Leírás
A bimbós kel (Brassica oleracea var. gemmifera) egy tápanyagban gazdag, hideg időjárást kedvelő zöldség, amely a káposztafélék családjába tartozik. A növény fő jellemzője a kis, domború, zöld bimbókból álló virágzat, amelyek hasonlítanak a kisebb méretű káposztákra. A bimbós kel magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, különösen C-vitaminban és K-vitaminban gazdag, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. Íze enyhén kesernyés, és frissen, főzve, párolva vagy akár sütve is felhasználható, különösen saláták, levesek és köretek készítéséhez. A bimbós kel fagyálló, így a hidegebb hónapokban is könnyen termeszthető, ideális választás a konyhakertbe.
config_title]Ültetése, gondozása
A bimbóskel (brüsszeli hajtás) ültetése izgalmas lehetőség a kertben, amely ízletes és tápláló zöldséget biztosít. Ültetése tavasszal (április-május) vagy ősszel (augusztus-szeptember) a legjobb, különösen az őszi ültetés, mert a hideg javítja az ízét. Válassz napos helyet, ahol legalább napi 6-8 óra napsütést kap, és ahol a talaj tápanyagban gazdag és jól vízelvezető.
A talajt érdemes alaposan felásni és komposzttal vagy érett trágyával gazdagítani, a talaj pH-értéke legyen 6 és 7 között. Palántáról ültessük a bimbóskelt, egymástól 30-45 cm távolságra, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez.
Az öntözést rendszeresen végezd, különösen száraz időszakban, ügyelve arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves maradjon. A növekedéshez sok tápanyagra van szüksége, főként nitrogénre, ezért ajánlott folyékony trágyát használni.
Fontos a gyomok rendszeres eltávolítása és a kártevők figyelése, mivel a bimbóskel érzékeny a levéltetvekre és más rovarokra. Szükség esetén természetes védekezési módszerekkel védekezhetünk.
A betakarítást akkor végezd, amikor a bimbók elérik a megfelelő méretet és szilárd tapintásúak. Először az alsó bimbókat szedd le, miközben a felsők még fejlődnek. Ezekkel a lépésekkel sikeresen termesztheted a bimbóskelt a kertedben.
Paraméterek
A csomag 8 gramm vetőmagot tartalmaz | |
1 gramm kb 300 db |