Leírás
A borsfű, más néven csombor (Satureja montana), a mákfélék (Lamiaceae) családjába tartozó évelő fűszernövény. Eredetileg a Földközi-tenger környékéről származik, de ma már széles körben termesztik mind fűszer-, mind gyógynövényként. A növény 30-60 cm magasra nő, fásodó, elágazó szára van, és sűrű, kis lándzsás levelei intenzív, fűszeres illatot árasztanak. Virágai aprók, fehérek vagy rózsaszínűek, és nyár elején, június-júliusban nyílnak.
A csombor levelei gazdagok illóolajban, fő összetevője a karvakrol, amely jellegzetes aromát és ízt ad a növénynek. Kulinárisan húsételek, pörköltek, levesek, savanyúságok és mártások fűszerezésére használják, akár friss, akár szárított formában. Íze éles, enyhén borsos és mentás. Gyógyászati célokra emésztést segítő, fertőtlenítő és köhögéscsillapító hatása miatt népszerű, teaként vagy főzetként alkalmazzák puffadás és gyomorbántalmak esetén.
Termesztése során a csombor napos, meleg helyeket kedveli, és a teljes napsütést igényli. Talajban a jól vízelvezető, homokos vagy enyhén meszes föld a legmegfelelőbb, nem igényel tápanyagban gazdag talajt. Mérsékelt vízigényű, szárazságtűrő, ezért a túlöntözést kerülni kell. Szaporítható magról vagy tőosztással, a magvetés április-májusban ajánlott. Mivel évelő növény, megfelelő védelem mellett a fagyos teleket is átvészeli; erős fagyok idején célszerű a gyökereit mulcsozni.
A borsfű nemcsak ízesítőként, hanem gyógyhatásai miatt is értékes, így kiváló választás mind a konyhában, mind a gyógynövényes kertben.
config_title]
Ültetése, gondozása
A borsfű vagy csombor (Satureja montana) egy évelő fűszernövény, amely könnyen nevelhető, ha biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket. Magról tavasszal, április-májusban vethetjük ki közvetlenül a szabadföldbe, vagy beltéren előnevelhetjük február-márciusban palántázó tálcában. A csombor napos helyet kedveli, ahol legalább 6-8 órát süt rá a nap. Talaj szempontjából a jó vízelvezetésű, enyhén meszes, homokos vagy laza szerkezetű föld ideális számára, nehéz, agyagos talajt nem kedveli. A magokat finoman szórjuk el, és takarjuk be vékony földréteggel, majd a 18-20 °C-os hőmérsékleten 2-3 hét alatt kelnek ki.
Az öntözést érdemes mérsékelten végezni, a csombor szárazságtűrő, ezért a fiatal növényeket rendszeresen, de ne túlzottan öntözzük, később csak száraz időszakokban szükséges vízzel ellátni. Fontos a gyomlálás és a talaj lazítása, hogy a növény jól fejlődhessen. Tápanyagból kevés kell neki, évente egyszer kevés komposzt vagy alacsony nitrogéntartalmú műtrágya elegendő, és ha nagyon szegény a talaj, tavasszal alkalmazhatunk lassan felszabaduló trágyát.
Metsszük vissza tavasszal a növényt, hogy friss hajtásokat hozzon, és a virágzás után is távolítsuk el az elvirágzott részeket, mert így serkentjük az új növekedést. Télen a csombor visszahúzódik a gyökérzetébe, amelyet mulcsozással védhetünk a fagyok ellen.
A leveleket bármikor szedhetjük, de a legjobb ízűek még virágzás előtt vannak. Használhatjuk frissen vagy szárítva is. Így a borsfű, vagy csombor, egyszerűen gondozható és tartós fűszernövény, amely konyhában és gyógynövényként is hasznos.
Paraméterek
A csomag tartalma 1 gramm |