Leírás
A fekete gyökér (Scorzonera hispanica) egy különleges és tápláló zöldség, amely a gyökérzöldségek közé tartozik. Íme egy részletes leírás és információk a magról való ültetésről és gondozásáról:
Leírás:
A fekete gyökér, más néven scorzonera, egy hosszú, fekete színű, ehető gyökér, amely ízében és textúrájában a fehérrépához hasonlít, de édesebb és enyhén diós íze van. A növény rendkívül tápláló, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így egészséges választás a konyhában. A növény magas tápértékű, és különösen hasznos a tél végi időszakban, mivel jól tárolható.
A fekete gyökér tavasszal vagy ősszel vethető, és a levelei hosszúak, keskenyek, a virágai sárgák, hasonlóak a napraforgóhoz, de kisebbek. A gyökereit használják főzésre, sült formában vagy levesekben.
config_title]Vetése, gondozása
A fekete gyökér ültetése magról tavasszal vagy ősszel történik. Tavasszal március és április között érdemes elvetni amikor a talaj már felmelegedett. Őszi vetéssel télre érett gyökereket nyerhetünk. A növény napos helyet igényel mivel a meleg és a fény segíti a fejlődését. A talaj legyen jó vízelvezetésű és laza hogy a hosszú gyökerek akadálytalanul növekedhessenek. Ha a talaj túl kötött komposzttal vagy homokkal lazítsuk.
A magokat 1-2 centiméter mélyre kell vetni sorokba 20-30 centiméteres sortávolsággal. A vetés után takarjuk be földdel és alaposan öntözzük meg. A csírázás 10-20 napig is eltarthat ezért fontos a rendszeres öntözés főleg az elején. A kikelt növényeket ritkítani kell úgy hogy végül legalább 30 centiméter távolság maradjon köztük a gyökerek fejlődésének biztosítása érdekében.
A fekete gyökér gondozása során ügyelni kell a kiegyensúlyozott vízellátásra. A talajt ne hagyjuk kiszáradni de a túlzott nedvességet is kerülni kell mert az károsíthatja a gyökereket. A növények különösen a csírázási időszakban igénylik a rendszeres öntözést. A tápanyagban gazdag talajt komposzttal vagy más szerves trágyával érdemes javítani. Szükség esetén pótlólagos tápanyagellátás is alkalmazható.
A növényeket időnként ritkítani kell hogy biztosítsuk számukra a szükséges helyet. A leveleket érdemes megtisztítani hogy csökkentsük a betegségek kockázatát. A fekete gyökeret ősszel vagy télen takarítsuk be amikor a gyökér elérte a kívánt méretet. Ez általában a vetéstől számított 4-6 hónapon belül történik meg. A legjobb íz akkor érhető el ha a gyökereket a fagy beállta előtt szedjük fel.
A fekete gyökér kiválóan tárolható ezért hosszabb távra is betakarítható. A gyökerek ízének javítása érdekében egyesek betakarítás után hideg vízben áztatják őket hogy csökkentsék a keserűséget. Megfelelő gondozással ez a növény ízletes és hosszú ideig eltartható gyökereket biztosít.
Paraméterek
A csomag tartalma 1 gramm |