Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Jégsaláta Maravilla de Verano R
995 Ft
Menny.:db

Jégsaláta Maravilla de Verano R

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A jégsaláta (Lactuca sativa var. capitata), más néven vajfejű vagy kelkáposzta, egy fejes salátatípus, amelyet friss leveleinek sűrű csomója jellemzi. A jégsaláta eredetére vonatkozóan pontos hely és idő nehéz meghatározni, mivel a növény az évszázadok során kialakult és többféle változatban termesztik szerte a világon.

A jégsaláta őseit a Földközi-tenger térségében és Ázsiában helyezik el. Rómaiak és egyiptomiak már az ókori időkben is termesztették és fogyasztották ezt a salátatípust. A középkorban terjedt el Európában, és a különböző fajtái kialakultak. Az évszázadok során különféle típusok alakultak ki, köztük a fejes és vajfejű változatok, amelyek közül a vajfejű változat lett népszerű az Egyesült Államokban.

A jégsaláta neve valószínűleg a levelek textúrájára és ropogós, hűvös ízére utal, mintha jég lenne. A jégsalátát könnyen termeszthetővé teszi az, hogy hűvös éghajlaton is jól fejlődik, így tavasszal és ősszel is elérhető.

Ma a jégsaláta széles körben termesztett és fogyasztott zöldség, sokféle ételben, salátákban és szendvicsekben használják. A fejlett termesztési és szállítási technológiák lehetővé teszik, hogy egész évben elérhető legyen a piacon.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A jégsaláta (Lactuca sativa var. capitata) egy népszerű salátatípus, amelyet friss ropogós levelei és sűrű fejei tesznek különlegessé

Külső megjelenés
A jégsaláta levelei kerekdedek és sűrűn csomózottak egy központi fejet alkotva
A külső levelek zöldek míg a belső levelek halványabbak és fehérebbek

Íz és textúra
Jellegzetes íze enyhe és friss míg a textúrája ropogós és hűvös
A levelek tapintása összehasonlítható a jég ropogós érzéséhez innen ered a jégsaláta elnevezés

Termesztés
A jégsaláta elsősorban tavaszi és őszi kultúraként termeszthető de néhány fajta a nyári hónapokban is megfelelő
Jól alkalmazkodik a hűvös éghajlati körülményekhez

Táplálkozási érték
A jégsaláta alacsony kalóriatartalmú zöldség de tartalmaz néhány fontos tápanyagot például C-vitamint K-vitamint és folsavat

Felhasználás
Gyakran használják salátákban szendvicsekben és más hideg ételekben
A levelek alkalmasak köretként történő fogyasztásra vagy burgonyapürével és egyéb öntetekkel együtt

Fajták
Számos jégsalátafajta létezik beleértve a hagyományos fejes jégsalátát a vajfejű jégsalátát és más változatokat

Tárolás
A jégsaláta érzékeny a hőre az ideális tárolási hőmérséklet 0°C körül van
Hűtőszekrényben tárolva hosszabb ideig megőrzi frissességét

A jégsaláta népszerűségét kellemes íze textúrája és az adja hogy számos ételhez könnyen hozzáadható
Frissessége és ropogós állapota miatt széles körben fogyasztják világszerte

config_title]

Ültetése, gondozása

A jégsaláta magról ültethető, és gondozása során több szempontot érdemes figyelembe venni

Ültetési időpont
A jégsalátát általában tavasszal vagy kora ősszel ültetik amikor a talaj már felmelegedett

Vetőmag kiválasztása
Válassz minőségi vetőmagokat megbízható kertészeti forrásból

Talaj előkészítése
A jégsaláta szereti a jó vízelvezetésű tápanyagban gazdag talajt
Lazítsd fel a talajt és keverj hozzá komposztot vagy szerves anyagokat

Vetés
Vetés előtt áztasd be a magokat vízben néhány órán keresztül
Ültesd a magokat a talaj felszínére majd könnyen nyomkodd bele a talajba
A magokat ne takard le vastagon

Távolság és sorok
Tarts megfelelő távolságot a sorok és a növények között a levegőáramlás biztosításához és a túlzott zsúfoltság elkerüléséhez

Öntözés
A jégsaláta szereti a rendszeres egyenletes öntözést
Ne hagyd a talajt kiszáradni

Támrendszer
Mivel a jégsaláta nem nő magasra nem igényel külön támasztékot

Gyomlálás
Tartsd tisztán a környezetét a gyomoktól különösen a fiatal növények esetében

Trágyázás
A jégsaláta mérsékelten tápanyagigényes
Szükség esetén trágyázd a növényeket a növekedési időszak alatt

Betakarítás
A jégsalátát gyakran fiatalon amikor a fejek kialakulnak lehet betakarítani
Használj éles kertészeti ollót vagy kést a betakarításhoz

A jégsaláta viszonylag könnyen termeszthető
A megfelelő gondozással gyorsan nő és fejlődik
Fontos figyelni a környezeti feltételekre és időben beavatkozni gyomok vagy betegségek esetén

Saláta fajták

Jégsaláta friss ropogós levelekkel sűrű fejet alkotva
Római saláta hosszúkás enyhén hajlított levelekkel különféle salátákhoz
Lollo Rosso és Lollo Bionda fejes salátatípus vörös vagy zöld levelekkel
Endívia szorosan csomózott levelek kissé kesernyés íz
Radír saláta hosszú keskeny levelek kissé keserű íz
Eisberg puhább levelek enyhén vajízű lazán csomózott fejet alkot
Közönséges saláta többféle változat vörös vagy zöld levelekkel
Szép virágú saláta egyes fajtái ehető virágokat termelnek pikáns íz
Arugula erős fűszeres ízű levelek sokféle ételhez
Batávia vörös vagy zöld levelekkel rendelkező fejes saláta
Friss édeskáposzta többféle fejes típus például vajfejű és jégsaláta
Mángold levelek és szár ehető különböző színű
Fejes kínai saláta hosszú alakban fejlődő enyhén káposztaszerű levelek

A saláták széles körben használt zöldségek
Sokféle ételhez hozzáadhatók különböző ízű textúrájú és tápanyagtartalmú változatokkal

Paraméterek

A csomag 6 gramm magot tartalmaz