Leírás
A fehér retek Raphanus sativus var sativus egy gyökérzöldség amely a retekfélék családjába tartozik. A fehér retek alakja változatos lehet kicsi gömb alakú vagy hosszúkás attól függően hogy milyen fajtát termesztünk. Héja fehér belseje általában fehér vagy krémszínű és puha textúrájú.
Íze friss enyhén csípős ami a retekre jellemző de nem olyan erőteljes mint például a torma vagy a gyömbér. Illata szintén enyhén fűszeres de nem tolakodó.
A fehér retek alacsony kalóriatartalmú zöldség amely bővelkedik rostokban C vitaminban és más fontos tápanyagokban. Jelentős a víztartalma is így kiváló frissítő hatású élelmiszer különösen nyers fogyasztás esetén.
Leggyakrabban nyersen fogyasztják salátákban szendvicsekben vagy önmagában de felhasználható szószokhoz dresszingekhez vagy akár főzve és párolva is különféle ételek részeként.
A fehér retek gyorsan növekszik és jól tűri a hűvösebb időjárást is így tavasszal és ősszel is sikeresen termeszthető. Előnyben részesíti a napos helyet és a jól vízelvezető talajt amely lehetővé teszi a gyökér egészséges fejlődését.
Számos fajta létezik köztük a klasszikus gömb alakúak és a hosszúkás változatok is amelyek mind eltérő méretben és növekedési idővel rendelkeznek.
Frissességének megőrzése érdekében a fehér retket hűtőszekrényben célszerű tárolni azonban hosszabb tárolás során héja puhábbá válhat ezért érdemes mihamarabb elfogyasztani.
A fehér retek egy tápláló és ízletes zöldség amely jól beilleszthető a mindennapi étkezésbe legyen szó friss salátákról szendvicsekről vagy akár meleg ételek kiegészítéséről.
config_title]Ültetése, gondozása
A fehér retek ültetése magról történik és a megfelelő gondozás segít abban hogy egészséges és ízletes gyökereket hozzon létre. Általában tavasszal és ősszel vetik amikor a talaj már felmelegedett de még hűvös így a növény gyorsan csírázik és fejlődik.
A vetéshez érdemes minőségi fehér retekmagot választani megbízható kertészeti forrásból. A talajt előzetesen lazítsuk fel és keverjünk bele szerves anyagot például komposztot hogy biztosítsuk a jó vízelvezetést és tápanyagtartalmat. A magokat vetés előtt be lehet áztatni néhány órára langyos vízbe ami elősegíti a csírázást.
A magokat a csomagoláson jelzett mélységbe kell vetni ügyelve arra hogy ne takarjuk be túl vastagon. A sorok és a növények között hagyjunk elegendő távolságot hogy a növények szellősen nőhessenek és ne versenyezzenek a helyért a fényért és a tápanyagokért.
A fehér retek rendszeres egyenletes öntözést igényel a jó fejlődéshez. Fontos hogy a talaj ne száradjon ki de a túlöntözést is kerülni kell. A növény nem különösebben tápanyagigényes de ültetés előtt és növekedés közben is adhatunk egy kevés szerves trágyát vagy komposztot a talajhoz.
A fehér retek napos helyen fejlődik a legjobban de elviseli a részleges árnyékot is. A hűvösebb hőmérséklet kedvezően hat a növekedésére ezért tavasszal és ősszel is ideális ültetni. A növény környezetét tartsuk gyommentesen mert a gyomok elszívják a nedvességet és a tápanyagokat a talajból.
A fehér retek gyorsan nő általában három négy hét alatt eléri a betakarítható méretet. A betakarítást akkor érdemes elvégezni amikor a gyökerek még zsengék és ropogósak hogy a legjobb ízt és állagot biztosítsák.
A fehér retek ültetése és gondozása során a rendszeres figyelem és egyenletes gondoskodás segít a jó termés elérésében. Fontos hogy a növény igényeit folyamatosan figyelemmel kísérjük és időben reagáljunk a felmerülő problémákra például gyomosodás vagy betegségek esetén
Paraméterek
1 csomag 10 gramm magot tartalmaz | |
1 gramm - kb 450 db mag |