Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Üröm
890 Ft
Menny.:db

Üröm

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron

Artemisia absinthium, közismert nevén fehér üröm vagy abszintüröm, egy évelő növény, amelyet régóta használnak gyógyászati célokra és az abszint ital előállításához. Az erős aromájú és keserű ízű levelei miatt különleges helyet foglal el a növényvilágban.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A fehér üröm Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt éghajlatú területeiről származik.

 • Történelmi háttér: A fehér ürömöt már az ókorban is használták gyógyászati célokra. A középkorban elterjedt az italok és likőrök, különösen az abszint készítésében.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A fehér üröm napos helyen érzi jól magát, de elviseli a félárnyékot is.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, homokos vagy vályogos talajt igényel. A növény nem válogatós a talaj pH-értéke szempontjából, de a semleges vagy enyhén lúgos talaj a legideálisabb számára.

 3. Vetési idő: A magokat tavasszal vethetjük el, amikor a talaj hőmérséklete már megfelelően felmelegedett.

 4. Vetési mélység: A magokat a talaj felszínére vessük, majd finoman nyomkodjuk le, mivel a csírázáshoz fényre van szükségük.

Gondozása

 1. Öntözés: A fehér üröm szárazságtűrő növény, de a növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, mivel ez gyökérrothadást okozhat.

 2. Tápanyagok: A fehér üröm nem igényel sok tápanyagot. Ültetéskor alkalmazhatunk egy kis mennyiségű komposztot vagy jól lebomlott trágyát.

 3. Hőmérséklet: A fehér üröm a mérsékelt éghajlatot kedveli, de jól tűri a hidegebb hőmérsékleteket is. Az ideális növekedési hőmérséklet 15-25°C között van.

 4. Metszés: A növényt rendszeresen metsszük meg, hogy elősegítsük a sűrű, bokros növekedést és megelőzzük a túlzott elterjedést.

Betakarítás és Karbantartás

 • Betakarítás: A leveleket és a virágokat a virágzási időszakban (nyár közepén) gyűjtsük be, amikor a legnagyobb az illóolaj tartalmuk. A növényi részeket árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk meg.

 • Szaporítás: A fehér üröm szaporítható magról, dugványról vagy tőosztással. A tőosztásra kora tavasszal vagy ősszel kerüljön sor.

Kártevők és Betegségek

 • Kártevők: A fehér üröm általában ellenálló a kártevőkkel szemben, de időnként megtámadhatják a levéltetvek vagy más apró rovarok. Szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

Összegzés

Az Artemisia absinthium, vagyis a fehér üröm, egy sokoldalú és ellenálló növény, amely minimális gondozást igényel. Napfényes helyen, jól vízelvezető talajban érzi jól magát, és mérsékelt öntözéssel, valamint időszakos metszéssel könnyen fenntartható. A gyógyászati célokra és ízesítésre használt növény különleges ízt és illatot ad a kertnek. A megfelelő gondozással a fehér üröm évről évre szép és hasznos része lehet kertünknek.