Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vizitorma
890 Ft
Menny.:db

Vizitorma

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 3 db raktáron

A vizi torma (Armoracia rusticana), más néven tormagyökér vagy egyszerűen csak torma, egy évelő növény, amelyet a tormagyökér miatt termesztenek. A növény a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik, és a gyökérét használják fűszerként és gyógynövényként.

Az eredetét illetően a vizi torma a délkelet-európai és nyugat-ázsiai régiókban őshonos. A torma már az ókori időkben ismert és használt volt, elsősorban gyógyászati célokra. A különféle kultúrákban hagyományosan gyógyító tulajdonságokkal is társították, például emésztést segítő, antibiotikus és fájdalomcsillapító hatásokkal.

A vizi torma később elterjedt Európa különböző részein és az Egyesült Államokban is, ahol ma is széles körben termesztik és használják. A torma ízesítőként, különféle ételek, szószok és dresszingek elkészítéséhez szolgál, különösen olyan ételekhez, mint a rántott hús, a sült hal vagy a sonka. Emellett néhány helyen az ünnepek idején tradicionálisan friss tormát fogyasztanak különböző fogásokhoz.

Leírás

A vizi torma (Armoracia rusticana) egy évelő növény, amelynek gyökértörzsét használják fűszerként és gyógynövényként. Itt van egy általános ismertetője a vizi tormáról:

 1. Leírás:

  • A vizi torma magasra nő, zöld levelekkel rendelkező növény. A levelek oválisak és hullámosak lehetnek. A növény virágzatot hoz létre, amely fehér vagy zöldes virágokból áll.

 2. Gyökér:

  • A tormagyökér a növény legfontosabb része. Egyenes, vastag és hosszú gyökértörzs, amely a talaj alatt terjed, és a gyökérben található olajok és illóolajok adják a torma jellegzetes, erős ízét és illatát.

 3. Íz és Illat:

  • A vizi torma jellegzetesen csípős és erős ízű. Az ízét a gyökérben található szinigrin nevű vegyület okozza, amely a gyömbért és a kovászolt káposztát is jellemző.

 4. Felhasználás:

  • A vizi tormát fűszerként és ízesítőként használják a konyhában. Gyakran reszelve vagy zúzva adják hozzá szószokhoz, salátákhoz, hidegtálcákhoz és húsételekhez. A friss torma széles körben elterjedt az ünnepek idején is, például sonkával fogyasztva.

 5. Gyógyászati Felhasználás:

  • A vizi tormát hagyományosan gyógynövényként is használták. A torma antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, és emésztési problémák enyhítésére is alkalmazzák.

 6. Termesztés:

  • A vizi torma könnyen termeszthető, és gyakran a kertekben vagy konyhakertekben található meg. Előnyben részesíti a nedves talajt és a napfényes helyet.

A vízitorma egyértelmű és intenzív ízével kiemelkedik a konyhában, és a gyógyászati tulajdonságai is hozzájárulnak a népszerűségéhez.

Ültetése,gondozása

A vízitorma ültetése magról nem a leggyakoribb módszer, mivel a torma gyökérzete elég agresszív és a magról való szaporítás kevésbé megbízható, mint a gyökértörzs szedése vagy tormaszemzés. Azonban, ha mégis el szeretnéd kísérelni, itt vannak az alapvető lépések:

Vizi Torma Ültetése Magról:

 1. Magok Beszerzése:

  • Szerezd be a vizi torma magjait megbízható kertészeti áruházakból vagy magvető cégektől. A torma magok lehetnek elérhetők, de érdemes ellenőrizni, hogy a törzsük valóban erős és ízes lesz-e.

 2. Ültetőközeg és Edény:

  • Használj jó minőségű ültetőközeget vagy kerti földet. A torma szereti a nedves talajt, tehát ügyelj arra, hogy a föld ne száradjon ki túlságosan.

 3. Magok Elhelyezése:

  • Szórd el a magokat az ültetőközeg felszínén, majd könnyedén nyomd bele őket a földbe, de ne takard be túlságosan.

 4. Víz és Fény:

  • Locsold meg a földet, majd helyezd az edényt vagy cserépet napfényes helyre. A torma szereti a napfényt.

 5. Csírázás és Palántázás:

  • A torma magokból kicsírázás és palántázás után a palántákat kiültetheted a szabadba, amikor elég erősek és a kerti időjárás engedi.

Vizi Torma Gondozása:

 1. Víz:

  • A vizi torma szereti a nedves talajt, de elkerülendő a túlzott öntözés. Locsold meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt.

 2. Trágyázás:

  • Időnként trágyázd meg a tormát, de ügyelj rá, hogy ne használj túl sok műtrágyát.

 3. Támogatás:

  • Mivel a vízitorma növény meglehetősen magasra nőhet, támogatásra lehet szükség a stabilitás érdekében.

 4. Gyomirtás:

  • Tartsd tisztán a környezetét a gyomoktól, mivel a torma egyébként elnyomhatja őket.

 5. Betakarítás:

  • A tormát általában 1-2 év után betakaríthatod, amikor a gyökértörzs megfelelő méretű és ízű lesz.

Érdemes felvenni a kapcsolatot helyi kertészeti szakemberekkel vagy kertészekkel, akik ismerik a helyi éghajlati és talajviszonyokat, és további tanácsokkal szolgálhatnak a torma sikeres termesztéséhez.