Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kávé
890 Ft
Menny.:db

Kávé

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Coffea arabica

3-7 m-es cserje. Tartós, fényes, sötétzöld levelek. Az első virágok 3-4 év után jelennek meg. A termés piros, 2 magot tartalmazó fürt. Beltéri növényként termeszthető a mérsékelt éghajlaton. Vessük 25 - 28 ºC-os aljzatba. Meleg éghajlaton, fagynak nem ellenálló. Részleges árnyékot igényel. Vágjuk 2-3 m magasra, hogy elősegítsük a elágazást és megkönnyítsük a termesztést. Szezonális virágzás: párás időben.

Coffea arabica, vagy közismert nevén arabica kávéfa, a világ legelterjedtebb kávéfajtája, amelyet a legtöbb kávé kereskedelmi termesztése során használnak. Íme néhány információ az eredetéről, ültetéséről és gondozásáról:

Leírás

Eredet:

 • Őshonos terület: Az arabica kávéfa eredetileg az etiópiai Kaffa régióból származik, de mára számos trópusi és szubtrópusi régióban termesztik.

 • Történelmi háttér: Az arabica kávéfa hosszú története során kulturális és gazdasági jelentőséget szerzett, és ma is az egyik legfontosabb kereskedelmi kávéfajta.

Ültetése:

 1. Hely kiválasztása: Az arabica kávéfa a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli. Ideális körülmények között a legjobb terméshozam és minőség érdekében árnyékos körülmények között terem.

 2. Talaj: Gazdag, jól drenáltált talajra van szüksége, amely lehetővé teszi a gyökerek számára a szabad légáramlást, és képes megtartani a nedvességet.

 3. Vetési idő: A kávécserjék leggyakrabban meglevő magokból szaporodnak, de lehetőség van dugványozással és oltással is történő ültetésre.

 4. Vetési mélység és távolság: A magokat körülbelül 1-2 cm mélyre ültessük a talajba, és tartsuk megfelelő távolságot a növények között a megfelelő növekedés és szellőzés érdekében.

Gondozása:

 1. Öntözés: Az arabica kávéfa rendszeres öntözést igényel, különösen a szárazabb időszakokban vagy az ültetés utáni első időszakban. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlöntözve, mivel ez rothadáshoz vezethet.

 2. Tápanyagok: A kávéfák tápanyagigényesek, ezért fontos biztosítani számukra a megfelelő tápanyagokat, például nitrogén, foszfor és kálium formájában.

 3. Metszés: Az arabica kávéfa rendszeres metszést igényelhet az ágak alakjának és növekedési formájának fenntartása érdekében. Az elöregedett vagy beteg ágakat eltávolíthatjuk, hogy ösztönözzük az új növekedést.

 4. Árnyékolás: A fiatal kávéfák érzékenyek a közvetlen napfényre, ezért fontos lehet árnyékot biztosítani számukra a túlzott hőtől és naptól való védelem érdekében.

Betakarítás és Karbantartás:

 • Termés: Az arabica kávé termése általában kézzel szüretelik, miután megértek. A termés feldolgozása és kávébabokká történő alakítása további folyamatokat igényel.

Kártevők és Betegségek:

 • Kávébogár: A kávéfa termesztését gyakran támadja a kávébogár, amely kárt okozhat a levelekben és a termésben. Különféle módszerekkel lehet védekezni ellenük, például rovarölő szerrel vagy természetes ellenségek bevezetésével.

Az arabica kávéfa termesztése komoly odafigyelést és gondozást igényel, de a megfelelő körülmények között kiváló minőségű kávébabokat termelhet. Fontos a trópusi vagy szubtrópusi éghajlat, a jó minőség