Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőszalag Sárgarépa Nantesa 480 szem / 5 m
890 Ft
Menny.:db

Vetőszalag Sárgarépa Nantesa 480 szem / 5 m

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

VETŐSZALAG, A KÖNNYŰ ÉS GYORS VETÉS ÉRDEKÉBEN. A vetőmagok rendszeres időközönként egy biológiailag lebomló papírból készült szövethez vannak rögzítve.

Utasítások: 1 - Készítsük elő a talajt. 2 - Vágja a szalagot a kívánt hosszúságúra. 3 - Helyezze el a szalagot. 4 - Bőségesen öntözze meg a szalagot, fedje be 1 cm finom földdel, és öntözze megint. 5 - Az optimális csírázáshoz állandó páratartalomra van szüksége. SÁRGARÉPA NANTESA: 16-18 cm-es gyökér

Leírás

Daucus carota, közismert nevén sárgarépa, az egyik leggyakrabban termesztett gyökérzöldség a világon. Édes íze, ropogós állaga és magas tápértéke miatt népszerű. A sárgarépának hosszú történelme van, és számos különböző fajtája létezik.

Eredet

 • Őshonos terület: A sárgarépa eredetileg Európából és Délnyugat-Ázsiából származik. Az első sárgarépákat a mai Irán és Afganisztán területén termesztették.

 • Történelmi háttér: A sárgarépa eredetileg lila, fehér és sárga színű volt. A mai narancssárga változatokat a 16-17. században kezdték el termesztetni Hollandiában. Azóta világszerte elterjedt és számos különböző fajtája létezik.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A sárgarépa napos helyen érzi jól magát. Legalább 6-8 óra közvetlen napfényt igényel naponta.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, homokos, könnyű talajt igényel, amely lehetővé teszi a gyökerek szabad növekedését. A talaj legyen mentes kövektől és egyéb akadályoktól, amelyek torzíthatják a gyökerek alakját. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-6,8 között van.

 3. Vetési idő: A sárgarépát kora tavasszal, közvetlenül a szabadba vethetjük, miután elmúlt a fagyveszély. A magokat 2-3 hetes időközönként vethetjük, hogy folyamatosan legyen friss termésünk.

 4. Vetési mélység: A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük, és 2-3 cm távolságra helyezzük el egymástól. A sorok között hagyjunk 30-40 cm távolságot.

Gondozása

 1. Öntözés: A sárgarépa rendszeres öntözést igényel, különösen a csírázás és a korai növekedés időszakában. A talajt tartsuk folyamatosan nedvesen, de ne vízzel telített állapotban, hogy megelőzzük a gyökérrothadást.

 2. Tápanyagok: A sárgarépa közepesen tápanyagigényes növény. Ültetéskor alkalmazzunk egy kis mennyiségű komposztot vagy jól lebomlott trágyát. A túlzott nitrogén műtrágya alkalmazása azonban káros lehet, mert az buja lombnövekedést okozhat a gyökerek rovására.

 3. Hőmérséklet: A sárgarépa a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 15-20°C között van. Jól tűri az enyhe fagyokat is.

 4. Ritkítás: Amikor a palánták elérik a 5-7 cm magasságot, ritkítsuk meg őket, hogy kb. 5-8 cm távolságra legyenek egymástól. Ez biztosítja, hogy a gyökerek elegendő helyet kapjanak a növekedéshez.

Betakarítás és Karbantartás

 • Betakarítás: A sárgarépa érettségét a fajtától függően 70-80 nap után éri el. A betakarítást akkor végezzük, amikor a gyökerek elérik a kívánt méretet. A sárgarépát finoman húzzuk ki a talajból, hogy ne sérüljenek.

 • Tárolás: A sárgarépa hosszú ideig tárolható hűvös, nedves helyen. A frissesség megőrzése érdekében a leveleket távolítsuk el a betakarítás után.

Kártevők és Betegségek

 • Sárgarépalégy: A sárgarépalégy lárvái károsíthatják a gyökereket. Védekezésként használjunk sárgarépa hálót, vagy ültessünk erős illatú növényeket, mint például hagymát vagy fokhagymát a sárgarépa mellé.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Gyökérrothadás: A túlzott öntözés gyökérrothadást okozhat, ezért mindig biztosítsuk a jó vízelvezetést.

Összegzés

A Daucus carota, vagyis a sárgarépa, egy könnyen gondozható és tápanyagban gazdag zöldség, amely szinte minden kertben helyet találhat. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban bőséges termést ad. Különösen jól érzi magát a napos helyen, és hűvösebb hőmérséklet mellett is jól növekszik. A sárgarépa kiváló választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára, akik szeretnék élvezni a friss, házi termesztésű zöldségek ízét és előnyeit.