Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Borsó Dulce de provenza R (Pisum sativum)
995 Ft
Menny.:db

Borsó Dulce de provenza R (Pisum sativum)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 8 db raktáron
Gyártó: Rocalba

(Pisum sativum) az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény, és hosszú története van az emberi fogyasztásban. A borsót már az ókori kultúrák is termesztették és fogyasztották.

Az eredeti, vad borsó növény (Pisum elatius) a Közel-Keleten, különféle európai és ázsiai régiókban volt megtalálható. A pontos eredetét nehéz pontosan megállapítani, de a régészeti leletek és a genetikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a borsó számos helyen kialakult és fejlődött.

A borsó a mediterrán régióban, például Görögországban, Egyiptomban és Törökországban is jelen volt már az ókori időkben. A rómaiak és a görögök is széles körben termesztették és fogyasztották, és a kereskedelem révén a borsó terjedt el további régiókban.

Azok a különféle borsófajták, amelyeket manapság termesztünk és fogyasztunk, számos szelekció és nemesítés eredményei. A középkorban és a kora újkorban a borsó Európa széles területein elterjedt és fontos növény volt a táplálkozásban.

Ma a borsót világszerte széles körben termesztik, és sokféle változatát találjuk a kertekben és a mezőgazdasági termőterületeken. A borsó egy fontos táplálékforrás, gazdag fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és különféle ételek alapanyaga, beleértve a salátákat, leveseket és főételeket.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A borsót számos régióban és különféle éghajlatokon termesztik világszerte, és az egyik legrégebbi termesztett növények közé tartozik. Különösen jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlatokhoz, ezért a tavasz és a kora nyár a legideálisabb időszak a termesztésére.

Éves növényként évente egyszer hoz termést. Szára kúszó vagy más növényekhez kapaszkodó, ágazó, ami elősegíti a növekedését. Levelei összetettek, páros számban helyezkednek el, színük zöld vagy lila árnyalatú lehet. Virágai fehérek vagy kékek, amelyek a hüvelyekben fejlődnek.

A termés a hüvelyekben kialakuló borsóhüvely, melyek zöld, sárga vagy lila színűek lehetnek, és bennük találhatók a borsómagok. Többféle borsófajta létezik, például a hagyományos kerek borsó, a cukorborsó, amelynek a hüvelye is ehető, valamint a borsószemek.

Táplálkozási értéke magas, gazdag fehérjében, rostokban, B- és C-vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Frissen, főzve vagy konzervként is fogyasztható, és számos étel alapanyaga lehet, például levesek, köretek, saláták vagy egytálételek.

Egészségügyi szempontból fontos, mert hozzájárul a fehérje, rost és vitaminok megfelelő beviteléhez. Emellett történelmi és kulturális jelentősége is nagy, hiszen az egyik legrégebben termesztett növény, és számos kultúrában fontos táplálékforrásként szolgált.

Összességében a borsó sokoldalú és tápláló növény, amely kiemelt helyet foglal el a konyhában és az egészséges étrendben.

config_title]

Ültetése, gondozása

A borsó ültetése magról és gondozása egyszerű folyamat. Először válasszon friss és egészséges magokat, mert ezekből fejlődnek a legjobb növények. A vetést tavasszal célszerű végezni, amikor a talaj már felmelegedett, de még hűvös, mivel a borsó kedveli a hűvösebb időt. A talajt lazítsa fel, távolítsa el a gyomokat, és keverjen hozzá komposztot vagy szerves anyagot a tápanyagok biztosításához.

A magokat ágyásokba vagy sorokba ültesse, általában 2-3 cm mélységbe, és tartsa be a sorok közötti megfelelő távolságot. A magok között 5-10 cm, a sorok között pedig legalább 45-60 cm távolság ajánlott. Az ültetést követően alaposan öntözze meg a talajt, hogy elősegítse a csírázást, azonban ügyeljen arra, hogy ne legyen túl nedves a talaj, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

Mivel a borsó hajlamos felkapaszkodni, érdemes támasztékot biztosítani számára. Rendszeresen távolítsa el a gyomokat, különösen a fiatal növények körül, hogy ne versengjenek a tápanyagokért. A növekedés során, amikor a növények elérnek egy bizonyos magasságot, trágyázza meg őket könnyű műtrágyával vagy komposzttal.

A betakarítás a borsófajtától és az időjárási viszonyoktól függ, de általában akkor érdemes szedni, amikor a hüvelyek megduzzadnak, de még zöldek. Így a borsó ízletes és tápláló marad, készen áll a konyhai felhasználásra. A rendszeres gondozás és az optimális körülmények biztosítása egészséges és termékeny borsónövényeket eredményez.

Paraméterek

A csomag tartalma 70 gramm
1 gramm kb 5 mag