Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Koriander
355 Ft
Menny.:db

Koriander

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A koriander (Coriandrum sativum) egy fűszer- és gyógynövény, amely az Zellerfélék (vagy Umbelliferae) családjába tartozik. Ez a növény sokáig használt és széles körben elterjedt, számos konyhában alkalmazzák a világ különböző részein. A koriander eredete gazdag történelmi múltra tekint vissza.

A koriander eredeti területe a Földközi-tenger környéke, Ázsia déli része és Észak-Afrika. A koriandert régóta termesztik és használják az egyesült területeken, és a konyhák számára alapvető fűszer és ízesítő. A Közel-Keleten és Ázsia déli részein ismerték és használták évezredek óta.

Ez a növény nemcsak a magjaiért, hanem a leveleiért és száraiért is népszerű. A leveleket és szárakat friss fűszernövényként, míg a magokat szárított fűszerként használják. A koriander jellegzetes aromájú, és az íze néhány ember számára enyhén citrusos, míg másoknak fűszeresebbnek tűnhet.

Mivel a koriander rendkívül alkalmazkodó növény, a termesztése elterjedt a világ számos részén, és széles körben felhasználják az ázsiai, közép-keleti, latin-amerikai és mediterrán konyhákban. A fűszernövények és gyógynövények iránti érdeklődés növekedésével a koriander népszerűsége is tovább nőtt, és a globális konyhák sokféle ételének fontos részévé vált.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A koriander (Coriandrum sativum) az zellerfélék családjába tartozó évelő növény, amelyet elsősorban levelei és magjai miatt termesztenek. A növény 40-60 cm magasra nő, vékony szárú, szárnyalt levelei aprók, oválisak és szabálytalanul fogazottak. Fehér vagy enyhén rózsaszínű virágai ernyős virágzatot alkotnak, amelyekből a magok fejlődnek ki. A magok kicsik, gömbölyűek, sárgásbarnák, szárítás után érik be és jellegzetes, enyhén fűszeres aromát adnak.

A koriander levelei frissek, citrusosak és enyhén fűszeresek, így saláták, levesek és más ételek ízesítésére alkalmasak. A szárított magok fűszeres aromájúak, ízük a földimogyoróra emlékeztet. A fűszert a világ számos konyhájában használják húsok, halak, zöldségek, rizs és curry készítéséhez. Hagyományos gyógyászati célokra is alkalmazzák, például emésztési problémák kezelésére és gyulladások enyhítésére.

A koriander kedveli a hűvösebb időjárást, de melegebb éghajlaton is jól fejlődik, és különböző talajtípusokban termeszthető. A magokat közvetlenül a kertbe ültethetjük, és mivel hajlamos a hajtásfejlődésre, érdemes évente új növényeket ültetni. A koriander sokoldalú fűszernövény, amely frissessége és karakteres íze miatt a világ konyháiban népszerű.

config_title]

Ültetése, gondozása

A koriandert tavasszal ültessük, amikor a talaj már felmelegedett és a fagyok elmúltak. Jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-jú talajban fejlődik a legjobban. A magokat ültetés előtt néhány órára vízbe áztathatjuk a gyorsabb csírázás érdekében, majd körülbelül 1-2 cm mélyre ültetjük, ügyelve a sorok közötti elegendő távolságra. Az ültetés után alapos öntözés szükséges, a talajt tartsuk nedvesen, de ne pangjon a víz.

A koriander napfényt kedvel, de árnyékosabb helyen is megél, napi néhány órányi napfény elegendő számára. Rendszeres, mérsékelt öntözéssel tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen. A talajt trágyával is támogathatjuk a növekedés során, és fontos a gyomok rendszeres eltávolítása, hogy ne versengjenek a tápanyagért és a vízért. Figyeljünk a kártevőkre és a betegségekre, szükség esetén alkalmazzunk megfelelő védekezést.

A leveleket és szárakat frissen fogyaszthatjuk, míg a magokat a virágzás után szüreteljük szárításra. A koriander gyorsan növekszik, és meleg időben hajlamos gyorsan virágozni, ezért a friss leveleket érdemes gyakran felhasználni.

Paraméterek

A csomag tartalma 2 gramm
1 gramm mag kb 100-120 db mag