Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Földimogyoró (Arachis hypogaea)
995 Ft
Menny.:db

Földimogyoró (Arachis hypogaea)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 4 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A földimogyoró (Arachis hypogaea), amit néha csak mogyorónak is neveznek, a legvalószínűbb eredete Dél-Amerikában, különösen a brazil és perui területeken található. A földimogyorót az őslakos amerikai népek először háziasították és termesztették, mielőtt a spanyol hódítók a 16. században elhozták volna Európába.

Az európaiak, miután megismerkedtek a földimogyoróval, azt számos más területen is elkezdték termeszteni, beleértve Afrikát és Ázsiát. A földimogyoró nagy rugalmassága és gazdasági értéke miatt gyorsan terjedt el a világon, és ma már számos kontinensen termesztik.

Fontos megjegyezni, hogy a földimogyoró nem a diófélék (mint például a dió vagy a mogyoró), hanem a pillangósok (Fabaceae) családjába tartozik. Szokatlan tulajdonsága, hogy a virágok szára "meghajlik" és a termés a talaj alá kerül (innen ered az "hypogaea" név, ami föld alatti jelentést hordoz). A legtöbb dióféle termése a növény tetején található.

Ma a földimogyorót a világ számos részén termesztik, különféle fajtái és típusai megtalálhatók, és széles körben felhasználják az élelmiszeriparban, például mogyoróvaj, olaj és más termékek előállításáhozMagvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Botanikai Tulajdonságok
A földimogyoró a pillangósok Fabaceae családjába tartozik A növény virágai a talaj fölött a termése pedig a talaj alatt fejlődik

Termesztési Környezet
A földimogyoró a meleg éghajlatokat kedveli és az optimális fejlődéshez sok napfényre és meleg hőmérsékletre van szüksége Számos trópusi és szubtrópusi régióban termesztik

Növényi Tulajdonságok
A földimogyoró növénye az elsődleges gyökérrendszert hozza létre amelyből az oldalsó gyökerek fejlődnek ki A virágok sárga színűek és a növény hajtásainak végein találhatók A termés a virágzás után a talaj alá kerül ahol a termésfejlődés folytatódik

Termesztési Idő
A földimogyorót rendszerint tavasszal ültetik amikor a talaj már felmelegedett A betakarítás általában nyár végén vagy kora ősszel történik

Fajták
Számos földimogyorófajta létezik és ezek különböző méretűek ízűek és termőképesek lehetnek A legelterjedtebb típusok közé tartozik a Virginia a Valencia és a Runner

Élelmiszeripari Felhasználás
A földimogyorót sokféle formában fogyasztják Az élelmiszeriparban népszerű a mogyoróvaj de felhasználják süteményekhez édességekhez és különböző ételekhez is A termésből hidegen sajtolt olajat is kinyernek

Táplálkozási Érték
A földimogyoró táplálkozási szempontból gazdag fehérjében egészséges zsírokban rostokban valamint B-vitaminokban E-vitaminban és ásványi anyagokban például magnéziumban és káliumban

Gyógyászati Felhasználás
A földimogyoró egészségügyi előnyei közé tartozik az antioxidánsokban gazdag tartalom és az egészséges zsírsavak amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészséghez

A földimogyoró egy fontos élelmiszerforrás amely széles körben felhasználható és gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik A növény rugalmas termeszthetősége és sokoldalú felhasználása miatt globális szinten elterjedt és népszerű

config_title]

Ültetése, gondozása

Földimogyoró Ültetése és Gondozása

Ültetés

Vetési Időpont
A földimogyorót általában tavasszal ültetik amikor a talaj már felmelegedett Ellenőrizd a fagyveszélyt és csak akkor ültess amikor a fagy már nem fenyeget

Talaj Kiválasztása
A földimogyoró szereti a jó vízelvezetésű talajt és nem kedveli a pangó vizet A homokos vagy homokos-lazacos talajok ideálisak a földimogyoró számára

Ültetési Mélység
Az ültetés során ügyelj arra hogy a magokat 5-8 centiméter mélyre ültesd A mélység változhat a talaj típusától függően

Távolság és Sorok
Hagyj elegendő távolságot a sorok és a növények között általában 30-45 centiméter sorok közötti és 10-15 centiméter növények közötti távolság

Gondozás

Öntözés
A földimogyoró vízigényes növény Rendszeresen öntözd különösen a virágzás és a termésképződés idején Az öntözésnek egyenletesen kell eloszlania a növények között

Tápanyagok
Kínálj megfelelő mennyiségű tápanyagot a növényeknek A foszfor és a kálium fontos a virágzás és a termésképzés szempontjából Használhatsz kiegyensúlyozott műtrágyát

Gyomirtás
Tartsd tisztán a környezetet a növények körül A gyomok versenyeznek a tápanyagokért és a vízért A talajtakarás is segíthet a gyomok visszaszorításában

Támogatás
Mivel a földimogyoró hajtásai megnyúlnak amikor a termés kialakul támrendszerrel vagy támasztékkal támogasd a növényeket hogy megakadályozd a lehajlást és a termés sérülését

Betakarítás
A földimogyoró betakarítása általában körülbelül 120-150 nappal az ültetés után történik Amikor a levelek elszáradnak és sárgulnak és a termés alatt található mogyoróhüvely megkeményedik kész a betakarításra

Tárolás
A földimogyorót szüret után hagyd szárazon majd tárolja hűvös száraz helyen Ne hagyja a termést a nedvességnek kitett állapotban

A megfelelő öntözés tápanyagellátás és a megfelelő távolságok betartása segít a földimogyoró sikeres termesztésében Gondoskodj a megfelelő gondozásról és figyelj a növények fejlődésére a termesztési szezonban

Paraméterek

A csomag 10 gramm magot tartalmaz
1gramm mag kb 2-3 db mag