Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ánizs
355 Ft
Menny.:db

Ánizs

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 8 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

Egyéves, 30-50 cm magas növény. Szára nem ágazik el, felálló. Virága fehér színű.

A Földközi tenger vidékéről származik, már a fáraók idejében használták. Napos helyet, tápanyagban dús talajt igényel.

Melegigényes, tehát ne vessük túl korán. Vontatottan kel, ezért a friss vetést tartsuk gyommentesen!

Termése augusztus-szeptemberben érik, amikor a szár és a termések sárgulni kezdenek.

Magját az édesiparban sütemények, likőrök (a görög raki, bolgár masztika) ízesítésére használják.

Szélhajtó, nyálkaoldó (köptető készíthető belőle), emésztést serkentő hatású.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Természetesen, itt van a szöveg formázás és kötőjelek nélküli, egységes változatban:


Az ánizs (Pimpinella anisum) az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó, aromás egynyári fűszernövény, amelyet különleges illóolajáért és magjáért termesztenek. Őshazája a Földközi-tenger keleti vidéke és Dél-Ázsia, de világszerte elterjedt, különösen a meleg, napos éghajlatú területeken.

Botanikai jellemzői

Növekedése:
30–50 cm magas, elágazó szárú növény
Levelei háromféle alakúak: az alsók kerekdedek, a középsők szeldeltek, a felsők szálasak

Virágai:
Apró, fehér színű virágokat hoz, amelyek ernyős virágzatba rendeződnek
Júniustól augusztusig virágzik

Termése:
A magvak kicsik, tojásdad alakúak, bordázottak, zöldesbarnák, erős aromájúak
A magok gazdagok illóolajban (anethol a fő komponens)

Felhasználás

Kulináris célokra:
Fűszerként használják édességekben, péksüteményekben, likőrökben (pl. ouzo, pastis)
Levesek, mártások és húsételek ízesítője

Gyógyászatban:
Nyugtató és emésztést segítő hatása van
Görcsoldóként és köhögéscsillapítóként alkalmazzák

Kozmetikai és illatszeriparban:
Az ánizsolajat parfümök és szappanok készítéséhez is felhasználják

Növénytermesztési feltételek

Fényigény: Szereti a napos, meleg helyeket
Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, enyhén meszes talaj ideális
Hőigény: Melegkedvelő növény, érzékeny a fagyra
Vetési idő: Tavasszal, április-májusban közvetlenül a szabad földbe vetik

Érdekességek

Az ánizs már az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismert volt gyógy- és fűszernövényként
Erős aromája miatt gyakran összetévesztik a csillagánizzsal (Illicium verum), bár nem rokonok

Az ánizs nemcsak a konyha, hanem a természetgyógyászat és az illatszeripar értékes 

config_title]

Ültetése, gondozása

Az ánizs (Pimpinella anisum) termesztése viszonylag egyszerű, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Ez a melegkedvelő növény napfényes helyeken és jó vízelvezetésű talajon fejlődik a legjobban.

Ültetés

Talaj előkészítése:
Az ánizs a tápanyagban gazdag, enyhén meszes, jó vízelvezetésű talajt kedveli
A talajt tavasszal lazítsuk fel, és gereblyézzük simára

Vetési idő:
Az ánizs magról szaporítható
Vetési időszak: április–május, amikor a talaj már felmelegedett (10–12 °C)
Fontos, hogy fagyérzékeny, ezért a korai vetést kerüljük

Vetés módja:
Szabadföldbe vessük közvetlenül
Vetési mélység: 1–2 cm
Sortávolság: 30–40 cm, tőtávolság: 10–15 cm

Csírázás:
A magok csírázása 2–3 hétig tarthat

Gondozás

Öntözés:
Az ánizs mérsékelt vízigényű, de a csírázási időszakban és száraz időszakban rendszeresen öntözzük
Ne hagyjuk a talajt kiszáradni, de a pangó vizet is kerüljük

Gyomlálás:
Tartsuk a talajt gyommentesen, különösen a növekedés korai szakaszában, hogy ne nyomják el a gyomok a fiatal növényeket

Tápanyag-utánpótlás:
Ha a talaj tápanyagban gazdag, általában nem igényel trágyázást
Szegényebb talaj esetén komposzt vagy alacsony nitrogéntartalmú műtrágya használható

Növényvédelem:
Az ánizs általában ellenálló, de időnként levéltetvek vagy gombás betegségek megtámadhatják
Használjunk természetes rovarirtókat (például szappanos víz), és kerüljük a túlöntözést

Betakarítás

Időzítés:
Az érés nyár végére (augusztus–szeptember) tehető, amikor a magok barnássá válnak és könnyen leválnak

Betakarítás módja:
Vágjuk le az egész növényt, és kötegekbe kötve szárítsuk meg árnyékos, szellős helyen
A magokat kézzel vagy csépléssel válasszuk le

További tippek

Az ánizs érzékeny a gyökérbolygatásra, ezért közvetlen vetés ajánlott
Rotációs rendszerben ne ültessük ugyanoda évről évre, hogy elkerüljük a talajkimerülést és betegségeket

Az ánizs megfelelő gondozás mellett nemcsak illatos fűszernövényt, hanem gyógyhatású magokat is biztosít, amelyeket a konyhában és a természetgyógyászatban egyaránt hasznosíthatunk.

Paraméterek

A csomag tartalma 2 gramm