Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kapribogyó R
995 Ft
Menny.:db

Kapribogyó R

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A kapribogyó egy trópusi és szubtrópusi éghajlaton honos cserje, amely északi Afrikában, a Közel-Keleten és déli Európában őshonos. Eredeti élőhelyén vadon él, de ma számos régióban termesztik kulináris és gyógyászati célokra.

Az ókori kultúrák, például a görögök és rómaiak már ismerték és használták a kapribogyót ételek ízesítésére és gyógyászati célokra. A bogyóknak jellegzetesen sós, enyhén savanykás íze van, ezért gyakran használják savanyúságokban, salátákban, szószokban, tésztaszószokban és más ételek kiegészítőjeként.

Hagyományosan gyógyászati tulajdonságokat is tulajdonítanak neki, például vízhajtó és májtisztító hatást. A termesztéséhez kedvező éghajlati feltételekre van szükség, és a mediterrán régióban, Észak-Afrikában és más melegebb éghajlatú területeken jól fejlődik.

A kapribogyót gyakran még zárt állapotban szedik, mielőtt a bimbók kinyílnának. Így apró, zöld szemcsékként kerülnek az ételekhez, ami különleges ízt és textúrát ad. A növény hosszú története, jellegzetes íze és sokoldalú felhasználása miatt vált széles körben kedvelt konyhai és gyógyászati összetevővé.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A kapribogyó egy örökzöld cserje, amely kúszó vagy cserjés formában nő. Összetett levelei elliptikus vagy ovális alakúak, sötétzöldek, és 2-4 cm hosszúak lehetnek. Virágai fehérek vagy enyhén rózsaszínek, hosszú szárakon helyezkednek el, és kellemes illatúak. A virágokból apró, zöld szemcsék formájában fejlődnek ki a kapribogyók, amelyek jellegzetesen sós és enyhén savanykás ízűek.

A növény eredetileg az északi Afrikában, a Közel-Keleten és déli Európában honos, de ma már számos más területen is termesztik, különösen mediterrán vagy szubtrópusi éghajlaton. A kapribogyót a konyhában leggyakrabban savanyúságok készítéséhez használják, de salátákban, szószokban, halételekben és más fogásokban is népszerű. Az érett bimbókat gyakran még zárt állapotban szedik, mielőtt kinyílnának.

Hagyományosan gyógyászati célokra is felhasználták, például vízhajtó és májtisztító hatásáért. Termesztése során kedveli a meleg, száraz nyarakat és a napos helyeket, jól bírja a szárazságot, és fagymentes környezetben a legjobban fejlődik. A kapribogyó dekoratív virágzatával és apró, ízletes bogyóival kertekben is kedvelt növény.

config_title]

Ültetése,gondozása

A kapribogyó magról történő ültetése kihívást jelenthet, de a növény gondozása viszonylag egyszerű, amikor már kihajtott. A magokat 24-48 órán át vízben áztatjuk, hogy elősegítsük a csírázást. A cserepet vagy ültetőtálcát jó minőségű, jól lecsapoló talajkeverékkel töltjük meg, mivel a kapribogyó nem szereti a túlzott nedvességet. A magokat körülbelül 1 cm mélyre ültetjük, majd vékony talajréteggel fedjük, és fóliával vagy műanyag palackkal fedve helyezzük, hogy megtartsuk a nedvességet és támogassuk a csírázást.

Amikor a magok kicsíráznak és a növények elég erősek, átültethetjük őket nagyobb cserépbe vagy szabad-földbe, ügyelve a megfelelő távolságra. A kapribogyók napos, meleg helyet igényelnek, és az öntözésnél ügyelni kell, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen túl vizes. Táplálásukhoz általános célú műtrágyát alkalmazhatunk az utasítások szerint. Fagyos területeken a téli hidegtől védeni kell őket, és szükség esetén rendszeresen metszéssel formázhatjuk a növényeket. A gondos ápolással a kapribogyó szép, egészséges növénnyé fejlődhet.

Paraméterek

A csomag 0,5gramm magot tartalmaz
1 gramm kb 100 db mag