Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Zamatos turbolya  ( Izsóp)
995 Ft
Menny.:db

Zamatos turbolya ( Izsóp)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron
Gyártó: Rocalba

Az izsóp, más néven zamatos turbolya (Hyssopus officinalis), egy évelő gyógynövény, melynek története gazdag múltra tekint vissza.

Eredete és története
Az izsópot már az ókorban ismerték és használták gyógynövényként és fűszerként az ókori görögök és rómaiak. A Bibliában a tisztulás és megtisztulás szimbólumaként említik. A középkorban kolostorkertekben termesztették, ahol a szerzetesek felismerték gyógyító és fűszeres tulajdonságait.

Gyógyászati felhasználás
Az izsóp hagyományosan gyulladáscsökkentő, köptető és emésztést segítő hatású gyógynövényként ismert.

Konyhai felhasználás
A levelek frissen vagy szárítva is használhatók fűszerezésre, salátákba és különböző ételek ízesítésére.

Növényi összetevők
Az izsóp illóolajokat, például pinent, kampenot és terpéneket tartalmaz, amelyek felelősek az illatáért és egészségügyi előnyeiért.

Dísznövény
A zamatos turbolya kertben dísznövényként is ültethető, élénk virágai színfoltot adnak a kertnek.

Az izsóp tehát történelmileg is fontos növény, melyet ma is széles körben alkalmaznak gyógyászati, konyhai és dísznövényként.

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Zamatos Turbolya (Izsóp) Ismertetője

Név
Tudományos név: Hyssopus officinalis
Népies nevek: Izsóp, zamatos turbolya

Leírás
Az izsóp egy kis cserje, mely 30–60 cm magasra nőhet. Szürke-zöld szárakon keskeny, lineáris levelek fejlődnek. Az apró, csöves virágok cikcakkos fürtökben nőnek a szárak tetején, és kék, lila vagy fehér színűek lehetnek

Illat és íz
Az izsóp illatos növény, aromás ízű. Az illatát és ízét az illóolajok adják, amelyek gazdagok pinénben, kampenban és mentolban

Hagyományos felhasználás
Gyógyászati célokra régóta használják köptetőként, emésztést segítőként és gyulladáscsökkentő szerként. Híres tisztító és megtisztító tulajdonságairól

Konyhai felhasználás
A leveleket frissen vagy szárítva használják fűszerként különféle ételekhez, például húsokhoz, levesekhez és salátákhoz. A mediterrán konyha kedvelt fűszernövénye

Virágok
Az izsóp virágai szív alakúak és vonzzák a méheket és más beporzókat. Virágzása élénk színt ad a kertnek

Termesztés
Az izsópot könnyű termeszteni, jól alkalmazkodik a napos, száraz környezethez és jól lecsapolt talajban fejlődik

Dísznövényként
Gyakran ültetik díszkertekbe vagy konyhakertekbe szegélynek. Virágai és aromás levelei jól illeszkednek a kert tervezésébe

Gyógynövényként
Tradicionálisan használták légzőszervi és emésztőrendszeri panaszok kezelésére

Az izsóp tehát szép dísznövény, gazdag aromájú fűszer és hagyományos gyógynövény, amely sokoldalúan felhasználható, és hozzájárul a kertek szépségéhez és funkcionalitásához

config_title]

Ültetése , gondozása

Izsóp (Hyssopus officinalis) Ültetése Magról és Gondozása

Az izsóp ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, a megfelelő ápolással egészséges, virágzó növényt nevelhetünk

Magok előkészítése
Áztassa az izsópmagokat langyos vízben néhány órán keresztül a csírázás serkentéséhez

Talaj és ültetés
Az izsóp jól lecsapolt, száraz talajt és napos környezetet kedvel
Ültessen magokat tavasszal vagy ősszel, amikor a fagyveszély elmúlt
Szórja el a magokat a talaj felszínére, majd finoman nyomja meg, de ne takarja be teljesen

Öntözés
Az izsóp a szárazságot jobban kedveli, ezért ne öntözze túl gyakran
Az öntözés után várja meg, amíg a talaj kissé kiszárad, mielőtt újra öntözné

Csírázás és ültetvény
A csírázó növényeket rendszeresen ritkítsa, hogy elkerülje a túlzott sűrűséget
Hagyjon körülbelül 30-45 cm távolságot a növények között

Gondozás

Napfény és hőmérséklet
Az izsóp napfényes helyeket kedvel, a növények legalább napi 6-8 órát kapjanak

Öntözés
A fiatal növényeket rendszeresen öntözze a gyökérrendszer kialakulásának segítésére
Idővel csökkentheti az öntözés gyakoriságát

Trágyázás
Az izsóp nem igényel sok tápanyagot
Komposzttal gazdagíthatja a talajt, de a túlzott trágyázást kerülje el

Virágzás
Az izsóp virágzásra hajlamos növény
A hervadt virágokat rendszeresen távolítsa el, hogy serkentse az új virágok képződését

Téliesítés
Az izsóp évelő, de hideg téli időszakokban lehullathatja a leveleit
Ősszel mulccsal fedje a gyökerét a hideg ellen

Az izsóp így könnyen nevelhető, és megfelelő gondozással hosszú éveken át élvezheti aromás leveleit és virágait

Paraméterek

A csomag 10 gramm magot tartalmaz
1 gramm mag kb 600-700 db mag