Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Évelő Fátyolvirág fehér
890 Ft
Menny.:db

Évelő Fátyolvirág fehér

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

 

. Évelő növény, hosszú szárú, sok fehér virággal. Kertekben önálló növényként vagy csoportosan, illetve virágcsokrokban is használják.

Mély, vízáteresztő, humuszos talajban nő. Éghajlat: enyhe.

Leírás

Gypsophila paniculata, közismert nevén fátyolvirág vagy kerti fátyolvirág, egy elegáns és finom megjelenésű növény, amelyet gyakran használnak virágkompozíciókban és csokrokban. Ez a növény apró, fehér vagy rózsaszín virágairól ismert, amelyek sűrűn borítják az ágakat, és légies, felhőszerű megjelenést kölcsönöznek neki.

Eredet

 • Őshonos terület: A fátyolvirág Európában és Ázsiában őshonos, különösen Közép- és Kelet-Európában, valamint Szibériában.

 • Történelmi háttér: A fátyolvirágot már régóta termesztik dísznövényként kertekben, és különösen népszerűvé vált virágkötészetben, mivel szépsége és finomsága miatt gyakran használják csokrok és virágkompozíciók készítéséhez.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A fátyolvirág napos helyen érzi jól magát. Legalább 6-8 óra közvetlen napfényt igényel naponta.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, homokos vagy kavicsos talajt igényel. A fátyolvirág nem szereti a túl nedves talajt, így a jó vízelvezetés alapvető fontosságú. A talaj pH-értéke legyen enyhén lúgos (7,0-7,5).

 3. Vetési idő: A magokat tavasszal, az utolsó fagy után vethetjük el. Ha beltérben szeretnénk előnevelni a palántákat, akkor a vetést 6-8 héttel az utolsó fagy előtt végezzük.

 4. Vetési mélység: A magokat vékonyan takarjuk be talajjal, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, de ne vizesen.

Gondozása

 1. Öntözés: A fátyolvirág szárazságtűrő növény, de a legjobb eredmény érdekében a talajt tartsuk mérsékelten nedvesen. Kerüljük a túlöntözést, mivel a növény gyökerei hajlamosak a rothadásra.

 2. Tápanyagok: A fátyolvirág kevés tápanyagot igényel. Ültetéskor alkalmazzunk egy kis mennyiségű komposztot vagy jól lebomlott trágyát, de kerüljük a túlzott trágyázást, mert az csökkentheti a virágzást.

 3. Hőmérséklet: A fátyolvirág a mérsékelt hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 15-25°C között van. Jól tűri a nyári melegeket is.

 4. Fényigény: A fátyolvirág napfénykedvelő, és teljes napsütésben virágzik a legszebben. Ha részleges árnyékban van, kevesebb virágot hozhat.

Betakarítás és Karbantartás

 • Virágok szedése: A fátyolvirág virágait vágott virágként is használhatjuk, mivel hosszú ideig díszítenek. A virágokat akkor szedjük le, amikor teljesen kinyíltak, hogy a lehető leghosszabb ideig tartsanak.

 • Metszés: Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok képződését és megelőzzük a magok elterjedését, ha nem szeretnénk, hogy a növény elszaporodjon a kertben. A növény visszavágása segíthet a kompakt növekedés fenntartásában.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Időnként levéltetvek támadhatják meg, amelyeket szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetünk.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez, például lisztharmathoz vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Gyökérrothadás: A túlzott öntözés gyökérrothadást okozhat, ezért mindig biztosítsuk a jó vízelvezetést.

Összegzés

A Gypsophila paniculata, vagyis a fátyolvirág, egy elegáns és könnyen gondozható dísznövény, amely ideális választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban gyönyörű, légies virágokkal ajándékoz meg minket. Napfénykedvelő, és különösen jól tűri a szárazságot, így a nyári kertek egyik legszebb dísze lehet.