Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Karfiol
320 Ft
Menny.:db

Karfiol " Delta"

320 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

Középkésői tenyészidejű (70-75 nap a kiültetéstől számítva), nyári- őszi termesztésre ajánlott.

A rózsa közép-nagy, hófehér, finoman szemcsés.

A levelek jól takarnak. 

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldség, amelyet elsősorban a fehér, tömött virágzatért termesztenek. Az egyik legrégebb óta termesztett káposztafajta, eredete a mediterrán térségre vezethető vissza.

A karfiol fejét, vagy rózsáját, takarólevelek védik a napsugárzástól. A rózsa lehet fehér, krémszínű, esetenként lilás-zöldes. A levelek szélesek, szürkészöldek, viaszos felületűek és körülveszik a rózsát. A gyökér sekély, ezért fontos a rendszeres öntözés. Az íze lágy, semleges és enyhén édeskés.

Tápanyagban gazdag, különösen C- és K-vitaminban, folsavban, rostokban és antioxidánsokban. Alacsony kalóriatartalma miatt ideális diétás étrendhez, glikozinolát-tartalma pedig hozzájárulhat a daganatos betegségek megelőzéséhez.

A karfiol sokféleképpen felhasználható. Főzve levesek, rakott ételek vagy pürék készíthetők belőle, párolva könnyű köretként szolgálhat, sütve vagy grillezve egészséges, ropogós fogásként fogyasztható. Nyersen salátákhoz adható, alternatívaként pedig lisztmentes diétában rizs vagy pizzatészta helyettesítésére is használható.

Nemcsak a hagyományos fehér változat létezik, hanem sárga, lila és zöld színű fajtái is, amelyek különleges megjelenésükkel feldobják az ételeket. Világszerte népszerű, különösen az egészségtudatos konyhákban. A karfiol tápláló, sokoldalúan felhasználható zöldség, amely könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe.

config_title]

Ültetése, gondozása

A karfiol magról történő ültetése és gondozása odafigyelést igényel, de megfelelő körülmények között kiváló termést hoz. Kedveli a hűvös, mérsékelt éghajlatot, és tavaszi, nyári vagy őszi betakarításra is alkalmas.

A magvetést beltérben február végén vagy márciusban érdemes elkezdeni tavaszi termesztéshez, szabadföldön áprilisban, amikor a talaj hőmérséklete 10–15 °C. Őszi termesztéshez a magokat június-júliusban vessük. A magokat tálcákba vagy közvetlenül szabadföldbe helyezve 1–1,5 cm mélyre ültessük, a csírázás 7–10 nap alatt történik 18–22 °C talajhőmérséklet mellett. A palánták 4–6 hét alatt fejlődnek ki, ültetés előtt fokozatosan szoktassuk őket a szabad levegőhöz. A sor- és tőtávolság 40–50 cm, illetve 40 cm legyen.

A karfiol tápanyagban gazdag, közepesen kötött, jó vízelvezetésű talajt igényel. A talajt tartsuk nyirkosan, különösen a fejképződés idején, de kerüljük a túlöntözést. Ültetés előtt dolgozzunk be érett komposztot vagy szerves trágyát, a növekedés során nitrogénben gazdag műtrágyával támogathatjuk a fej fejlődését. Fontos a gyomlálás, a mulcs segít megőrizni a nedvességet és csökkenti a gyomosodást.

A fej védelme érdekében, amikor a rózsa kialakul, takarjuk be a külső levelekkel, hogy megóvjuk a napfénytől és fehér maradjon. Kártevők, például földibolhák és káposztalepkék hernyói ellen hálóval vagy biológiai szerekkel védekezzünk. Betegségek, például peronoszpóra megelőzéséhez kerüljük a túlöntözést, gondoskodjunk jó szellőzésről, és évente váltogassuk a káposztafélék helyét.

A karfiol tenyészideje 60–90 nap a fajtától függően. Betakarításkor a fej legyen tömör és elérje a fajta jellemző méretét, általában 15–20 cm átmérőjű. Éles késsel vágjuk le a fejet a külső levelekkel együtt, ne hagyjuk túl sokáig a növényen, mert szétnyílhat vagy túléretté válhat.

Sikeres termesztéshez vessünk több ütemben magot a folyamatos szürethez. Jól társítható például salátával, hagymával vagy spenóttal, de kerüljük a káposztafélék közelségét. Hőségben árnyékolással, hűvös időben fóliatakaróval védhetjük a növényt. Ezekkel a lépésekkel zamatos, egészséges karfiolt termeszthetünk a kertben.

Paraméterek

A csomag tartalma 1 gramm