Leírás
A csúcsos karfiol, vagy romanesco karfiol, a hagyományos fehér karfiol különleges, látványos változata. Külső megjelenésében leginkább egyedi, spirális vagy csúcsos formája tűnik fel, ahol az egyes rózsák a középpont felé törnek, így különleges geometriai mintázatot alkotnak. Színváltozatai között megtalálható a zöld, sárga és lila árnyalat is, melyek mind izgalmas megjelenést kölcsönöznek a növénynek.
Táplálkozási értéke kiemelkedő, hiszen alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor gazdag C-vitaminban és rostokban, amelyek támogatják az immunrendszert és elősegítik az egészséges emésztést. Konyhai felhasználás során leggyakrabban főzve vagy párolva készítik, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, hogy megőrizzük finom ízét és kellemes textúráját. Ezen kívül dekoratív megjelenése miatt gyakran használják salátákban vagy tányérok díszítésére.
A termesztéshez tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szüksége, valamint napos helyet kedvel, ahol elegendő fényt kap a megfelelő fejlődéshez. Egyedi formája és változatos színei miatt a csúcsos karfiol nemcsak a konyhában, hanem a kertekben is különleges és népszerű választás.
config_title]
Ültetése, gondozása
Az ültetési időpont régiótól és éghajlattól függ, de általában a tavaszi hónapok (március-május) a legalkalmasabbak a csúcsos karfiol elültetésére. A magokat érdemes néhány órára meleg vízbe áztatni, hogy elősegítsük a csírázást. Ültetéskor nedves, tápanyagban gazdag talajba, lehetőleg komposzttal keverve helyezzük a magokat körülbelül 1-2 cm mélyre. Az ültetési távolság általában 30-60 cm között legyen a növények között, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez.
A csúcsos karfiol egyenletes nedvességet igényel, különösen az ültetési időszakban, ezért fontos, hogy a talaj ne száradjon ki. A talajt időszakosan trágyázzuk, különös figyelmet fordítva a nitrogénpótlásra, mivel a növény ezt különösen igényli. Napfényes helyet biztosítsunk számára, és a hőmérséklet legyen ideális esetben 15-20 °C körül. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el, hogy ne versengjenek a tápanyagokért.
Fontos figyelni a betegségek és kártevők megjelenésére, mint például a káposztalepke és a káposzta-bagoly-lepke, és szükség esetén védekezni ellenük. A szüret akkor esedékes, amikor a rózsák jól kialakultak és a növény megfelelő méretű, mert a túl késői szüret ronthatja az ízt és a textúrát.
Mindig érdemes figyelembe venni a konkrét fajta vagy hibrid sajátosságait is, mert a gondozási és termesztési igények ezek alapján változhatnak.
Paraméterek
Egy csomag 8 gramm magot tartalmaz . | |
1 gramm kb 250-350 mag |