Leírás
A borsót világszerte, számos régióban és éghajlaton termesztik, és az egyik legrégebbi termesztett növényként tartják számon. Kiválóan alkalmazkodik a mérsékelt éghajlatokhoz, ezért a tavasz és a kora nyár a legideálisabb időszak a termesztésére.
Éves növényként évente egyszer hoz termést. Ágazó, kúszó vagy más növényekhez kapaszkodó szárai vannak. Összetett levelei párosával helyezkednek el, színük lehet zöld vagy lila árnyalatú. Virágai fehérek vagy kékek, amelyek a hüvelyekben fejlődnek.
A termés a hüvelyekben kialakuló borsóhüvely, melynek színe zöld, sárga vagy lila lehet. Sokféle borsófajta létezik, például a hagyományos kerek borsó, a cukorborsó, amelynek teljesen ehető a hüvelye, illetve a borsószemek.
Táplálkozási értékét tekintve a borsó gazdag fehérjében, rostokban, B- és C-vitaminban, vasban, valamint más ásványi anyagokban. Frissen, főzve vagy konzervált formában fogyasztható, és számos étel alapanyaga, beleértve leveseket, köreteket, salátákat és egytálételeket.
Egészségügyi szempontból fontos szerepet játszik a fehérje, rost és vitaminok bevitelében. Kulturális és történelmi jelentősége is nagy, hiszen már régóta fontos táplálékforrás különböző népek étrendjében.
Összességében a borsó sokoldalú, tápláló növény, amely a konyhában és az étrendben is fontos szerepet tölt be, és hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
config_title]Ültetése, gondozása
A borsó magról való ültetése és gondozása egyszerű folyamat. Először válassz friss, egészséges magokat, hogy erős növények fejlődhessenek. A vetéshez a talajt lazítsd fel, szabadítsd meg a gyomoktól, és keverd össze komposzttal vagy szerves anyaggal a tápanyagok miatt. A borsót általában tavasszal vetik, amikor a talaj már kissé felmelegedett, de még hűvös.
A magokat ágyásokba vagy sorokba helyezd, körülbelül 2-3 cm mélyre, és ügyelj a megfelelő távolságokra: 5-10 cm legyen a magok között, a sorok között pedig 45-60 cm. Az öntözést úgy alakítsd, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen túl vizes, mert a gyökérrothadást előidézheti.
Mivel a borsónak kapaszkodó szárai vannak, támogató rendszert érdemes biztosítani neki, például karókat vagy hálót. Fontos a rendszeres gyomlálás, főként a fiatal növények kezdeti időszakában. Amikor a növények elérnek egy bizonyos magasságot, érdemes őket enyhén trágyázni műtrágyával vagy komposzttal.
A betakarítás akkor történik, amikor a hüvelyek megduzzadnak, még zöld állapotban. A frissen szedett borsó kiválóan felhasználható a konyhában, és megfelelő gondozással egészséges, termékeny növényeket nevelhetsz.
Paraméterek
A csomag tartalma 50 gramm | |
1 gramm kb 5 mag |