Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőszalag spenót Gigante de Invierno 200szem/5 m
890 Ft
Menny.:db

Vetőszalag spenót Gigante de Invierno 200szem/5 m

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

VETŐSZALAG, A KÖNNYŰ ÉS GYORS VETÉS ÉRDEKÉBEN. A vetőmagok rendszeres időközönként egy biológiailag lebomló papírból készült szövethez vannak rögzítve.

 


Használati utasítás: 1 - Készítse elő a talajt. 2 - Vágja a szalagot a kívánt hosszúságúra. 3 - Helyezze a szalagot. 4 - Bőségesen öntözze meg a szalagot, fedje be 1 cm finom földdel, és öntözze megint. 5 - Az optimális csírázáshoz állandó páratartalomra van szüksége. SPINACH GIGANTE DE INVIERNO: Nagy d

 

 

Spinacia oleracea, közismert nevén spenót, egy tápláló leveles zöldség, amelyet világszerte széles körben fogyasztanak. Kiváló forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A spenót eredetileg Perzsiából (a mai Irán területe) származik. Innen került be a növény Ázsiába és Európába.

 • Történelmi háttér: Az arab kereskedők hozták be a spenótot a mediterrán térségbe a 7. század körül. Az első írásos említése Európában a 11. században történt, és a növény gyorsan népszerűvé vált az európai konyhákban.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A spenót hűvösebb éghajlatot kedvel, és legjobban napos vagy részben árnyékos helyen növekszik. A túl meleg időjárás hatására gyorsan felmagzik.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-7,5 között van.

 3. Vetési idő: A spenót hidegtűrő növény, így kora tavasszal vagy késő ősszel vethető. A tavaszi vetést az utolsó fagy előtt 4-6 héttel érdemes elvégezni, az őszi vetést pedig az első fagy előtt 6-8 héttel.

 4. Vetési mélység: A magokat 1-1,5 cm mélyre vessük, és egymástól 5-10 cm távolságra helyezzük el, hogy a növényeknek elegendő helyük legyen a növekedéshez. A sorok közötti távolság 30 cm legyen.

Gondozása

 1. Öntözés: A spenót rendszeres öntözést igényel, mivel sekély gyökérzetű növény. Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, különösen a csírázás és a kezdeti növekedés időszakában. Az egyenletes vízellátás segít megelőzni a felmagzást.

 2. Tápanyagok: A spenót gyorsan növekszik, és sok tápanyagra van szüksége. A talajt ültetés előtt komposzttal vagy szerves trágyával javíthatjuk. A növekedési időszakban nitrogénben gazdag műtrágyával is táplálhatjuk a növényt.

 3. Hőmérséklet: A spenót a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 10-20°C között van. A túl magas hőmérséklet felgyorsíthatja a felmagzást, ami rontja a levelek minőségét.

 4. Gyomlálás: Fontos a rendszeres gyomlálás, hogy a spenót ne versenyezzen a gyomokkal a tápanyagokért és a vízért. A talajtakarással csökkenthetjük a gyomok növekedését és megtarthatjuk a talaj nedvességét.

Betakarítás

 • Levelek szedése: A spenót leveleit akkor érdemes betakarítani, amikor elérik a kívánt méretet. A fiatal, zsenge levelek frissebbek és ízletesebbek. A külső leveleket folyamatosan szedhetjük, ami serkenti az új levelek növekedését.

 • Teljes növény: Ha a teljes növényt szeretnénk betakarítani, akkor azt a vetés után 6-8 héttel tehetjük meg, amikor a növény elérte a teljes méretét.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Időnként levéltetvek támadhatják meg, amelyek szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetők.

 • Csigák és meztelen csigák: Ezek a kártevők a fiatal növényeket károsíthatják, csigacsapdákkal vagy természetes ellenségekkel védekezhetünk ellenük.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő öntözés és a növények közötti távolság biztosítása segít megelőzni ezeket a problémákat.

Összegzés

A Spinacia oleracea, vagyis a spenót, egy tápláló és könnyen termeszthető zöldség, amely ideális választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban friss, ízletes leveleket biztosíthatunk.