Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Lestyán
355 Ft
Menny.:db

Lestyán

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Lestyán eredete :


A lestyán (Levisticum officinale) egy évelő növény, amely az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik. Eredeti hazája Közép- és Dél-Európában, valamint Nyugat-Ázsiában található. A növény hosszú történetre tekint vissza az emberi használatban, és már az ókori időkben ismert és használták.

Az ókorban a lestyánt gyakran felhasználták gyógyászati célokra, például emésztési problémák, légzőszervi betegségek és más egészségügyi problémák kezelésére. Ezenkívül a növény aromás leveleit és gyökerét fűszerként használták az ételek ízesítésére.

A lestyánt a középkori kolostorokban is termesztették, és az európai konyha részévé vált. Manapság a lestyánt még mindig használják fűszerként és gyógyászati célokra. A leveleit és a gyökerét frissen vagy szárítva egyaránt felhasználhatjuk, például levesekben, pörköltben, salátákban és más ételekben.

A lestyánhoz többek között emésztést segítő, görcsoldó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokat is társítanak. A növénynek erős, jellegzetes íze és illata van, amely nagyon jól passzol a húsos ételekhez és a levesekhez.

Leírás

A lestyán jellemzői:

A lestyán (Levisticum officinale) egy évelő növény, amelynek számos jellemzője van:

 1. Magasság és növekedési forma: A lestyán egy magas növény, amely akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet. Általában bokros növekedésű, és széles levelekkel rendelkezik.

 2. Levelek: A lestyán levelei nagyok, szárnyaltak és fogazottak. A levelek szára vastag és húsos.

 3. Virágzat: A lestyán virágai összegyűjtött ernyőkben helyezkednek el, amelyek virágai sárgás-zöld színűek.

 4. Gyökérrendszer: A lestyán vastag gyökérzetet fejleszt ki, amely főként a talaj felső rétegeiben található.

 5. Íz és illat: A lestyán erős, jellegzetes ízű és illatú növény. Gyakran hasonlít a zellerre, de erőteljesebb és markánsabb ízű.

 6. Felhasználás: A lestyánt fűszerként és gyógynövényként egyaránt felhasználják. A leveleit és a gyökerét is használják, például levesek, pörköltök, szószok, saláták ízesítésére. Emellett gyógyászati célokra is alkalmazzák, például emésztési problémák, köhögés és egyéb egészségügyi problémák kezelésére.

 7. Termesztés: A lestyán könnyen termeszthető növény, amely jól bírja a napos vagy félárnyékos körülményeket. Jól fejlődik tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban. Általában magvetéssel vagy csemetével szaporítják.

Összességében a lestyán egy sokoldalú növény, amelyet sokféle célra fel lehet használni a konyhában és a gyógyászatban egyaránt.

Ültetése , gondozása

lestyán (Levisticum officinale) ültetése magról és gondozása nem túl bonyolult, és a megfelelő figyelemmel és gondossággal gyönyörű növényeket lehet nevelni. Íme néhány lépés az ültetéshez és a gondozáshoz:

Magok kiválasztása és ültetése:

 1. Magok kiválasztása: Válassz egészséges és friss lestyánmagokat. Ezeket lehet vásárolni kertészeti áruházakban vagy online kertészeti áruházakban.

 2. Ültetési időpont: A lestyánt legjobb tavasszal vagy kora nyáron ültetni, amikor már nincs fagyveszély.

 3. Ültetési hely kiválasztása: Válassz olyan napos vagy félárnyékos helyet, ahol a növényeknek elegendő napfény áll rendelkezésre. A talaj legyen tápanyagban gazdag és jó vízelvezetéssel rendelkező.

 4. Magok ültetése: Ültess magokat 1-2 cm mélyen a talajba. Hagyj legalább 30-40 cm-es távolságot a növények között, mert a lestyán bokrosan terjeszkedik.

 5. Öntözés: Tartsd nedvesen a talajt az ültetés után, hogy segítsd a magok csírázását. Amikor a növények megkezdik a növekedést, mérsékelt öntözésre van szükségük. Ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, mert ez károsíthatja a növényeket.

Gondozás:

 1. Tápanyagellátás: A lestyán tápanyagigényes növény, ezért rendszeresen trágyázd a növényeket. Használj szerves trágyát vagy komposztot a talaj táplálására.

 2. Gyomirtás: Ellenőrizd a kertet gyomokért, és távolítsd el azokat, amint megjelennek. A gyomok elpusztítása fontos, hogy a lestyánnak elegendő helye és tápanyaga legyen a növekedéshez.

 3. Támogatás: Mivel a lestyán magasra nő, támogatást kell biztosítani számára. Használj támogató szerkezetet vagy támasztó rudakat, hogy segíts a növényeknek megőrizni a stabilitást és a formát.

 4. Vágás és ritkítás: Időnként vágd vissza a lestyánt, hogy ösztönözd a friss hajtások növekedését. Emellett ritkítsd ki a növényeket, ha túl sűrűn állnak, hogy elegendő tér és légáramlás álljon rendelkezésre.

Kövesd ezeket az alapvető lépéseket, és hamarosan szép és egészséges lestyán növényeid lesznek! Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni és gondozni a növényeket a siker érdekében