Leírás
A goji bogyó tudományos neve Lycium barbarum egy vörös színű apró ovális gyümölcs amelyet a szuper élelmiszerek kategóriájába sorolnak Az Ázsiából elsősorban Kínából Mongóliából és Tibetből származó növény a farkasbogyók csoportjába tartozik és több ezer éve használják a hagyományos kínai orvoslásban
Főbb jellemzők
Tápértéke
A goji bogyó rendkívül gazdag antioxidánsokban vitaminokban főként C vitaminban és A vitaminban ásványi anyagokban például vasban és cinkben és aminosavakban
Egészségügyi hatásai
Hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez javíthatja a látást támogathatja a szív és érrendszert és segíthet az egészséges bőr megőrzésében Antioxidáns tartalma révén harcol a szabad gyökök ellen
Felhasználás
A goji bogyót fogyaszthatjuk nyersen szárítva vagy különféle ételek és italok részeként például smoothie kban müzlikben teákban vagy levesekben
Íze
Enyhén édes savanykás mazsolára emlékeztető ízzel rendelkezik
A goji bogyót manapság világszerte népszerű szuperélelmiszerként tartják számon és könnyen beszerezhető egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban vagy online
config_title]
Ültetése, gondozása
A goji bogyó termesztése magról viszonylag egyszerű, ha betartjuk a növény igényeit Ez a cserje jól alkalmazkodik a különböző éghajlati viszonyokhoz és megfelelő gondozással bőséges termést hozhat
Ültetése magról
Magok előkészítése
Használj friss vagy szárított goji bogyóból kinyert magokat Áztasd be a magokat langyos vízbe 24-48 órára, hogy felpuhuljanak és könnyebben csírázzanak
Talaj előkészítése
A goji bogyó kedveli a jó vízelvezetésű homokos vagy agyagos talajt amelynek pH-ja semleges vagy enyhén lúgos 6,5-8 Tölts meg cserép- vagy palántanevelő edényt laza tápanyagban gazdag földdel
Vetési folyamat
Helyezd a magokat kb 1 cm mélyre a talajba és enyhén takard be földdel Permetezz vizet a talajra hogy nedves de ne túlságosan vizes legyen
Csíráztatás
Tartsd a cserepet meleg helyen 20-25 °C körüli hőmérsékleten és gondoskodj megfelelő páratartalomról A magok általában 10-14 nap alatt csíráznak
Palántanevelés
Amint a palánták elérik a 10-15 cm-es magasságot átültetheted őket nagyobb cserépbe vagy a szabad földbe
Gondozás
Fényigény
A goji bogyó napfénykedvelő növény ezért válassz számára olyan helyet ahol legalább napi 6-8 órát éri a nap
Öntözés
A növény jól tűri a szárazságot de fiatal korban rendszeres öntözést igényel Kerüld a túlöntözést mivel a pangó víz károsíthatja a gyökereket
Tápozás
Tavasszal és nyáron tápoldatozd a növényt káliumban és foszforban gazdag műtrágyával hogy serkentsd a virágzást és a termésképződést
Metszés
Tavasszal metszd vissza a fiatal hajtásokat hogy a növény sűrűbb legyen és több gyümölcsöt teremjen
Télállóság
A goji bogyó fagytűrő de fiatal növényeket az első télen érdemes mulccsal vagy takarással védeni
Betakarítás
A goji bogyók általában a harmadik év után kezdenek teremni A gyümölcsök akkor érettek amikor élénk piros színűek Óvatosan szedd le őket mert a túl erős érintés károsíthatja a termést
Megfelelő gondozás mellett a goji bogyó nemcsak mutatós cserje hanem értékes egészséges gyümölcsöket is biztosít
Paraméterek
A csomag 12 szem magot tartalmaz |