Leírás
A földi cseresznye Physalis pruinosa más néven prunella cseresznye vagy mexikói földi cseresznye egy évelő alacsony növésű fűszernövény amely a Solanaceae családjába tartozik A növényt elsősorban a nagy bogyós gyümölcsök között tartják számon és közismert a különleges édes-savanykás ízéről A földi cseresznye nemcsak frissen fogyasztható hanem lekvárként szószokban vagy süteményekben is felhasználható
Botanikai jellemzők
Növekedés
A földi cseresznye kis bokros növény amely 30-60 cm magasra nő A növény terjedelmes sűrűn elágazó szárú mely zöld levelekkel borított
A növény virágai aprók sárga színűek és a termése a papíros burkolólevelek toklevelek alatt fejlődik ki
Gyümölcs
A gyümölcs kisebb kerek narancssárga vagy sárgás színű bogyó amely hasonlít egy kis cseresznyére
A gyümölcs édes-savanykás ízű és számos vitaminban különösen A- és C-vitaminban gazdag
Felhasználás
Kulináris célokra
A földi cseresznye frissen is fogyasztható de gyakran felhasználják lekvárok szószok dzsemek sütemények és saláták készítéséhez
Az édes-savanykás ízének köszönhetően különösen jól illik húsételekhez de desszertekhez és italokhoz is felhasználható
Gyógyászatban
A földi cseresznye gyümölcse és levele gyógynövényként is hasznosítható
A növény emésztésjavító vizelethajtó és antioxidáns hatású így gyakran alkalmazzák a hagyományos orvoslásban
Növénytermesztés és gondozás
Fényigény
A földi cseresznye napos helyet kedvel tehát olyan helyen érdemes ültetni ahol sok fény éri
Talaj
A növény a jó vízelvezetésű enyhén savas vagy semleges pH-jú talajokat részesíti előnyben
Öntözés
A növény mérsékelt vízigényű és különösen meleg időben igényli az öntözést
Szaporítás
Magról szaporítható és a legjobb időszak a vetésre tavasz amikor a talaj már felmelegedett
Télállóság
Az évelő növény nem különösebben fagyálló ezért télen érdemes védett helyen tartani vagy fagyvédő réteget alkalmazni
A földi cseresznye könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható növény amely nemcsak ízletes gyümölcseivel hanem egészségügyi előnyeivel is hozzájárulhat a mindennapi étkezéshez
config_title]
Ültetése, gondozása
A földi cseresznye Physalis pruinosa egy könnyen nevelhető növény amely évről évre bőséges termést ad ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára Az alábbiakban a földi cseresznye ültetésére és gondozására vonatkozó legfontosabb tudnivalókat találhatod
Ültetés
Mikor ültessük
A földi cseresznye magról szaporítható Tavaszi ültetés javasolt miután a talaj felmelegedett és elmúltak az esetleges fagyok
A magokat beltéri előneveléssel is kezdheted február márciusban majd amikor a fagyveszély elmúlik kiültetheted a szabadba
Hely és talaj
A növény napos meleg helyet kedvel tehát válassz olyan kertet vagy erkélyt ahol legalább napi 6 órát éri közvetlen napsütés
A talaj legyen jó vízelvezetésű és enyhén savas vagy semleges pH-jú A földi cseresznye nem igényel különösen gazdag talajt de jól fejlődik laza porhanyós talajban
A talaj előkészítéséhez érdemes komposztot vagy jól érlelt trágyát adni a földhöz hogy elősegítse a növények erős növekedését
Magról szaporítás
A földi cseresznye magjait tavaszi vetéskor egyenletesen szórd el a talajra és finoman takard be 1-2 cm mély földréteggel
Sortávolság A növények között hagyj legalább 30-40 cm távolságot mivel bokros növényről van szó
Csírázási idő A magvak 2-3 hét alatt csíráznak ha a talaj hőmérséklete 18-22 °C között van
Gondozás
Öntözés
A földi cseresznye mérsékelt vízigényű növény A növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel de ügyelj arra hogy a talaj ne álljon vízben mert az gyökérrothadást okozhat
A meleg nyári hónapokban szükség lehet napi öntözésre különösen ha hosszabb ideig nem esik eső
Talajápolás
Gyomlálás A fiatal növényeket rendszeresen gyomlálni kell hogy ne versenyezzenek a gyomok a tápanyagokért
Mulcsozás A talaj megóvása érdekében alkalmazz mulcsot a növény tövénél Ez segít a víz megtartásában és a gyomok visszaszorításában
Talajtakarás A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességét és csökkenti a gyomok növekedését
Tápanyagpótlás
A földi cseresznye nem igényel túl sok műtrágyát Komposztot adhatunk a talajhoz tavasz elején hogy elősegítsük a növekedést
A túl sok nitrogén csökkentheti a gyümölcs termését ezért a műtrágyázást mérsékelten végezzük
Metsszés és formázás
A földi cseresznye természetes formájában bokrosodik de ha szükséges a növényt formázhatjuk úgy hogy a termés jobban hozzáférhető legyen
Virágzás előtt vágjuk vissza az elhalt vagy sérült részeket hogy serkentsük a növény erősebb növekedését
Védekezés kártevők és betegségek ellen
A földi cseresznye viszonylag ellenálló a betegségekkel szemben de érdemes figyelni a levéltetvekre és egyéb kártevőkre
A rovarok ellen természetes növényi kivonatokkal pl neemolaj védekezhetünk
Betakarítás
A földi cseresznye gyümölcsei akkor érik el a legjobb ízt amikor a papíros burkolólevelek toklevelek megszáradnak és a gyümölcsök élénk narancssárgára színeződnek
A gyümölcsöket kézzel szedhetjük vagy a növényt egészében levághatjuk és a gyümölcsöket leválaszthatjuk róla
A gyümölcsök frissen is fogyaszthatók de lekvárként dzsemként is eltehetők
A földi cseresznye könnyen gondozható és ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk számára bőséges termést hoz Ezen kívül számos ínycsiklandó ételben és italban felhasználható így mindenképpen érdemes termeszteni a kertben
Paraméterek
A csomag tartalma 0,25 gramm |