Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőszalag Saláta Maravilla de Verano 350szem/ 5 m
890 Ft
Menny.:db

Vetőszalag Saláta Maravilla de Verano 350szem/ 5 m

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

VETŐSZALAG, A KÖNNYŰ ÉS GYORS VETÉS ÉRDEKÉBEN. A vetőmagok rendszeres időközönként egy biológiailag lebomló papírból készült szövethez vannak rögzítve.


Utasítások: 1 - Készítsük elő a talajt. 2 - Vágja a szalagot a kívánt hosszúságúra. 3 - Helyezze el a szalagot. 4 - Bőségesen öntözze meg a szalagot, fedje be 1 cm finom földdel, és öntözze megint. 5 - Az optimális csírázáshoz állandó páratartalomra van szüksége. LETTuCE MARAVILLA DE VERANO: Alacsony

Leírás

Lactuca sativa, közismert nevén saláta vagy fejes saláta, az egyik legnépszerűbb leveles zöldség világszerte. Friss, ropogós levelei és változatos fajtái miatt szinte minden konyhában megtalálható.

Eredet

 • Őshonos terület: A Lactuca sativa eredete a Földközi-tenger medencéjéhez köthető, ahol vad őse, a Lactuca serriola (vad saláta) honos.

 • Történelmi háttér: A salátát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is termesztették. Az idők során különböző fajtákat nemesítettek ki, és a növény elterjedt Európában, Ázsiában és később Amerikában is.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A saláta napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. A túl forró időszakokban részleges árnyékot igényel, hogy megakadályozzuk a felmagzást.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A talaj legyen enyhén savas vagy semleges (pH 6-7).

 3. Vetési idő: A saláta hidegtűrő növény, ezért a magokat korán, kora tavasszal vagy késő ősszel vethetjük. Egymást követő vetésekkel folyamatos termést biztosíthatunk.

 4. Vetési mélység: A magokat 0,5-1 cm mélyre vessük, és egymástól 20-30 cm távolságra helyezzük el a növényeket, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.

Gondozása

 1. Öntözés: A saláta rendszeres öntözést igényel, mivel sekély gyökérzetű növény. Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne legyen túl vizes, mert az a gyökerek rothadását okozhatja.

 2. Tápanyagok: A saláta gyors növekedésű növény, amelynek sok tápanyagra van szüksége. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy szerves trágyával javítani a talajt. A növekedési időszakban nitrogénben gazdag műtrágyával is táplálhatjuk.

 3. Hőmérséklet: A saláta hűvösebb éghajlatot kedveli. Az ideális növekedési hőmérséklet 10-20°C között van. A magasabb hőmérséklet felgyorsíthatja a felmagzást, ami rontja a levelek minőségét.

 4. Gyomlálás: Fontos a rendszeres gyomlálás, hogy a saláta ne versenyezzen a gyomokkal a tápanyagokért és a vízért.

 5. Betakarítás: A salátát akkor érdemes betakarítani, amikor a fejek vagy a levelek elérik a kívánt méretet. A fejessalátát egészben, a levélzöldeket pedig folyamatosan, a külső levelek leszedésével is betakaríthatjuk.

Kártevők és Betegségek

 • Levélbetegségek: A saláta hajlamos különböző gombás betegségekre, például peronoszpórára és lisztharmatra. A megfelelő szellőzés és az öntözés szabályozása segíthet megelőzni ezeket.

 • Kártevők: A saláta gyakori kártevői közé tartoznak a levéltetvek, csigák és a saláta gyökérlégy. A természetes ellenségek, szerves rovarölő szerek és mechanikai védekezés (pl. csigacsapdák) segíthetnek a kártevők elleni védekezésben.

Összegzés

A Lactuca sativa, vagyis a saláta, egy sokoldalú és könnyen termeszthető zöldség, amely ideális választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban friss, ropogós levelekkel láthatjuk el családunkat.