Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vanília virág
890 Ft
Menny.:db

Vanília virág

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron


A vaniliavirág (Heliotropium arborescens) a heliotrópok családjába, vagyis a Boraginaceae családba tartozó évelő cserje. A növény neve az angol "heliotrope" szóból származik, ami görögül "napfordulatot" jelent, utalva arra, hogy a virágok napkövetőek, és a napfény felé fordulnak.

A Heliotropium arborescens eredetileg Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi régióiból származik. Az őshonos területén természetes körülmények között a növény magassága elérheti az 1-2 métert. Azonban mivel szép illatos virágai és díszes levelei miatt kertészetben is népszerű, sok más régióban is termesztik dísznövényként.

A növény virágai kicsinyek, csoportosak és lila vagy ibolyaszínűek lehetnek, és jellegzetes vanília illatot árasztanak. A vaníliavirágot számos trópusi és szubtrópusi régióban találhatjuk meg, és széles körben elterjedt kerti dísznövényként. Az illatossága és vonzó megjelenése miatt népszerű választás lehet kertekben, virágágyásokban és tartályokban egyaránt

Leírás

A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) egy gyönyörű és illatos cserje, amelyet kerti területeken és konténerekben is gyakran termesztenek. Íme egy rövid ismertető a vaníliavirágról:

1. Megjelenés:

 • A vaniliavirág egy évelő cserje, amely 1-2 méter magasra nőhet. Általában elágazó, sűrű növekedésű, és széles kiterjedésű. A levelek elliptikusak vagy lándzsaszerűek, sötétzöldek, és jellegzetesen élesen körvonalazottak.

2. Virágok:

 • A virágok a vaníliavirágnak a legjellegzetesebb vonása. Kis csoportokban állnak, és különböző árnyalatúak lehetnek, beleértve a lila, ibolya és fehér színeket. Az illatuk jellegzetesen édes, hasonlítva a vanília illatához, ami a növény nevének is az egyik forrása.

3. Illat:

 • A vaníliavirág híres az édes, vaníliás illatáról. A virágok napkövetők, és követik a nap mozgását, ami tovább erősíti az illatukat.

4. Élettér és Éghajlat:

 • A növény eredetileg Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származik. Jól teljesít meleg, napos környezetben. Fagyérzékeny, tehát hideg éghajlaton fagymentes téli körülményeket igényel.

5. Virágzási Idő:

 • A virágok egész évben megjelenhetnek kedvező körülmények között, de általában a tavasztól őszig tartó időszakban bontakoznak ki.

6. Felhasználás:

 • Kerti dísznövényként, virágágyásokban, szegélyekben, vagy akár tartályokban is termeszthető. A vaniliavirágok szép illatuk miatt népszerűek, és vonzzák a pillangókat.

7. Gondozás:

 • A vaniliavirág könnyen gondozható növény, de fontos biztosítani számára a megfelelő napfényt, jó vízelvezető talajt, és rendszeres öntözést. Télen hideg éghajlaton védelmet igényel a fagyok ellen.

A vaniliavirág szépsége és kellemes illata miatt kiváló választás lehet a kertekbe, különösen azokba, ahol az emberek élvezni szeretnék a virágok látványát és illatát.

Ültetése, gondozása

A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) ültetése magról és gondozása során a következő lépések segíthetnek:

Ültetés Magról:

 1. Magok Gyűjtése: Gyűjtsd össze a magokat a virágzás után, amikor a termés érik. A magok általában apró, kemény bogyókban találhatók.

 2. Magok Előkészítése: Távolítsd el a magokat a bogyókból, majd mossuk meg őket. Lehet, hogy a magok héját meg kell karcolni, vagy egy kicsit csiszolni, hogy segítsük a csírázást.

 3. Áztatás: Áztasd a magokat vízben néhány órán keresztül. Ez segíthet a csírázásban.

 4. Csíráztatás: Ültesd el a magokat a kertészeti talajba vagy csíráztatásra alkalmas közegbe. Tartsd a talajt nedvesen, és biztosíts megfelelő hőmérsékletet a csírázás számára. A magok általában 10-14 nap alatt csíráznak.

 5. Ültetés a Kertbe: Amikor a kicsi hajtások elég erősek, ültesd át a növényeket kertedbe. Ügyelj arra, hogy a növények között megfelelő távolság legyen.

Gondozás:

 1. Fény és Talaj: A vaníliavirág szereti a napos vagy félig árnyékos helyet. A jó vízelvezetésű, tápanyag dús talajt részesíti előnyben.

 2. Öntözés: Öntözd rendszeresen a növényt, különösen száraz időszakokban. Az egyenletes nedves talaj hozzájárul a virágok egészséges növekedéséhez.

 3. Metszés: Ha szeretnéd formálni a növényt vagy fenntartani egy bizonyos méretet, metszd meg a vaníliavirágot a virágzás után.

 4. Támaszték: Mivel a növény hajlamos terjedelmes növekedésre, néha támogatást is biztosíthatsz neki, hogy megakadályozd a túlzott elterjedést.

 5. Télállóság: A hidegebb éghajlatokon, ahol a fagyok erősek, mulccsal védheted a növényt a hideg időjárási körülményektől.

 6. Trágyázás: Tavasszal és nyáron trágyázd meg a növényt univerzális műtrágyával vagy komposzttal.

A vaníliavirág gondozása során fontos az egyenletes öntözés, a megfelelő tápanyagellátás, és a virágok utáni időszakban a megfelelő metszés, hogy a növény egészségesen és díszesen növekedjen.