Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vadszamóca ( erdei eper) (Fragaria vesca)
890 Ft
Menny.:db

Vadszamóca ( erdei eper) (Fragaria vesca)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron

Az erdei eper (Fragaria vesca) az eperfélék (Rosaceae) családjába tartozó növény, és az északi félteke mérsékelt éghajlatú régióiban őshonos. A Föld egyes részein vadon nő, erdőkben, réteken, és más természetes élőhelyeken. A pontos eredetét nehéz pontosan meghatározni, mivel az erdei eper régóta jelen van a különböző régiókban, és természetes módon terjed.

Az erdei eper később a kertészek figyelmét is felkeltette, és különböző kerti fajtákat hoztak létre a gyümölcs méretének, ízének és más tulajdonságainak javítása érdekében. A kerti eprek között a szamóca (Fragaria × ananassa) is kiemelkedő, amely az erdei eper és más eperfajták hibridjeként jött létre. A szamóca gyakran az üzletekben kapható eperfajta.

Az erdei eper vadon nő, és bokrai alacsonyak, szőrösek, levelei fogazottak és három részből állnak. A virágai fehérek vagy krémszínűek, a gyümölcsök pedig aprók, pirosak és ízletesek. Az erdei eper rendkívül ellenálló, és könnyen adaptálódik a különböző természetes környezetekhez. A gyümölcsöt gyakran frissen fogyasztják, de lekvárok, dzsemek és más édességek készítésére is felhasználják. Az erdei eper ízét sokan a szamócához hasonlítják, bár az erdei eper gyümölcse kisebb és ízletesebb lehet.

Leírás

Erdei Eper Ismertetője:

 1. Jellemzők és Megjelenés:

  • Az erdei eper egy alacsony, terjedő bokor, amely általában 15-30 centiméter magas. A hosszú, föld feletti hajtások végén találhatók a virágok és a gyümölcsök.

  • Levelei fogazottak, három részből álló levélkékkel rendelkeznek. Az érett levelek sötétzöldek lehetnek, míg a fiatalok világosabbak.

  • A virágok fehérek vagy krémszínűek, és öt szirmúak. A gyümölcsök apró, piros, gyakran édes és ízletesek.

 2. Elterjedés és Életmód:

  • Az erdei eper őshonos Észak-Amerikában, Ázsiában, Európában és más északi féltekén elhelyezkedő területeken.

  • Kedveli az erdős réteket, cserjéseket, ligeteket és más természetes élőhelyeket. Vadon nőve gyakran találkozhatunk vele erdei tisztásokon is.

 3. Virágzás és Termés:

  • A virágzati idő általában késő tavasztól nyár elejéig tart, amikor a fehér vagy krémszínű virágok megjelennek a növényen.

  • A gyümölcsök általában nyáron érnek be, kicsik, pirosak és rendkívül ízletesek.

 4. Felhasználás:

  • Az erdei epret gyakran frissen fogyasztják, de kiválóan alkalmas lekvárok, dzsemek és sütemények készítésére is.

 5. Táplálkozási Érték és Egészség:

  • Az erdei eper gazdag C-vitaminban, rostban és antioxidánsokban, amelyek fontosak az egészséges táplálkozás szempontjából.

 6. Kertészeti Hasznosítás:

  • Kerti környezetben az erdei epret gyakran termesztik, és számos kerti fajtája létezik, amelyeket a gyümölcs mérete és íze alapján választanak ki.

Az erdei eper egy ízletes és könnyen felismerhető gyümölcs, amelyet a vadonban is és kertekben is értékelnek. Kedveli a napfényes, félárnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű talajokat.

Ültetés, gondozás

Erdei Eper Ültetése Magról és Gondozása:

Ültetés Magról:

 1. Magok Előkészítése:

  • Gyűjts vagy szerez meg friss erdei epermagokat. Azokat a gyümölcsöket válaszd, amelyek érett és egészségesek.

 2. Áztatás:

  • Áztasd be a magokat vízbe néhány órán keresztül. Ez segíthet a magoknak előkészülni a csírázásra.

 3. Ültetőközeg:

  • Használj jó minőségű, könnyű, tápanyagokban gazdag ültetőközeget. Az erdei eper szereti a jó vízelvezetésű talajt.

 4. Csíráztatás:

  • Helyezd a magokat az ültetőközeg tetejére, majd fedd le vékony réteg ültetőközeggel. Tartsd az ültetőközeget nedvesen, és a magok általában két-három hét alatt kikelnek.

 5. Hely és Fény:

  • Amikor a palánták elérik a megfelelő méretet, ültessük át őket külön edényekbe vagy a kertbe. Helyezd a palántákat olyan helyre, ahol kapnak napfényt, de lehetőség szerint ne legyenek kitéve a forró délutáni napnak.

Gondozás:

 1. Öntözés:

  • Az erdei eper szereti a folyamatosan nedves talajt. Öntözd rendszeresen, de ügyelj arra, hogy ne hagyja, hogy a talaj vízben álljon.

 2. Trágyázás:

  • Trágyázd meg a növényeket a növekedési időszakban, de ügyelj arra, hogy ne használj túl sok nitrogént, mert ez növelheti a levelek növekedését, de csökkentheti a gyümölcsök minőségét.

 3. Támogatás:

  • Az erdei eper hajlamos terjedni. Használj támrendszert vagy támogató karókat, hogy támogasd a növényeket és elkerüld a leborulást.

 4. Gyomirtás:

  • Tartsd tisztán a környezetet a gyomoktól, mivel ezek versenyezhetnek a tápanyagokért és a vízért.

 5. Termés:

  • Ha a növények megfelelően nőnek, a gyümölcsök rendszerint nyáron érnek be. Gyakran szüretelj, amint a gyümölcsök megérnek, hogy ösztönözd az új termések kialakulását.

Az erdei eper gondozása relatíve egyszerű, és a megfelelő figyelemmel és gondoskodással gazdag és ízletes gyümölcsöt termelhet. Az ültetés során ügyelj a jó minőségű magokra és az ideális ültetési feltételekre.