Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőszalag Retek Redondo Rojo 250szem/5 m
890 Ft
Menny.:db

Vetőszalag Retek Redondo Rojo 250szem/5 m

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

VETŐSZALAG, A KÖNNYŰ ÉS GYORS VETÉS ÉRDEKÉBEN. A vetőmagok rendszeres időközönként egy biológiailag lebomló papírból készült szövethez vannak rögzítve.
Használati utasítás: 1 - Készítse elő a talajt. 2 - Vágja a szalagot a kívánt hosszúságúra. 3 - Helyezze a szalagot. 4 - Bőségesen öntözze meg a szalagot, fedje be 1 cm finom földdel, és öntözze megint. 5 - Az optimális csírázáshoz állandó páratartalomra van szüksége. RADDISH REDONDO ROJO: Korai ciklus.

Raphanus sativus, közismert nevén retek, egy gyorsan növő gyökérzöldség, amelyet világszerte termesztenek. A retek ízletes, ropogós és tápanyagban gazdag, ami miatt népszerű salátákban és más ételekben.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A retek eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, de már az ókori Egyiptomban és Görögországban is termesztették.

 • Történelmi háttér: A retek termesztése több ezer évre nyúlik vissza, és az idők folyamán számos fajtáját fejlesztették ki. Az ókori egyiptomiak és görögök is nagyra értékelték a reteket táplálkozási és gyógyászati célokra.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A retek napos helyen érzi jól magát, de elviseli a félárnyékot is.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, homokos vagy vályogos talajt igényel. A talaj legyen mentes kövektől és egyéb akadályoktól, amelyek torzíthatják a gyökerek alakját. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-7,0 között van.

 3. Vetési idő: A magokat kora tavasszal, közvetlenül a szabadba vethetjük, miután elmúlt a fagyveszély. A retekmagokat ősszel is vethetjük, hogy az őszi betakarításra is legyen termés. A magokat 2-3 hetes időközönként vethetjük, hogy folyamatosan legyen friss retekünk.

 4. Vetési mélység: A magokat körülbelül 1 cm mélyre vessük, és 2-3 cm távolságra helyezzük el egymástól. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot.

Gondozása

 1. Öntözés: A retek rendszeres öntözést igényel, különösen a csírázás és a korai növekedés időszakában. A talajt tartsuk folyamatosan nedvesen, de ne vízzel telített állapotban, hogy megelőzzük a gyökérrothadást.

 2. Tápanyagok: A retek közepesen tápanyagigényes növény. Ültetéskor alkalmazzunk egy kis mennyiségű komposztot vagy jól lebomlott trágyát. A túlzott nitrogén műtrágya alkalmazása azonban káros lehet, mert az buja lombnövekedést okozhat a gyökerek rovására.

 3. Hőmérséklet: A retek a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 10-18°C között van. Jól tűri az enyhe fagyokat is.

 4. Ritkítás: Amikor a palánták elérik az 5-7 cm magasságot, ritkítsuk meg őket, hogy kb. 5-8 cm távolságra legyenek egymástól. Ez biztosítja, hogy a gyökerek elegendő helyet kapjanak a növekedéshez.

Betakarítás és Karbantartás

 • Betakarítás: A retek érettségét a fajtától függően 20-50 nap után éri el. A betakarítást akkor végezzük, amikor a gyökerek elérik a kívánt méretet. A reteket finoman húzzuk ki a talajból, hogy ne sérüljenek. A túl hosszúra hagyott retek fás és keserű lehet.

 • Tárolás: A retek rövid ideig tárolható hűvös, nedves helyen. A frissesség megőrzése érdekében a leveleket távolítsuk el a betakarítás után.

Kártevők és Betegségek

 • Reteklégy: A reteklevél kártevői, mint a reteklégy, károsíthatják a növényt. Védekezésként használjunk rovarhálót, vagy ültessünk erős illatú növényeket, mint például hagymát vagy fokhagymát a retek mellé.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Gyökérrothadás: A túlzott öntözés gyökérrothadást okozhat, ezért mindig biztosítsuk a jó vízelvezetést.

Összegzés

A Raphanus sativus, vagyis a retek, egy gyorsan növő és könnyen gondozható zöldség, amely szinte minden kertben helyet találhat. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban bőséges termést ad. Különösen jól érzi magát a napos helyen, és hűvösebb hőmérséklet mellett is jól növekszik. A retek kiváló választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára, akik szeretnék élvezni a friss, házi termesztésű zöldségek ízét és előnyeit.