtörlő közé helyezve meleg helyre tegyük, és amikor csíráznak, ültethetjük őket. A magokat jó minőségű kerti talajba vagy tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű edényekbe ültessük, körülbelül 1–2 cm mélyre, betartva a megfelelő távolságokat. Az ültetés után alaposan öntözzük meg a talajt, és tartsuk egyenletesen nedvesen.
A karfiol teljes napfényt kedveli, de árnyékosabb helyen is megél. Az egyenletes nedvesség fenntartása mellett ügyeljünk, hogy ne pangjon a víz. A növekedés támogatására adjunk megfelelő mennyiségű komposztot, és rendszeresen távolítsuk el a gyomokat, hogy ne vonják el a tápanyagot. Figyeljünk a kártevőkre és betegségekre, szükség esetén alkalmazzunk megfelelő növényvédelmi módszereket. A fej kialakulása alatt a külső levelek összetörésével védhetjük a hólyagokat, így azok fehérek maradnak.
A karfiolt akkor érdemes betakarítani, amikor a fej szorosan zárt és fehér, de még nem kezd szétnyílni vagy elszíneződni. A megfelelő gondozással és időben történő szürettel friss és ízletes karfiolt gyűjthetünk saját kertünkből.
Paraméterek
A csomag 3 gramm magot tartalmaz | |
1 gramm kb 250-300 db mag |