Leírás
A Szentesi lapos fejeskáposzta egy kiváló minőségű, lapos fejű káposzta fajta, amely friss fogyasztásra és savanyúságnak is tökéletes. A Szentesi lapos káposzta finom, ropogós levelekkel rendelkezik, amelyek ideálisak salátákhoz és egyéb étkezésekhez. Könnyen termeszthető, jól tűri a különböző időjárási viszonyokat, és az egyik legkedveltebb fajta a hazai konyhában. Tavaszi és nyári vetésre egyaránt alkalmas, és nagy terméshozammal büszkélkedhet.config_title]
Ültetése , gondozása
Paraméterek
A Fejeskáposzta Szentesi lapos ültetése és gondozása | |
A Szentesi lapos fejeskáposzta egy finom ízű lapos fejű fajta amely könnyen termeszthető és ideális a hazai konyhákba. Íme hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a zöldséget | |
Ültetés | |
Hely kiválasztása | |
Fényigény A káposzta napos helyet kedvel így válassz olyan helyet ahol napi legalább 6-8 órás közvetlen napfény éri | |
Talaj | |
A Szentesi lapos káposzta laza jól vízáteresztő talajban fejlődik a legjobban | |
A talaj pH-ja legyen enyhén savanyú vagy semleges 6-7 Érdemes komposzttal vagy szerves trágyával előkészíteni a talajt | |
Vetés | |
Időzítés A káposzta magját áprilisban amikor már nincs fagyveszély szabadföldbe is vethetjük | |
Magvetés A magokat 1-2 cm mélyre vessük el | |
Tőtávolság Hagyjunk 35-40 cm távolságot a növények között hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez | |
Sor távolság A sorok között legalább 50 cm távolságot tartsunk | |
Gondozás | |
Öntözés | |
A káposzta rendszeres öntözést igényel különösen a növekedés és fejlődés során | |
A talaj ne legyen túl száraz de kerüld a túlöntözést mert ez gyökérrothadást okozhat | |
A legjobb ha reggel öntözöl hogy elkerüld a nedves leveleket amelyek gombás betegségekhez vezethetnek | |
Tápanyag | |
A káposzta tápanyagban gazdag talajt igényel Mielőtt ültetsz dolgozz a talajba komposztot vagy szerves trágyát | |
A növekedés során hetente egyszer használhatsz kiegyensúlyozott műtrágyát különösen a nitrogénben gazdagokat amelyek elősegítik a levél- és fejnövekedést | |
Metszés és gondozás | |
A gyomlálás és a talaj lazítása segíti a káposzta növekedését mivel megakadályozza a gyomok versenyét a tápanyagokért | |
Mulcsozd a talajt hogy megtartsd a nedvességet és csökkentsd a gyomnövekedést | |
Időnként távolítsd el a sérült vagy elszáradt leveleket hogy elősegítsd az egészséges fejlődést | |
Betegségek és kártevők | |
A káposztát káposztalepkék levéltetvek és káposztaféreg támadhatják meg Használj természetes rovarirtókat például nem olajat vagy telepíts rovarcsapdákat | |
A betegségek például a lisztharmat és a gyökérrothadás elkerülhetők ha biztosítod a megfelelő vízelvezetést és kerülöd a túlzott öntözést | |
Betakarítás | |
A Szentesi lapos fejes-káposzta körülbelül 70-90 nap alatt érik meg | |
A fejek akkor készülnek el amikor szilárdak és tömörek A betakarításhoz éles késsel vágd le a fejet a tőnél | |
A betakarított káposzta jól tárolható ha hűvös száraz helyen tartod | |
Tipp | |
A Szentesi lapos káposzta ideális választás a savanyúság készítéséhez és friss fogyasztásra is A megfelelő gondozás biztosítja a gazdag termést és a kiváló ízt | |
g tartalma 2 gramm |