Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Karfiol  Florablanka (Brassica oleracea var. botrytis)
995 Ft
Menny.:db

Karfiol Florablanka (Brassica oleracea var. botrytis)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik, és közeli rokona a káposztának és a brokkolinak. A karfiol ősi növény, és a konyhaművészetben hosszú történettel rendelkezik.

A karfiol ősformáját a Földközi-tenger vidékén és a Kelet-Ázsiában termesztett keresztesvirágú vadnövényekből tenyésztették ki az emberiség ősi kertészkedése során. Az évszázadok során a különböző kultúrák fejlesztették és választották a különböző kerti változataikat, amelyek kielégítették az ízléseiket és a környezeti feltételeiket.

A karfiol jelenlegi formáját és népszerűségét a 19. századi Európában érte el. Az évszázad közepétől kezdve a karfiol egyre elterjedtebb lett az európai konyhákban. Franciaországban kifejlesztettek olyan fajtákat, amelyek fehér és törékeny hólyagokkal rendelkeznek, és ezek a fajták váltak a karfiol jellegzetes formájává.

Ma a karfiol globális méretű konyhai összetevő, számos étel készítéséhez használják, beleértve a leveseket, főételeket, párolt és sült ételeket. A különböző fajták és hibridek széles választékát termesztik világszerte, és a karfiol gazdag tápanyagokban, például C-vitaminban, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) népszerű zöldség, amely gazdag tápanyagokban és sokféle elkészítési lehetőséget kínál. A növény keresztesvirágú, és virágzó rügyeinek csoportja alkotja a jellegzetes fejrészét. A karfiol formája a brokkolihoz hasonló, színe általában fehér, de léteznek sárga és zöld változatok is.

Az íze enyhe, kissé diós, ami lehetővé teszi, hogy sokféle fűszerrel és ízesítéssel kombinálható legyen. Táplálkozási szempontból kiemelkedő C-vitamin-forrás, emellett B- és K-vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat, például mangánt és káliumot is tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma miatt az egészségtudatos étrend kedvelt része.

A karfiolt főzve vagy párolva gyakran önálló ételként, de más ételek alapanyagaként is használják. Nyersen is fogyasztható salátákban vagy friss zöldségtálakon. Főtt állapotban pürésíthető, így krémlevesek, mártások és köretek készítéséhez is alkalmas. Grillezve vagy sütve különleges ízt kap, így változatos módon kerülhet a tányérra.

Termesztéséhez hűvös időjárás és tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talaj szükséges. A fajták színválasztéka fehér, lila, sárga vagy zöld, amely a termesztési körülményektől és a kiválasztott fajtától függ.

A karfiol sokoldalú, ízletes és egészséges zöldség, amely könnyen illeszkedik különböző konyhákba és ételekbe világszerte.

config_title]

Ültetése, gondozása

A karfiol ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket. Ültetésre a tavaszi vagy a kora őszi hónapok a legalkalmasabb, mivel a karfiol a hűvösebb időjárást kedveli.

A magok előnevelése segítheti a korai csírázást. Ehhez áztassa a magokat néhány órán keresztül vízben, majd helyezze nedves papírtörlő közé, és tegye meleg helyre. Amikor a magok csíráznak, ültethetők jó minőségű kerti talajba vagy tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű edényekbe. Az ültetési mélység körülbelül 1-2 cm legyen, betartva a megfelelő ültetési távolságokat. Az ültetés után alapos öntözés szükséges, a talajt pedig egyenletesen nedvesen kell tartani.

A karfiol teljes napfényt kedvel, de árnyékosabb helyen is megél. Az egyenletes vízellátás kulcsfontosságú, kerülve a víz pangását. A növekedés elősegítésére adjon megfelelő mennyiségű műtrágyát. Fontos a gyomok eltávolítása, hogy a karfiol ne versengjen a tápanyagokért, valamint a kártevők és betegségek folyamatos figyelése, szükség esetén növényvédelmi módszerek alkalmazása.

Különleges gondozást igényelhet az érési időszakban a levelek igazítása, hogy a hólyagok fehérek maradjanak. A karfiolt akkor érdemes szüretelni, amikor a hólyagok még szorosan zártak és szép fehérek. Ha túl sokáig hagyjuk a növényen, a hólyagok szétnyílhatnak és elszíneződhetnek.

A megfelelő gondozással és időben történő szüreteléssel friss, ízletes karfiol termeszthető akár a saját kertből is.

Paraméterek

A csomag 3 gramm magot tartalmaz
1 gramm kb250-300 db mag