Leírás
A guáva egzotikus trópusi gyümölcs, amely főként Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik Kerek vagy ovális alakú, héja zöldes-sárga, belseje rózsaszín, sárga vagy fehér, apró ehető magokkal Íze édes és enyhén fanyar, az eper és a körte ízére emlékeztet
Rendkívül gazdag C-vitaminban, akár négyszer annyit is tartalmazhat, mint a narancs Jó forrása az antioxidánsoknak, rostnak, A- és B-vitaminoknak Támogatja az immunrendszert, segíthet az emésztésben és jótékonyan hat a bőrre
A guávát nyersen is fogyasztják, de gyakran készítenek belőle gyümölcslevet, lekvárt, smoothie-t vagy desszerteket is
config_title]Ültetése, gondozása
A guávamagokat alaposan meg kell mosni, hogy eltávolítsuk a gyümölcshúst, majd meleg vízben 1-2 napig áztatjuk a csírázás elősegítésére A gyorsabb eredmény érdekében a magokat finoman meg lehet reszelni vagy megkarcolni
A magokat kis cserepekbe ültetjük, laza, jó vízáteresztő földbe, például kókuszrost, virágföld és perlit keverékébe 1-2 cm mélyre Tartsuk a földet enyhén nedvesen és helyezzük meleg, világos helyre, 25–30 °C körüli hőmérsékleten 2–6 hét alatt csíráznak
Ha a palánták 10–15 cm magasak, átültethetők nagyobb cserépbe vagy szabadföldbe Napfénykedvelő növény, ezért válasszunk napos, védett helyet
A guáva sok napfényt igényel, napi 6–8 órát Rendszeres öntözést igényel, de ne álljon vízben Enyhén savas vagy semleges pH-jú, jó vízáteresztő talajt kedvel Tavasszal és nyáron 2-3 hetente általános tápoldattal trágyázható Metszéssel segíthetjük a bokrosodást és a terméshozamot, ősszel érdemes visszavágni
Magról ültetve 2–4 év alatt kezd teremni Trópusi és szubtrópusi éghajlaton a legjobb a termés, de cserépben is tartható akár télikertben is
Paraméterek
A csomag tartalma 0,3 gramm |