Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Scoutch Bonnet AKCIÓS !!
840 Ft
Menny.:db

Chili paprika Scoutch Bonnet AKCIÓS !!

840 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron
Gyártó: Rocalba

Lejárati idő : 2026-01-30

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

A Scotch Bonnet egy különleges chili paprika fajta, amely főként a karibi térségből származik, és ott rendkívül népszerű a hagyományos ételekben. Erőssége a Scoville-skálán 100 000–350 000 közé esik, tehát meglehetősen csípős, a Habanero-hoz hasonló intenzitással. Bár gyakran „közepesen csípősnek” nevezik, ez a megfogalmazás inkább a karibi konyha szempontjából értelmezhető – a valóságban erősebb, mint a legtöbb közismert paprika.

Alakja jól felismerhető: kalapszerű, széles alappal és kissé behúzott felső résszel, innen ered az „üsd meg a kalapját” elnevezés. A paprika színe az érési fázistól függően lehet zöld, sárga, narancssárga vagy piros, így látványos megjelenést kölcsönöz az ételeknek is.

Ízvilága különösen egyedi – édeskés, gyümölcsös, olykor trópusi gyümölcsökre (pl. mangóra) emlékeztet, amit erőteljes csípősség kísér. Ez az édes-fűszeres kontraszt teszi igazán különlegessé a Scotch Bonnetet.

A karibi konyhák alapeleme: szószokban, pácokban, curry-kben, valamint hagyományos ételekben, például jerk fűszerezésű húsokban rendszeresen megtalálható. Az intenzív íze miatt azonban érdemes körültekintően adagolni.

Meleg és napos éghajlaton könnyen termeszthető, de otthoni termesztésre is alkalmas, ha elegendő hőt és fényt biztosítunk számára. A növény jellemzően bőtermő, így kerti vagy cserépes nevelésben is meghálálja a gondoskodást.

A Scotch Bonnet azoknak ajánlott, akik szeretik a csípős, de mégis összetett, gyümölcsös ízvilágú chiliket – különösen, ha egzotikusabb, karibi stílusú ételekhez keresnek karakteres alapanyagot.

config_title]

Ültetése ,gondozása

A chili paprika magról történő ültetése otthoni körülmények között valóban izgalmas és nem túl bonyolult. Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk a siker érdekében.

Először szerezd be a kívánt chili paprika magokat, figyelve arra, hogy az adott fajta megfeleljen az elvárásaidnak és a helyi körülményeknek. Ezután készíts elő egy jó minőségű, jól szellőző, könnyű ültetőközeget, amely támogatja a magok csírázását.

A magokat helyezd el 1-2 cm mélyre a nedves ültetőközegbe, lehetőleg egy-két magot egy helyre, és ügyelj arra, hogy ne legyen túl sűrű a vetés. Az ültetőedényt tedd meleg, napos helyre, ahol a hőmérséklet ideális esetben 20-30 °C között van. Ilyen körülmények között a chili magok 1-2 héten belül kikelnek.

Amikor a palánták elérik az 5-10 cm-es magasságot, érdemes átültetni őket nagyobb cserépbe vagy külön edényekbe, hogy legyen elegendő helyük növekedni. Ezután következik a keményítés folyamata, amikor a palántákat fokozatosan hozzászoktatjuk a kültéri viszonyokhoz, kint tartva őket egyre hosszabb ideig naponta.

Végül, amikor az időjárás engedi, a csemetéket állandó helyre, a szabadba ültetheted, ügyelve arra, hogy megfelelő távolságot tarts közöttük, hiszen a chili paprikák helyigényesek. Az állandó helyen folyamatos öntözésre és tápanyag-utánpótlásra van szükség, hogy a növények egészségesek maradjanak és bőséges termést hozzanak.

Ez a folyamat lehetőséget ad arra, hogy saját termesztésű, friss és csípős chili paprikáid legyenek otthon, akár a kertben, akár az erkélyen.

 

Paraméterek

A csomag tartalma 25 db mag