Leírás
A bab (Phaseolus vulgaris), más néven közönséges bab vagy kerti bab, az egyik legelterjedtebb hüvelyes növény, amely a Föld különböző részein termesztett alapvető élelmiszer. Számos változata létezik, például a zöldbab, sárga hüvelyű bab és ceruzabab, amelyek formában, színben és ízben is eltérhetnek.
Főbb jellemzői
Megjelenés
A bab hüvelye hosszú, karcsú, zöld vagy sárga színű, amelyben több kisebb babmag található
A magok színe a fajtától függően változhat (fehér, piros, fekete stb.)
Íz és textúra
Édeskés, zsenge, friss állagú
A fiatal hüvelyeket és a kifejlett babmagokat egyaránt fogyasztják
Tápérték
Fehérjében, rostban és vitaminokban gazdag
Fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek
Felhasználás
A hüvelyeket frissen, párolva, levesként vagy salátákhoz használják
A kifejlett magokat gyakran szárítva, főzelékekben, levesekben és püréként
A bab egyszerűen termeszthető növény, amely gyors növekedésű és bőtermő, így népszerű a kiskertekben.
config_title]Ültetése, gondozása
A bab (Phaseolus vulgaris) ültetése és gondozása egyszerű, ezért a kezdő kertészek számára is ajánlott. A közönséges bab gyorsan nő, és bő termést ad, ha megfelelő körülmények között termesztik.
Ültetése
Helyválasztás
A bab napos, szélvédett helyen érzi magát a legjobban
Válassz olyan területet, ahol legalább 6-8 órányi közvetlen napfény éri
Talaj
Lazán szellőző, tápanyagban gazdag talajt igényel, amely jó vízelvezetésű
A homokos vagy vályogos talaj ideális, mivel ebben a bab gyökerei jól fejlődnek
Vetési idő
A babot tavasszal kell ültetni, miután a talaj felmelegedett, és a fagyveszély már elmúlt
Általában április végétől május elejéig
Magvetés
Ültesd a magokat 2-3 cm mélyre, kb. 10 cm távolságra egymástól
A sorok között hagyj kb. 40-50 cm helyet, hogy a növényeknek legyen elegendő tér a fejlődéshez
Támrendszer
A bab fajtájától függően szükség lehet támrendszerre
A futóbabok rácsot vagy oszlopokat igényelnek
A bokorbab változatok támogatás nélkül is növekednek
Gondozása
Öntözés
A bab közepes vízigényű
Rendszeresen öntözd, különösen száraz időszakban
Ügyelj rá, hogy ne álljon a víz a talajban, mert az gyökérrothadást okozhat
Gyomlálás
Fontos, hogy a bab környezetét gyommentesen tartsd
A gyomok tápanyagokat vonhatnak el a növénytől
Tápanyag utánpótlás
A talajba előzetesen érdemes komposztot vagy szerves trágyát keverni
A babnak nincs szüksége sok trágyázásra, mivel saját nitrogént állít elő a talajban
Betegségek és kártevők elleni védelem
A babot néha megtámadhatják levéltetvek, illetve gombás betegségek
A növényeket ellenőrizd rendszeresen, és szükség esetén védekezz természetes vagy biológiai módszerekkel
Szüretelés
A hüvelyeket akkor lehet szedni, amikor elérik a kívánt méretet
A friss bab zsenge, és általában a vetés után 50-60 nappal kezdhető meg a szüretelés
Ha száraz babot szeretnél, várd meg, amíg a hüvelyek teljesen megérnek és kiszáradnak, majd gyűjtsd össze a magokat
Paraméterek
A csomag tartalma 30 gramm |