Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőszalag Vöröshagyma Valenciana Tardia Recas 200 szem /5 m
890 Ft
Menny.:db

Vetőszalag Vöröshagyma Valenciana Tardia Recas 200 szem /5 m

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

VETŐSZALAG, A KÖNNYŰ ÉS GYORS VETÉS ÉRDEKÉBEN. A vetőmagok rendszeres időközönként egy biológiailag lebomló papírból készült szövethez vannak rögzítve.
Használati utasítás: 1 - Készítse elő a talajt. 2 - Vágja a szalagot a kívánt hosszúságúra. 3 - Helyezze a szalagot. 4 - Bőségesen öntözze meg a szalagot, fedje be 1 cm finom földdel, és öntözze megint. 5 - Az optimális csírázáshoz állandó páratartalomra van szüksége. Hagyma RECAS: Késői ciklusú fajta, hosszú.

Leírás

Allium cepa, közismert nevén vöröshagyma vagy egyszerűen hagyma, az egyik legfontosabb és leggyakrabban használt zöldség a világ konyháiban. Íze, tápértéke és sokoldalúsága miatt elengedhetetlen alapanyagnak számít.

Eredet

 • Őshonos terület: A vöröshagyma valószínűleg Közép-Ázsiából származik, de pontos eredete nem teljesen tisztázott. Már évezredek óta termesztik és használják.

 • Történelmi háttér: Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is termesztették és fogyasztották a hagymát. Az egyiptomi sírokban találtak hagymamaradványokat, ami bizonyítja, hogy már akkor is fontos szerepet játszott az emberek életében.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A vöröshagyma napos helyen érzi jól magát. Legalább 6-8 óra közvetlen napfényt igényel naponta.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, közepesen kötött talajt igényel. A semleges vagy enyhén lúgos talaj a legideálisabb számára. A talaj pH-értéke 6,0-7,0 között legyen.

 3. Ültetési idő: A hagymamagokat kora tavasszal, közvetlenül a szabadba vethetjük, miután elmúlt a fagyveszély. Az ültetési idő attól is függ, hogy magról, dugványról vagy palántáról termesztjük.

  • Magról: Kora tavasszal vethetjük el a magokat közvetlenül a talajba.

  • Dugványról (hagymagumóból): Ősszel vagy kora tavasszal ültethetjük el a hagymagumókat.

  • Palántáról: A magokat beltérben vethetjük el 6-8 héttel az utolsó fagy előtt, majd a palántákat kiültethetjük a kertbe, miután elmúlt a fagyveszély.

 4. Ültetési mélység és távolság:

  • Magvetés: A magokat 1 cm mélyre és 2 cm távolságra vessük. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot.

  • Dugványok: A dugványokat (kis hagymagumókat) 2-3 cm mélyre és 10-15 cm távolságra ültessük. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot.

Gondozása

 1. Öntözés: A vöröshagyma rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, de kerüljük a túlöntözést, mivel a túlzott nedvesség gyökérrothadást okozhat.

 2. Tápanyagok: A hagyma közepesen tápanyagigényes növény. Ültetéskor alkalmazzunk komposztot vagy jól lebomlott trágyát. A növekedési időszakban alkalmazhatunk kiegyensúlyozott műtrágyát, de kerüljük a túlzott nitrogén alkalmazását, mivel ez buja lombnövekedést okozhat a gumók rovására.

 3. Gyomlálás: Rendszeresen gyomláljuk a hagymákat, hogy megakadályozzuk a gyomok elszaporodását, amelyek versenyeznének a tápanyagokért és a vízért.

 4. Hőmérséklet: A vöröshagyma a mérsékelt hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 15-25°C között van.

Betakarítás és Karbantartás

 • Betakarítás: A hagymákat akkor takarítsuk be, amikor a lombja kezd elsárgulni és lefeküdni, általában 90-120 nappal az ültetés után. Hagyjuk a hagymákat a talajban, amíg a lomb teljesen el nem szárad.

 • Szárítás: A betakarított hagymákat szárítsuk meg meleg, száraz helyen 1-2 hétig, hogy a külső réteg megszilárduljon és megvédje a hagymát a tárolás alatt.

 • Tárolás: A megszárított hagymákat hűvös, száraz helyen tároljuk, lehetőleg 0-5°C között.

Kártevők és Betegségek

 • Hagymalégy: A hagymalégy lárvái károsíthatják a hagymákat. Védekezésként használjunk rovarhálót, vagy ültessünk erős illatú növényeket, mint például sárgarépát a hagyma mellé.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Peronoszpóra: A peronoszpóra a hagymák gyakori betegsége. A leveleken megjelenő szürke foltok jelezhetik a fertőzést. A megelőzés érdekében ügyeljünk a jó levegőáramlásra és kerüljük a túlzott öntözést.

Összegzés

Az Allium cepa, vagyis a vöröshagyma, egy könnyen gondozható és sokoldalú zöldség, amely szinte minden konyhában elengedhetetlen. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban bőséges termést ad. Különösen jól érzi magát a napos helyen, és hűvösebb hőmérséklet mellett is jól növekszik. A vöröshagyma kiváló választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára, akik szeretnék élvezni a friss, házi termesztésű hagymák ízét és előnyeit.