Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Bab R Amethyst (lila)
995 Ft
Menny.:db

Bab R Amethyst (lila)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A bab növény (Phaseolus vulgaris) az egyik legrégebben termesztett élelmiszer növények közé tartozik. A babbal kapcsolatos kultúra és termesztés több ezer évre nyúlik vissza. A bab számos fajtája és változata létezik, de a közönséges bab (Phaseolus vulgaris) a legelterjedtebb és legfontosabb a kulináris felhasználás szempontjából.

A babok eredetileg Dél-Amerikában, különösen Mexikó és Peru területén őshonosak. Az indiánok már az ősi időkben is termesztették és fogyasztották a babot. A babot Európába Kolumbusz Kristóf hozta el az Új Világból az 1492-es kolumbói expedíciója során. Hamarosan elterjedt a babtermesztés az európai kontinensen és más régiókban.

A bab népszerűsége részben annak köszönhető, hogy gazdag fehérjében és más tápanyagokban, valamint sokoldalúan felhasználható az ételkészítésben. A bab a világ számos konyhájában alapvető összetevővé vált, és számos étel részét alkotja, például levesek, pörköltek, saláták és más fogások formájában.

A bab (Phaseolus vulgaris) egy évelő növény, amely a pillangósok (Fabaceae) családjába tartozik. Az emberiség több ezer éve termeszt babot élelmiszerként, és ez a növény számos konyhában alapvető összetevővé vált.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A bab növény évelő, de a gyakorlatban éves növényként kezelik, mivel minden évben újra kell ültetni. Növekedési szokása szerint kúszó vagy futó típusú, támasztékot igényel, különösen a kapásbabok esetében, amelyek hajtásokon fejlődnek. Levelei hármas tagolásúak, virágai pedig fehérek vagy lilák, a hajtásokon jelennek meg.

A bab különféle változatai eltérő éghajlati körülmények között is termeszthetők, de általában a meleg, napfényes környezetet kedvelik. Jó vízelvezetésű talajban fejlődnek a legjobban, amely biztosítja számukra a megfelelő nedvességszintet.

Számos fajtája ismert, például a fekete bab, vörös bab, vajbab, sárga bab és egyéb színű, méretű és ízvilágú változatok. Ezeket különböző módon használják fel, a helyi konyhák és fogyasztási szokások szerint.

A bab táplálkozási szempontból jelentős, mivel kiváló növényi fehérjeforrás, emellett gazdag rostban, vasban, folsavban és más fontos ásványi anyagokban. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges emésztéshez, és segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az élelmiszeriparban széles körben alkalmazzák, legyen szó levesekről, pörköltekről, salátákról vagy különféle főételekről. Sokoldalú felhasználhatóságuk és tápanyagtartalmuk miatt kedvelt alapanyag számos kultúrában.

A bab világszerte elterjedt növény, és sok nemzeti konyhában alapvető szerepet tölt be. Könnyű termesztése, tápláló értéke és sokrétű felhasználása révén fontos szerepet játszik a globális élelmiszer ellátásban.

config_title]

Ültetése, gondozása

Ültetés: Babot általában tavasszal ültetnek, amikor a talaj már felmelegedett és a fagyveszély elmúlt. A pontos időpont a terület klimatikus viszonyaitól függ. Válassz olyan babfajtát, amely megfelel a terület klimatikus és talajadottságainak. A bab szereti a jó vízelvezetésű talajt. Lazítsd fel a talajt, és adj hozzá komposztot vagy szerves anyagokat a tápanyagok biztosításához.

Ültetési mélység: A babmagokat körülbelül 5–7,5 cm mélyre kell ültetni.

Távolság: Fontos a megfelelő térköz betartása a növények között, hogy biztosított legyen a jó levegőáramlás, és elkerülhető legyen a túlzsúfoltság.

Öntözés: Ne hagyd kiszáradni a talajt. A babok igénylik a nedves közeget, különösen az ültetés és a csírázás időszakában. Különösen fontos az öntözés a szárazabb időszakokban.

Támrendszer: A kúszó vagy futó babfajták támasztékot igényelnek. Helyezd őket kerítés mellé, vagy használj kerti hálót, hogy segítsd a növény felfelé növekedését.

Trágyázás: Virágzás és termésképződés idején adj megfelelő mennyiségű tápanyagot, például műtrágyát a növényeknek.

Gyomlálás: Tartsd tisztán a területet a gyomoktól, mivel ezek konkurenciát jelentenek a vízért és a tápanyagokért.

Betegségek és kártevők: Figyeld folyamatosan a növényeket, hogy időben felismerd a betegségek vagy kártevők jelenlétét. A gyors beavatkozás segíthet megelőzni a komolyabb problémákat.

Betakarítás: A babokat zölden, még fiatalon vagy teljesen beérett állapotban is le lehet szedni. Figyeld az érett hüvelyeket, és szedd le őket időben.

A babok gondozása során a figyelem, a rendszeres ellenőrzés és a megfelelő ápolás biztosítja a növények egészségét és a bőséges termést.

Paraméterek

A csomag tartalma 30 gramm
1 gramm kb 3-4 mag